Kent Haberleri

Adıyaman Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı!

Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Adıyaman Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve maliyeti 18 milyon 536 bin Euro olan 'Adıyaman Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Su Kolektör Hattı' projesinin temeli atıldı....

Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Adıyaman Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve maliyeti 18 milyon 536 bin Euro olan 'Adıyaman Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Su Kolektör Hattı' projesinin temeli atıldı. Projenin 6 Haziran 2015 tarihinde bitmesi planlanıyor.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Adıyaman Belediyesi halk oyunları ekibi folklor gösterisi sundu. Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, proje ile Atatürk Barajı'nın büyük bir çevre faciasından kurtulmuş olacağını, Adıyaman sevdalısı olarak hayatının en büyük mutluluğunu yaşadığını söyledi.


Törenin açılış konuşmasını yapan Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Cumhuriyet tarihinin göz bebeği olan ve en büyük tesislerinden olan Atatürk Barajı’nın Adıyaman’ın atık suları nedeniyle kirletildiğini belirtti. Büyükaslan, “Cumhuriyet döneminin gözbebeği konumunda olan Atatürk Barajı’na kentimizin atık suları hiçbir arıtmaya tabi olmadan intikal etmekte ve gittikçe büyük bir çevre kirliliğine neden olmaktaydı. 2004 yılında seçildiğimizde arıtma tesisi yoktu. Belediyecilik ve çevre açısından Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi arıtma tesisiydi. On günden beri bu tesisi yapmanın gayretindeyiz. Arıtma tesisi yapıldığında başta Atatürk Barajı büyük bir çevre faciasından kurtulmuş olacaktır. Yine çevresiyle birlikte komşu ilimiz Şanlıurfa’nın ihtiyacı olan içme suyu da Atatürk Barajı’ndan karşılanmaktadır. İleride daha çok kirlenecek olması önlenmiş olacaktır. İnşallah arıtma tesisimizin yapılmasıyla bu bölgeler mesire alanlarıyla, su sporlarıyla yeniden değer bulacak, yeniden kendine gelecektir. Bu konuda 10 yıl süren bir süreç içerisinde bizlere gerekli katkıları veren, hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan ilgili bakanlıklara buradan teşekkür ediyorum. Bu önemli tesisin proje ihalesini alan Cowi firmasına da şükranlarımı sunuyorum. Kentimizin güneyindeki tüm derelerin suları çelik borularla buraya kadar intikal edecek. İntikal edecek olan isale hattının uzunluğu 30 kilometre ve 240 parselden geçecektir. Bunun için 600 civarında mülk sahibiyle tek tek konuşup geçiş işlemlerini tamamladık. Tabi bütün bunlar zor oluyor. Zorluklara rağmen bu konuşmalar ve bu çalışmalar süresince bize yardımcı olan büyük bir anlayış gösteren mülk sahiplerine ve Adıyamanlı hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum.” dedi.


Bakan Danışmanı Raif Yetim ise gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmış olacaklarını belirterek, "Adıyaman Atıksu Arıtma Tesisi ve Atıksu Kolektör Hattı, ülkemizin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde çevre alanındaki yükümlülüklerini zamanında tamamlamasına katkı sağlayacak bir projedir. Adıyaman’a ve ülkemize hayırlı olsun. Bu proje kapsamında Atatürk Barajımıza ulaşan kirlilik azalacak ve Adıyaman, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmış olacağız. Arıtma tesisi, 26 kilometre kolektör hattı ve bir adet sifon inşa edilecektir. Arıtma tesisinin günlük kapasitesi 33 bin metreküp olup, aktif çamur yöntemiyle arıtma yapılacaktır.

Adıyaman atık su arıtma tesisinde yılda 173 bin metreküp çamur üretilecek. Çamurun orman alanları ve tarımda kullanılması öngörülmektedir. Tesis atık fermantasyonu sonucunda oluşan gazdan yılda 2,7 milyon Kw elektrik üretilecek olup, bu tesisin ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 96’sını karşılayacaktır." şeklinde konuştu.


VALİ DEMİRTAŞ: GELECEK VE ÇEVRE HEPİMİZİNDİR


Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş da atıksu arıtma tesisi sayesinde Atatürk Barajı'nın yanı sıra suyun aktığı bütün bölgelerin temizleneceğini belirtti. Demirtaş, şöyle dedi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve belediye başkanlığımızın işbirliği çerçevesinde, çevre kirliliğini azaltmak ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak adına, ilimiz için hayati önem taşıyan atıksu arıtma tesisinin temelini atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyamızın hızla kirlendiği bu zamanda çevre sorunları had safhaya gelmiştir. Çevrenin tehdit altında kaldığı günümüz dünyasında su temini ve atık suların çevreye zarar vermeden bertarafı çok önemli bir yer tutmaktadır.” Açılış konuşmalarının ardından konfetiler eşliğinde butona basılarak, atıksu arıtma tesisinin temeli atıldı.


Kahta Ses