Ekonomi

Adblue fiyatlarına görülmemiş zam! Adblue nedir? Fiyatı ne kadar? Niçin yükseliyor?

Rusya Ukrayna savaşı yüzünden dizel motorlu araçlarda bir süredir kullanılan Adblue fiyatlarında gözle görülür artışlar meydana geldi. Volkswagen, Mercedes gibi dizel motorlu araçlarda kullanılan adblue nedir, fiyatı ne kadar, adblue fiyatları neden hızlı yükseliyor? İşte detaylar...Rusya Ukrayna savaşı dünya üzerindeki emtia fiyatlarında da artışlara neden oldu

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna Savaşı'nda, Ukrayna'da en az 1626 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 267 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 382 bin 316 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. Rusya Ukrayna savaşı dünya üzerindeki emtia fiyatlarında da artışlara neden oldu. Fiyatı artan ürünler arasında ise dizel motorlu araçlarda kullanılan adbule da bulunuyor. Avrupalı otomobil üreticilerinin bir süredir dizel motorlu araçlarında kullanılması zorunlu olan adblue motordan doğaya salınan partikül oranında düşüş olmasını sağlıyor. Piyasada AdBlue’nun yokluğu ticari altyapıları olumsuz yönde etkiledi. Çünkü AdBlue üreden imal ediliyor ve dünyanın en büyük üre üreticisi ise Rusya

ADBLUE NEDİR NEDEN YAPILIYOR?

Dizel yakıt kullanan motorlara ilave olarak eklenen AdBlue aslında bir marka adı, içeriği ise “su bazlı üre çözeltisi” olarak biliniyor. Bu çözelti, piyasadaki en büyük üretici AdBlue olduğu için, dünyanın pek çok yerinde marka adıyla anılıyor. AdBlue’nun amacı ise en genel tabirle “SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemine sahip araçların egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını azaltmak; yani emisyon oranını düşürmek” AdBlue su berraklığında, %32,5 temizlenmiş üreden oluşan demineralize edilmiş suya katılarak üretilmiş bir maddedir. Üre üretiminde ise birinciliği Rusya yapmaktadır. Dünyanın en büyük üre üreticilerinden Rus “Fosagro” şirketi ABD'ye karbamid (üre) ihracatı yapmaktaydı. Ancak Ukrayna savaşının başlamasıyla Rus şirketleri yaptırımlara maruz kaldı. AdBlue’yu asıl önemli yapan şeylerden birisi de 2005’te yapılan bir değişiklikle AB Uyum Yasalarına göre bu maddenin araçlarda kullanılması zorunlu hâle getirildi. 2017’den sonra AB’ye aday ülkelerde denetimler sıkılaştırıldı.

ADBLUE NEREDE KULLANILIR?

AdBlue önceleri ağırlıklı olarak kamyon, tır, yolcu otobüsleri gibi ticari araçlarda kullanılıyordu. Mercedes ve Volkswagen’in dizel motorlu Caddy, Passat, Golf, Polo gibi modellerinde bir süredir AdBlue kullanılıyor. Euro 6 emisyon standartları gereği günümüzde çok daha fazla sayıda binek araç, AdBlue desteğini alıyor. AdBlue yeni nesil dizel araçlarda kullanılıyor. 

ZARARLI GAZLARI TEMİZLİYOR

Adblue sıvısı büyük araçlardan çıkan zararlı havayı daha temiz bir şekilde doğaya salıyor. İşte bunun bilincinde olan insanlar da zamanla Adblue’yi daha fazla kullanmaya başladı. Son zamanlarda açıklanan veriler ve istatistikler de bu durumu kanıtlıyor. 2008 yılında Türkiye de neredeyse 50 bin ağır vasıta araç satışı gerçekleşti ve o sene sadece 12 bine yakın araçta Adblue sıvısı kullanılıyordu. 2014 verilerine göre 52 bin ağır vasıta araç satıldı ve yaklaşık 270 bin araçta Adblue sıvısı kullanıldı. 2019 yılında ise Adblue sıvısı kullanan araç sayısı 500 bine yaklaştı. 2021 verilerine bakıldığında ise sayının 700 bini geçtiği görülüyor. 

 

 

ADBLUE FİYATLARI KAÇ LİRA?

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında 5 litresi 90 liraya satılan Adblue fiyatlarına Rusya Ukrayna savaşı yüzünden yaşana tedarik sıkıntısı nedeniyle büyük zam geldi. Piyasada 3 litre Adblue fiyatı 154 lira 49 kuruş, 10 litre 219,90 lira, 20 litre Adblue ise 369,90 liradan satılıyor. Piyasada Shell, Petrol Ofisi, Polisan gibi markalar Adblue satıyor. Petrol Ofisi Adblue fiyatı ise 18 litre 389,90 liradan satılıyor. Polisan'ın 30 litrelik Adblue ürünü ise 429,99 liradan satılıyor.

Editör Notu: Bu haber 10 Nisan 2022 Pazar saat 22:35'de yazıldı. Haber kaleme alındığında dolar 14,74, euro ise 16 lira 13 liradan işlem görüyordu.

https://emlakkulisi.com/piyasa-uzmani-selcuk-gecer-dolar-30-lira-olacak-diyerek-o-gunun-tarihini-acikladi-piyasada-bomba-dolar-kulisi/701005