Kent Haberleri

Adil Gökçadır: Bursa'da güncel bir imar planı hazırlanmalı!

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır "Kentsel dönüşüm ile deprem gerçeğini de göz önünde bulunduran, kentin dokusuna uygun yeni cazibe alanları oluşturabilecek güncel bir imar yönetmeliği hazırlığı kaçınılmaz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı açıklamayla duyurduğu Yeni Tip İmar Yönetmeliği uygulamasının 2017 yılı Haziran ayı sonuna kadar uzatıldığını belirten İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, sektör için kalıcı ve yaşam standartlarını yükselten, insan yaşamının ihtiyaçlannı ilke edinmiş bir yönetmeliği uygulamada görmek istediklerini vurguladı. Yapılanması bitme aşamasındaki birçok bölgede yeni yapılacak binaların diğerlerine göre farklı ve daraltılmış imkanlara sahip olacağını bildiren Gökçadır, "Bunun hem hak sahiplerini hem de inşaat sektörünü mağdur edeceği gerekçesiyle sektörden gelen talepler doğrultusunda Yeni Tip İmar Yönetmeliği uygulaması daha önce de birkaç kez ertelendi. Kentsel dönüşüm ile deprem gerçeğini de göz önünde bulunduran, kentin dokusuna uygun yeni cazibe alanları oluşturabilecek güncel bir imar yönetmeliği hazırlığı kaçınılmaz" dedi. 


Bursa'da yılda yaklaşık 12 bin konut üretilirken, eski ve yeni toplamda 46 bin konut satışı yapıldığını dile getiren Adil Gökçadır, kentte daha çok eski konut stoğu olduğunu, yeni konut proj elerinin ise temelden satıldığını belirtti. Gökçadır, "Yatırımcı tüm projeleri inceliyor, asansörden bahçeye hatta elektrik kablosuna kadar sorguluyor. Bunu gören müteahhitler kaliteli konut yapmak mecburiyetinde kalıyor ve standartları yükseliyor" dedi. Bursa'da 2015 yılında konut satışının bir önceki yıla göre yüzde 18 arttığını kaydeden Gökçadır, bu yıl ise 2015'e oranla düşmesine rağmen yine de binde 76 oranında artış sağlandığını bildirdi. Yılsonunda ise bir önceki yıla göre satış rakamlarının totalde düşmesini beklediklerinin altını çizen Gökçadır, "Bunun başlıca sebebini ülke olarak yaşadığımız sıkıntılar oluşturuyor. Fiyat artışları var. Özellikle Bursa'da arazi spekülasyonu yaşanıyor. Boş arsa kalmadı. Bu kapsamda Kayapa bölgesi de canlanmaya başladı. Genel olarak şehir dışına doğnıkâyma var.' Şehrin nefes alması için bu olmalı" şeklinde konuştu. Gökçadır, yabancılara konut satışında da bir önceki yıla göre düşüş yaşandığını ifade ederek, Bursa'yı ağırlıklı Irak ve Körfez ülkeleri vatandaşlarının tercih ettiğini anlattı. 


Metrekare birim fiyatı 2 bin 150 lira 


Konut fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Adil Gökçadır, Bursa'da 150 ila 200 bin TL olan 2+1 daire fiyatının, İstanbul'da 500 bin liranın üstüne çıktığını anlattı. Bursa'da konut fiyatlarının pahalı olmadığını savunan Gökçadır, "İstanbul'a oranla ucuz bir kent. Öte yandan KDV artışları, döviz kuru, piyasa şartları yansıyor. En çok yansıyan ise arazi fiyatları. Bursa genelinde konut satışında metrekare birim fiyatı yaklaşık 2 bin 150 TL. Balat ya da 23 Nisan mahallelerinde bu rakam 3 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. İstanbul'da ise metrekare fiyatı 5 bin liradan aşağı yer yok. Bursa'da daire fiyatları 2015'e göre bir miktar artsa da hala çok cazip" ifadesini kullandı. Bursa'nın sahip olduğu zenginliklere de dikkat çeken Gökçadır, "Kentin tarihi zenginlikleri, turizm değerleri, termalinin yanı sıra tarımı ve sanayisi var. Türkiye'nin dördüncü sanayi şehri, üçüncü büyük ihracatçısı konumunda" dedi. 


Kentsel dönüşüme yönelik açıklamalarda da bulunan Adil Gökçadır, yasa çerçevesinde 15,10 ve 5 dönüme bile kentsel dönüşüm izni verildiğini söyledi. "Yasa aslında kentsel dönüşüm değil, afet bölgelerindeki yapıların iyileştirilmesiyle ilgili" diyen Gökçadır, "Şu an içerikli bir kentsel dönüşüm yasası yok. Buna başından beri karşı olduk çünkü milyon metrekarenin altında bir dönüşüm arayışındaysanız onun adı dönüşüm olmaz. Ancak büyük alanlarda doğru planlar yapılıp şehre bir şeyler kazandırılabilir. Geniş cadde açamıyorsamz, büyük meydan ortaya çıkaramıyorsamz, yeşil alanları artıramıyorsanız bunun adı nasıl kentsel dönüşüm olabilir?" iddiasında bulundu. Bursa'da nüfusun hızla arttığını ve trafiğe her gün yeni araçların katıldığını vurgulayan Gökçadır, şöyle devam etti: "İhtiyaçlar belediyelerin imkanlarının önüne geçiyor. Dolayısıyla bu ihtiyaçları sağlayabilmek için mevcut plansız bölgeler derhal planlanmalı. Bu alanlarda geniş caddeler, alternatif ana arterler açmak ve mevcutları da genişletmek gerekiyor. Şehre büyük meydanlar kazandırmak, yeşil alanların sayısını artırmak lazım. Bunu ancak birlikte yapılacak planlamayla ve büyük alanlarda kentsel dönüşüm yaparak gerçekleştirebilirsiniz." 


Öte yandan üye sayısı 184'ü bulan İİVJBİAD'ın anonim şirket kurma hazırlığında olduğunu söyleyen Adil Gökçadır, gelen talep üzerine üyelerin yanı sıra Bursalı sanayici ve işadamları ile de güç birliğine gitme karan aldıklarını anlattı. Gökçadır, sadece inşaat değil, gerektiğinde turizm, enerji, sağlık gibi sektörlerde de yatırım hedeflediklerini ifade ederek, "Bu şirketin kentsel dönüşüme de kayda değer bir katkısı olacak. Büyük projelere imza atacak. Böyle bir şirket oluşumu içindeyiz. Firmalar değil, şahıslar katılıyor. Talepten memnunuz. Başlangıçta 30 milyon liralık sermaye ile yola çıkacağız. En geç yeni yılın ilk ayında şirketimizi kuracağız" açıklamasında bulundu.


Dünya Bölge