Adem Erol: AVM'ler Mersin'in ekonomisine katkı sağlıyor
Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Adem Erol, kentin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sağlama gayretinde olduklarını söyledi
Orta Doğulu turisti Mersin'e çekme çalışmaları kapsamında, Suriye, Lübnan ve Ürdün'den 170 tur operatörüne yönelik tanıtım ve bilgilendirme çalışması düzenleneceği bildirildi.
Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi Genel Müdürü Adem Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sağlama gayretinde olduklarını söyledi.
Bu kapsamda her yıl sanattan spora çeşitli branşlarda etkinlikler düzenleyerek, Mersinliler ve çevre illerde yaşayanlara, farklı mekanda değişik zaman geçirme olanağı sunduklarını belirten Erol, "Bu etkinlikleri gerçekleştirirken, ticari kaygıları bir yana bırakıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz birçok etkinlikte alışveriş merkezinden ziyade kentin ön plana çıkması için sinerji yaratmaya çalıştık" dedi.
Mersin'i geçen yıl Orta Doğu'dan gelen 100 bine yakın turistin ziyaret ettiğine dikkati çeken Erol, "100 bin kişiden her birinin 100 dolar harcayacağı düşünülürse, ortaya ciddi rakamlar çıkıyor. 2007'den sonra Orta Doğu'dan, özellikle Suriye'den Mersin'e ciddi oranda turist gelmeye başladı. 2008'de yüzde 30 oranında, geçen yıl ise yüzde 80'lere varan artış yaşandı. Özellikle vize uygulamasının kalkmasıyla bu oranın daha da yukarılara çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Forum'un kent ve bölge halkının yanı sıra Orta Doğu'dan gelen turistlerin de önemli uğrak yerlerinden biri olduğunu ifade eden Erol, bu konuda da çalışma yaptıklarını bildirdi.
Bu kapsamda öncelikle 74 tur operatörüne yönelik bilgilendirme ve tanıtım çalışması yaptıklarını anlatan Erol, önümüzdeki günlerde Suriye, Lübnan ve Ürdün'den gelecek 170 tur operatörüne yönelik aynı çalışmayı gerçekleştireceklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Turizm alanında Orta Doğu'dan Türkiye'ye ciddi bir açlık var. Bu talebin iyi değerlendirilmesi lazım. Mersin bu konuda önemli bir paya sahip. Kentimizde son yıllarda turizm sektöründe ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Orta Doğu'dan gelen turistler için Gaziantep, İskenderun, Hatay yakınlığı nedeniyle tercih ediliyor. Ancak Mersin tatil bölgesi olarak kabul görmeye başladı. Biz de ticari kaygıları bir kenara bırakıp, bunu fırsat bilerek, sektöre dolayısıyla kente katkı yapmak amacıyla, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın da desteğiyle tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verdik. Çünkü turizm bir paket programdır. Biz de bu pakete acente temsilcilerine kentin tarihi ve turistik yerlerin tanıtarak katkı sunmaya çalışıyoruz. Burada hedef maksimum fayda sağlayarak pastayı daha da büyütmektir. Turistin kente gelmesi sadece alışverişe değil konaklama, hizmet ve diğer sektörlere de canlılık kazandıracaktır."
Kente gelen turist sayısındaki artışın sektöre ivme kazandıracağına işaret eden Erol, buna paralel olarak turizm yatırımlarının da artması gerektiğini kaydetti.
-MERSİN-LAZKİYE FERİBOT SEFERLERİ-
Erol, 2006'da uygulamaya konulan, ancak yolcu yetersizliği nedeniyle bir yıl sonra kaldırılan Mersin-Lazkiye arası feribot seferlerinin en kısa sürede yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.
Bunun kente gelecek turist sayısında önemli artış ve ciddi oranda gelir getireceğini belirten Erol, "Özel otomobilleri veya otobüslerle kentimize gelen turistler güzergah boyunca harcama yapıyor. Dolayısıyla kentimize geldiğinde harcamasında kısıtlamaya gidebiliyor. Ancak, feribotla direk kente gelen turist daha çok gelir bırakabiliyor" diye konuştu.
İlerleyen süreçte Forum'da kültürel aktivitelere yer verdikleri "Suriye Günleri" düzenlemeyi planladıklarını anlatan Erol, Mersin ile Lazkiye'nin kardeş kent olduğunu anımsatarak, "Bunun da iyi değerlendirilerek ortaklaşa sosyal, kültürel ve spor aktiviteleri düzenlenmesi sağlanabilir. Bunu bir kurum değil de kentin bütün dinamikleri ortak hareket ederek gerçekleştirebilir" dedi.
AA