29 / 04 / 2024

Adil Karaismailoğlu: Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık!

Adil Karaismailoğlu: Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık!

TCDD Gar Yerleşkesi Behiç Erkin Salonu'nda yapılan  "Omuz Omuza 165 Yıl Demiryolu İşçi Buluşması" etkinliğinde konuşan Adil Karaismailoğlu, "Toplam demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık" dedi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD Gar Yerleşkesi Behiç Erkin Salonu'nda yapılan  "Omuz Omuza 165 Yıl Demiryolu İşçi Buluşması" etkinliğinde bir konuşma gerçekleştirdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Karaismailoğlu yaptığı açıklamada Türk demir yolu tarihinin başladığı 23 Eylül 1856 tarihinden bugüne her sene  23-28 Eylül tarihlerinin Demiryolu Haftası şeklinde kutladığını belirtti.

Bakan Adil Karaismailoğlu, şehir içi ulaşımında hayata geçirilen metrolardan şehirler arası YHT hatlarına, Türkiye'nin ekonomik gücünü artıran uluslararası hatlardan kıtaları bağlayan Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars gibi projelerle ilgili olarak, "Bu emeğin karşılığında Türkiye güçlenecek, kalkınacak, büyüyecek." şeklinde konuştu.

Türkiye'yi demir ağlarla ördüklerini kaydeden Bakan Karaismailoğlu, şunları dile getirdi:

"Asya ile Avrupa arasında, Çin'den Londra’ya kadar uzanan Demir İpek Yolu'nun Orta Koridor'unda yer alan ülkemiz, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında bir merkezdir. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin demir yollarının gelişmesi için yaptığımız yatırım miktarı 212 milyar lirayı geçti. Demir yollarının yatırımda 2013'te yüzde 33 olan payını, 2020'de yüzde 47'ye çıkardık."

Adil Karaismailoğlu: Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık!

Bakan Karaismailoğlu, demir yollarının modernizasyonu, yeni Yüksek Hızlı Trren hatlarının inşası için seferberlik başlattıklarına değinerek,, bu alanda konforlu ve ekonomik bir seyahat alternatifi sağlarken, inşa ettikleri hatlar ve yeniledikleri sinyalizasyon sistemleriyle hata payını sıfıra indirebilmek için hız kesmeden çalıştıklarını söyeldi.

- Lojistik maliyeti düşücek

Yatırımlarla ilgili açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, "Ülkemiz, bölgesel yük taşımacılığında önemli bir ticaret hacmine sahip. Bu potansiyeli lojistik merkezler yaparak daha da artıracağız. Ankara-Sivas YHT Hattı, Ankara-İzmir, Bursa-Yenişehir-Osmanaeli, Konya-Karaman-Ulukışla, Aksaray-Ulukışla-Yenice, Mersin-Adana-Gaziantep, Kapıkule-Çerkezköy-Halkalı hızlı tren hatları gibi toplam 3 bin 515 kilometrelik hızlı tren hattında yapım çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca 357 kilometre konvansiyonel hatta da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, altyapı imalatları tamamlanan ve merakla beklenen Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı'ndaki ilave çalışmaları da gelecek sene tamamlamayı planlarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Fabrika, liman, organize sanayi bölgeleri gibi yük merkezlerinin demir yolu bağlantısının sağlanması, taşıma maliyet ve miktarında daha rekabetçi olma açısından, yük potansiyeli olan bu merkezlere iltisak hatları yapım çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor. Böylece üretimdeki lojistik maliyetlerde de önemli tasarruf sağlayacağız. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde demir yolu taşımacılığında nihai hedefimiz 25 lojistik merkezimizde, 20 milyon metrekarelik alanda, 75 milyon ton taşıma kapasitesine ulaşmak ve ülkemizin bütünsel kalkınmasına katkı sunmaktır."

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi'nin yüzde 47'si tamamlandı! 


Geri Dön