Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi 2016'da yapılacak!
Adıyaman’ın tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliklerini yerli ve yabancı turistlere daha iyi tanıtmak amacıyla 2016 yılında yapımına başlanacak olan Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi modern mimari ve tasarımıyla uzay üssünü andırıyor.
Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman’a Panorama ve Arkeoloji Müzesinin yapılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde başlatılan girişimlerin olumlu sonuçlandığını belirtti. yapılacak müze ilgili bilgi veren Demirtaş, “Yapılan bu girişimler sonucunda Adıyaman’a Panorama ve Arkeoloji Müzesi yapılacaktır. 26 dönüm alan üzerine yapılacak olan müze, birçok ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Mimari ve tasarımıyla adeta uzay üssünü andıran müzede, bir tanesi 500, iki tanesi 150 kişilik olan 3 adet konferans salonu, fuaye, kafeterya, restoran salonu bulunacaktır. Nemrut Panorama Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Kültür Merkezi işlevlerini ifa edecek binanın kapalı alanı 15 bin metrekaredir” şeklinde konuştu. Gelecek olan ziyaretçilerin her türlü ihtiyacı göz önünde bulundurularak hazırlanmış olan müzenin geleneksel mimariden ziyade modern mimari tarzıyla adeta uzay üssünü andıran bir yapıyla inşa edileceğini belirten Vali Demirtaş, “ Modern yapısıyla göz dolduran müzenin Türkiye’de bir benzeri daha bulunmamaktadır. Arsa tahsis işlemlerinin devam ettiği çalışmalarda mutlu sona doğru hızla ilerlenmektedir. Yatırım programına alınan müzenin projelendirme çalışmalarının bitiminden sonra 2016 yılı içerisinde inşaat ihalesinin yapılması öngörülmektedir. Yeni kompleksin zaten bir kültür ve turizm merkezi olan ilimizi cazip bir müze şehrine de dönüştüreceği düşünülmektedir” ifade etti.
Hürriyet
Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Yeni sanayi yatırımlarının adresi olan Adıyaman, yükselişini sürdürmek için kalkınma projelerine hız verdi. Şehrin hedefinde turizm, tekstil ve tarım var. Petrol kuyularındaki artış da ekonomiyi canlandırıyor
Adıyaman son yıllarda sanayi yatırımları ile öne çıkıyor. Eğitimden sağlığa, enerjiden gıdaya kadar birçok alanda sayısız projenin hayata geçirildiği Adıyaman bu yükselişini sürdürmek için çalışmalarını hızlandırdı. Şehir, son verilere göre 2010'dan bu yana 8.1 milyar liralık fabrika ve inşaat yatırımına imza attı. Adıyaman'ın dış ticaret hacmi de rekor kırdı. 2008'den bu yana şehrin ihracatı da tam 11 kat artış gösterdi. 2006 yılında kurulan Adıyaman Üniversitesi ise sanayinin adeta beyin takımı rolünü üstlendi. Birçok üniversite-sanayi işbirliği projesine imza atan eğitim kurumunun 40'dan fazla 18 patentli buluşu da şehir ekonomisine katkı sağladı.
PETROL DE YÜZ GÜLDÜRDÜ
Türkiye'de üretilen ham petrolün yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Adıyaman, 2014'te petrol aramalarında en verimli sonuçların alındığı il oldu. Mevcut kapasitesini yüzde 11 artıran şehirde 39 üretim sahasındaki kuyu sayısı 280'e çıktı. Şehrin hedefinde 3T olarak adlandırılan, turizm, tekstil ve tarımı kapsayan kalkınma modeli var. Bu sektörlerin altyapılarının iyileştirilmesi gerektiğine inan sanayicilerin en önemli projelerinde biri de 6 bin kişinin çalıştığı tekstil sektöründeki kümelenme çalışmalarını tamamlamak. Şehir bu sayede önemli bir istihdam artışı hedefliyor.
KALİTELİ MERMER BULUNDU
Milyonlarca yılda oluşan ve dünyada ender bulunan Onyx mermerin rezervi Adıyaman'ın Tut ilçesinde yakın zaman önce bulundu. Fay hatlarında, sıcak ve soğuk su bölgelerinde milyonlarca yılda meydana gelen Onyx mermer türüne Kaşlıca köyü Gıleysin Tepesi'nde rastlandı. Su akıntılarının getirmiş olduğu kalsitlerin birikintisinden oluşan Onyx mermerinin saydam ve ışık geçirme özelliği bulunuyor.
20 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞTI
Şehir akademik anlamda da hızlı bir yükseliş trendi sergiliyor. Yaptığı inşaatlarla fiziki şartlarını geliştiren, verdiği eğitimle ulusal ve uluslararası alanda başarılar elde eden, açtığı yeni bölümlerle daha fazla öğrenciye kapılarını açan Adıyaman Üniversitesi'nin öğrenci sayısı artmaya devam ediyor. Son verilere göre, Adıyaman Üniversitesi'nde öğrenci sayısı 20 bini geçti.Fakülteler arasında 2 bin 687 ile en çok öğrenci Eğitim Fakültesi'nde bulunurken, meslek yüksekokulları arasında en çok öğrenci 2 bin 965 ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda, yüksekokullarda 707 öğrenci ile Sağlık Yüksekokulu'nda, enstitülerde ise en çok öğrenci 425 öğrenci ile Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde bulunuyor. Bunun yanı sıra Adıyaman Üniversitesi'nin 2 bin 133 öğrencisi Besni Meslek Yüksekokulu'nda, bin 527 öğrencisi Kahta Meslek Yüksekokulu'nda ve 844 öğrencisi Gölbaşı Meslek Yüksekokulu'nda olmak üzere toplam 4 bin 504 öğrencisi ilçelerde eğitim alıyor.
OSB'LERLE BÜYÜYOR
Adıyaman OSB: İlk çalışmaları 1991 yılında başlayan Adıyaman OSB, 185 hektar arazi üzerine kurulmuş durumda. 100'e yakın işletmenin faaliyet gösterdiği bölgede 4.500 kişi çalışıyor. Besni OSB: 2005 yılında kurulan OSB, 114 hektar alanda 44 parselden oluşuyor. Gölbaşı OSB: 2005 yılında kurulan OSB, 110 hektar alanda 37 parselden oluşuyor. Altyapı inşaatı tamamlanmış olup, elektrik şebeke inşaatı devam ediyor. Toplam proje bedeli 6 milyon TL olarak hesaplanıyor Kahta OSB: 2008 yılında kurulan Kahta OSB, 161 hektar alanda 78 sanayi parselinden oluşuyor. OSB'nin altyapı ve elektrik şebeke inşaatı büyük oranda tamamlandı. OSB'nin hayata geçirilme bedeli 11 milyon olarak hesaplanıyor.
PANORAMİK MÜZE İNŞA EDİLİYOR
Komagene medeniyetinin önemli eserlerine ev sahipliği yapan Adıyaman'ın tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliklerini yerli ve yabancı turistlere daha iyi tanıtmak amacıyla 2016'da yapımına başlanacak olan Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi modern mimari ve tasarımıyla uzay üssünü andırıyor. Yapılacak müze ilgili olarak yetkililer, "26 dönüm alan üzerine yapılacak olan müze, birçok ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlandı" dedi.