Sektörel

Adem Atmaca: İnşaat sektörüne trend olduğu için girdik!

Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, "İnşaat sektörüne trend olduğu için girdik. Tecrübe de edindik ama ana işimiz hiç olmadı. Biz elektronikçiyiz” diyor.

Türkiye’nin üçüncü büyük tv üreticisi Sunny, bugüne kadar son kullanıcıya hiç ürün satmadı, hiç mağazası olmadı. Ama pazarın yüzde 11’ini kontrol ediyor.

Forbes dergisinde yer alan habere habere göre, Atmaca Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca saatine bakıp aniden “uçağımın kalkmasına bir saat kalmış” deyip kapıya yöneliyor. Bünyesinde Sunny ve Jumbo markalarını barındıran Atmaca Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı, asistanına özel tasarım minibüsünü hazırlatmasını söylüyor ancak birden mühendislerinin uzun süredir onu beklediklerini hatırlayıp hızlı adımlarla üst kata yöneliyor. Asansörleri pas geçiyor ve yaklaşık 60 basamaklı merpenleri ikişer üçer çıkıp Sunny fabrikasının tamamen boş üst katının masa, bilgisayar, video kamera ile LCD ekrandan başka birşeyin bulunmadığı loş ışıklı bir köşesinde çalışan üç mühendisin yanma gidiyor. “Hadi gösterin” diyor. Bu, İnternet üzerinden canlı ders vermeye yönelik akıllı tahta benzeri bir uygulama. Saydam bir LCD ekrana yazılanlar, kamera vasıtasıyla bilgisayara aktarılıyor. Bir program da bu görüntüleri You-tube ya da benzeri kanallar üzerinden canlı yayımlanabilir hale getiriyor. Ancak Marmara Maliye mezunu Adem Atmaca, LCD ekrandaki yazının ters görünmesinden pek memnun görünmüyor, “biraz daha geliştirmeliyiz” diyor ve hızla çıkıyor.

Bu tezcanlılığına karşıt bir sakinlikle konuşan 37 yaşındaki Adem Atmaca’nm üç şirketten oluşan Atmaca Grup’u da onun karakterine uygun bir şekilde ama neredeyse görünmez kalmaya çalışarak hızla büyüyor. Türkiye tv pazarının yüzde 11’ini kontrol eden Sunny, bu sene sonunda beklentilerin 100 bin adet üzerine çıkarak 1 milyon ekran barajını aşacak. Gelirlerini ise yüzde 26 büyümeyle 1 milyar liranın üzerine çıkartacak. Şirketin kısa vadeli yol haritasında da heyecan verici açılımlar var: Beyaz eşya pazarına girmek; kendi markasıyla akıllı telefon üretimi ve hastane laboratuvarları için medikal cihazlar... “İnşaat ve Jumbo ile birlikte 2017’de 1,2 milyar lira olan konsolide ciromuz ise 2018 sonunda Sunny’deki bu büyümeye paralel oranda artacak” diyor Atmaca.

 

İNŞAAT İŞLERİ

Gelirlerin yüzde 85’i elektronikten gelse de, son dönemde basit bir Google taramasında 'Atmaca Grup’ ismini genellikle gayrimenkul ile yan yana görüyorsunuz. Özellikle Nisan 2017’de 103 milyon lira bedelle kazandıkları Bahçeşehir Gölet bölgesindeki arazi üzerine inşa ettikleri proje nedeniyle son bir yılda sık sık yürütmeyi durdurma kararları ve çevrecilerle yaşadıkları sıkıntılarla gündemdeydiler. Arka arkaya düzenledikleri basın toplantıları ve gölet bölgesindeki yeşil alanı iki katına çıkarma taahhüdüyle tepkileri bertaraf etmiş görünüyorlar. Aslında bu projeyle gün yüzüne çıksa da, "Atmaca Gayrimenkul” ile 2011’den beri bu işin içindeler. "Aslında oldukça mütevazı olmaya gayret ederiz” diyor Adem Atmaca, “Gölet olmasaydı kimse Atmaca ismini inşaat ile yan yana duymazdı. Oysa bugüne kadar 1 milyon metrekareye kadar iş yaptık, 2 bin konut ürettik.” Ama bu rakamlara rağmen gayrimenkul işine çok sıcak baktıkları söylenemez. Rahmetli Hayrettin Atmaca’nın hayatta olduğu dönemde verilen bir karar. Bugüne kadar inşa ettikleri biri halen devam eden sekiz projenin çoğunun arazileri ve hatta ana hatları o yıllarda hazırmış. Adem Atmaca, "Trend olduğu için girdik. Tecrübe de edindik ama ana işimiz hiç olmadı. Biz elektronikçiyiz” diyor. Yine de inşaata devam edeceklerini söylüyor. Tabii “inandıkları projeler çıkartabilirlerse."