Genel

Adil Konukoğlu: Şahinbey Tekstil İhtisas OSB Gaziantep'e değer katacak!

Garanti Anadolu Sohbetleri’nin Kilis’teki buluşmasında söz alan iş çevreleri 75 bin kişinin istihdam edileceği PolateliŞahinbey Tekstil İhtisas OSB’nin Kilis’te endüstriyel ve ekonomik atılımların önünü açacağını ifade etti


Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, Kilis’le birlikte Polateli-Şahinbey OSB’yi hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Gaziantep gibi bir marka şehir yaratmak kolay değil. Gaziantep’in 2023 yılı için 30 milyar dolar ihracat hedefi var. Kilis’in hedefi ne? Birlik olmazsak, ortak aklı çalıştırmazsak hiçbir yere varamayız. Polateli- Şahinbey OSB’yi, açılacak Dörtyol-Hassa Tüneli’ni kendimize hedef koyduk. Kilis’te ortak akıl devreye girmezse biz bu işi başaramayız. Polateli’nde biz el ele verdik, bakın başarıyoruz. Kilis’ten bir tek isteğimiz var; yılmayın. Lütfen yatırımlarınızı gözden geçirin. Kilis 5. bölgede ama yatırımların OSB’de yapılması durumunda 6. bölge teşviklerinden de yararlanıyor. Başka illerdeki Kilisli işadamları memleketlerinde yatırıma davet edilmeli. Polateli-Şahinbey OSB devreye alındığında, Gaziantep dışında Kilis’ten de yatırımcılar orada olmalı. Bu OSB yatırım alanı sıkıntısı çeken Gaziantep sanayisine genişleme imkanı sunacak, Kilis’in gelişmesi de sağlanacak. 75 bin kişiye istihdam yaratılacak. Tabi burada KOBİ’lere ucuz finansman desteği sağlanması gerekiyor”şeklinde konuştu. 


Çorabatur: Bugün itibariyle yeni bir göçün planlaması yapılmalı


İltica ve Göç Araştırma Merkezi Başkanı Metin Çorabatur, Suriyeli mülteci sorununun 5-10 yıl süreceğini belirterek, “Kilis’te 100 bin mültecinin sıkıntısı var. Vatandaşlarımızın yüzde 70’i savaşa rağmen mültecilerin ülkelerine gitmesini istiyor. Uluslararası normlara uyacaksak bu mültecilerle birlikte yaşayacağız. Onlarla uyum sağlayacağız. Kilis ve diğer sınır illere gittiğimde kendiliğinden adapte olma durumu var. Bu krizden fazla yara almamak için uluslararası çözümler var. Birincisi kişileri mülteci yapan savaşın ortadan kalkması ve gönüllü geri dönüşü sağlamak. İkincisi ülkeye uyum sağlamak. Üçüncü çözüm de bir üçüncü ülkeye yerleştirilmek. Geçici koruma yönetmeliği 22 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Şu sıralar devlet makamlarımızın söylediği bir konu var. Halep el değiştirirse ne olacak? Yeni bir göç dalgasından bahsediliyor. Bugün itibariyle yeni bir göçün planlaması yapılmalı ve uluslararası platformdan mutlaka yardım istenmeli. Başka ülkeler de yükü paylaşmalı” dedi. 


Akat: Bu yıl Türkiye ekonomisi için sürprizli bir yıl olmaz


İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise Suriye’de yaşananların Türkiye ve Kilis adına büyük bir şanssızlık olduğunu kaydederek, “Kilis bunu aşacaktır mutlaka. Kilis’te çok özel bir OSB modeli için çalışılıyor. Ancak bir OSB’nin Türkiye’de 5 yılda kuruluyor olması büyük bir ayıp” diye konuştu.Türkiye ekonomisinin küresel kriz sonrasında hızla toparlandığını belirten Akat," ancak 2012 den sonra biraz tökezliyor gibi. Kısaca hızlı büyüyemiyor. 2012-2013-2014’deki durum 2015’te de devam edecek gibi duruyor. Türkiye son 50-60 yılda çok başarılı bir kalkınma, gelişme performansı gösterdi. Bir Kore olmadı ancak bir Arjantin kadar da kötü değil. 2014 yılı için büyümenin yavaşlayacağını herkes kabul ediyor. Dış açık küçülür, enfl asyonda biraz büyüme olur. Kur da 2.30 civarı olur. Yani bu yıl fazla sürprizli bir yıl olmayacak” dedi. 


Madra: Ayvalık 2 milyon ağaçla zeytinyağının başkenti oldu 


Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, Ayvalık’ta satabilecekleri iki ürünün zeytin ve turizm olduğunu saptadıktan sonra zeytine odaklandıklarını vurgulayarak, “Zeytin kalitesini artırmaya çalıştık. İlaçlama, toplama işlemini geliştirdik. Artık çiftçilerin çoğu zeytini modern tesislerde sıkıyor ve paslanmaz çelik depolarda depoluyor. Zeytinimizin sızma, naturel yağ oranını rafinelik yağ karşısında yüzde 80-85 oranlarına çektik. 3 senenin sonunda coğrafi işaretimizi aldık. Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar AŞ’yi kurduk. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı ile işbirliği yaptık ve naturel zeytinyağı için kurs açıp 25 eksper tadımcı yetiştirdik. Markalaşmak için sloganlar geliştirdik, şenlikler düzenledik. Hasat günleri kapsamında DÜNYA Gazetesi ile paneller yaptık. Zeytinyağı pazarları kurduk. Sosyal sorumluluk projelerine girdik. Bu sene 10. Hasat Şenliği'nde uluslararası kimlik edindik. Başarı için tüm Ayvalık ilçe yönetimi ve halkı bir hedefe kitlendik. Finans için birçok fona başvurduk. Çok dar bir alanda 2 milyon ağaçla, Türkiye zeytinyağının yüzde 5-7’sini üretmemize rağmen zeytinyağının başkentliği ünvanını artık herkes bize yakıştırıyor. Ürünü en yüksek fiyata satabiliyoruz. Yemek kültürümüz de tanındı. Bunu lezzetli yemekleri olan Kilis de değerlendirebilir”dedi. Zeytin yasa tasarısının zeytincilerin ölüm fermanı olacağını belirten Madra, “Mevcut yasanın değiştirilmek istenen maddelerinin enerjiyle de ilgisi yok. Bu yasa tasarısı zaten 4 defa sağduyuyla reddedilmişti. Milletvekillerinden yardım istiyoruz Bu ucu açık tasarı kabul edilirse Türkiye’nin zeytinciliği tehdit edilmiş olur” şeklinde konuştu.


Karadere: Kabuğunu kıran Kilis, varlık ve değer üretiminde yol almaya hazır 


Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere: Kilis artık kabuğunu kırarak varlık ve değer üretiminde yol almaya hazır hale geldi. Polateli-Şahinbey Tekstil OSB bunda kilit rol oynayacak. Bir “Türkiye Projesi” olarak nitelendirilen OSB’ye, bin 356 şirketten yer talebi gelmesi de bunun kanıtı. OSB’nin, Kilis’in, endüstriyel ve ekonomik atılımlar yapabilmesi adına önemli fırsatlar taşıdığını görüyoruz. Kilis’te iç tüketimin istihdamla arttığı, ticaretin daha da geliştiği, katma değer taşıyan alanlara yöneltilebilecek sermaye birikiminin yaratıldığı bir ortam oluşturulabilir. İldeki tarım alanlarının yalnızca yüzde 76’sı kullanılıyor ve yüzde 20’si sulanıyor. Gıda sanayisine yönelik modern üretimin yaygınlaştırılması için Kilis’in en kıymetli ürünü zeytin devreye giriyor. Yıllık 60 bin ton zeytin üretiliyor. Bölge, kendi türünü aşılayarak 1,8 milyon zeytin ağacına ulaştı. Zeytinyağı üretimi ise 20 bin ton. Zeytinyağı üretimiyle birlikte gelişen sabun imalatı ve Kilis’e özgü “Güllü ” diye adlandırılan bir sabun da var.. Kilis zeytin üretiminde çok önemli bir atılım yapabilir. Son günlerde 25 dönümden küçük zeytinliklerin imara açılmasına yol açabilecek bir yasa tasarısı tartışılıyor. Umuyoruz ki, yapılan çalışmalar sonucunda zeytinliklerimiz korunacak. Kilis, Suriye iç savaşından en çok etkilenen iller arasında. Doğru bir stratejik planlama ve gerekli hukuki adaptasyonlarla, bir arada yaşama kültürü geliştirilip sorun faydaya dönüştürülebilir.


Öndeş: Tekstil İhtisas OSB ortak akıl ile üretilen projelere en güzel örnek


Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Kilis’te işsizlik oranının 7.7 ile Türkiye ortalamasının altında olduğunu, göç hızının da binde 3,2 olduğunu belirterek, “1995 yılında il olduktan sonra birçok alanda gelişme kaydettik. Öteden beri Suriye- Anadolu ticaret yolu üzerinde bulunduğumuz için canlı bir ticarete sahibiz. Verimli topraklarında zeytin ve üzüm yetiştirilen sahabeler şehri Kilis’te eğitime, bilime önem veren, okumaya hevesli bir gençliğimiz var. Üniversite giriş sınavlarında yıllardır Türkiye birincisidir Kilis. 2007 yılında kurulan 7 Aralık Üniversitesi şimdiden 8 bin 500 öğrenci sayısını ulaştı. Hızla üniversite şehri olma yolunda ilerliyoruz. Bunlar güzel şeyler ama daha kat edeceğimiz mesafeler var ve bu nedenle ortak akla önem veriyoruz” dedi. OSB’de boş yer kalmadığı için genişleme çalışmalarını başlattıklarını aktaran Öndeş, “Bir yandan da ülkemizin en büyük İhtisas OSB’sini kurmak için çalışıyoruz. Tamamlandığında 75 bin kişiye istihdam sağlayacak Polateli- Şahinbey Tekstil İhtisas OSB ortak akıl ile üretilen projelere en güzel örnektir. Bu süreçte Kilis yoğun bir sığınmacı göçü ile de karşı karşıya kaldı. Kendi nüfusu kadar Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapma durumunda kalan Kilis’in yeni bir göç dalgasından daha fazla etkilenmemesi için gerekli tedbirlerin bugünden alınması kaçınılmazdır” diye konuştu.


Tapsız: Kilis kabuğunu kırma yolunda emin adımlarla ilerliyor


Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis’in nüfusundan daha fazla Suriyeli’ye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Bu yönüyle de Türkiye’deki tek il. Suriye’deki kaostan Kilis başta olmak üzere bütün bölge hatta ülkemiz olumsuz etkileniyor. Ama her kriz kendi fırsatını doğurur. O nedenle biz de bu krizi fırsata dönüştürebilmeliyiz. Kilis’in huzur ve güvenin, barış ve kardeşliğin en güzel örneğinin yaşandığı kentlerin başında geliyor. Kabuğunu kırma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Üretimle, kaliteyle, rekabetle çağı yakalayabiliriz. Eğer özgüvenimiz tam olursa önümüz aydınlık. Yeter ki biz birbirimizin gücünü eksiltmeyelim” dedi.


Kara: Olaylar bittiğinde Ortadoğu’nun Avrupa’ya açılan kapısı olacağız


Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, birçok insanın Kilis’in sahabeler şehri olduğunu ve İslam’ın gelişiminde önemli bir kapı olduğunu bilmediğini ifade ederek, “Birçok insan Mardin’i Urfa’yı biliyor ama Kilis’in evlerinin de bir Mardin gibi bir Urfa gibi güzel olduğunu bilmiyor. Birçoğu Kilis’i tanımıyor. Tabi ki bunda bizim eksikliklerimiz var” diye konuştu. Suriye olaylarından en çok etkilenen il olduklarını kaydeden Kara, “AB’nin aldığı kadar sığınmacı ağırlıyoruz. Tüm Avrupa 120 bin sığınmacı ağırlıyor, biz 100 bin sığınmacı ağırlıyoruz. Denize, Gaziantep OSB’ye, havalimanına yakınlık bizim için önemli bir avantaj. Bir diğer önemli avantajımız ise Suriye’yle Arap dünyasına çok rahat ulaşabilmemiz. Bu olaylar bittiği zaman Kilis Ortadoğu’nun Avrupa’ya açılan kapısı olacak. Kilis insanının kıvrak zekası var. Sanayi konusunda üretimi pek beceremeyebilir" ama ticareti çok iyi becerir. Tüm bunların ışığı altına Kilis keşfedilmeyi bekliyor, yatırımcıları bekliyor” şeklinde konuştu.


Dünya