Adnan Bali: İnşaat ve AVM'lerle sürekli büyüme olmaz!
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, inşaat ve AVM’lerle sürekli büyüme olmayacağını belirterek, konut ve bağlantılı işler başlı başına kalkınma modelinin ana unsuru haline gelemez, gelmemelidir” uyarısı yaptı.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, inşaat ve AVM’lerle sürekli büyüme olmayacağını belirterek, konut ve bağlantılı işler başlı başına kalkınma modelinin ana unsuru haline gelemez, gelmemelidir” uyarısı yaptı.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, inşaat sektörüyle sürekli büyüme olmayacağını vurgulayarak, Türkiye’nin yüksek katma değerli üretime odaklanması gerektiğini söyledi. Adnana Bali, “Büyümenin kompozisyonunu hizmetler sektörü, AVM ve benzerlerinden ziyade, imalat sanayi ve ihracata dönüştürmek gibi bir hedef olmalı. Konut ve bağlantılı işler başlı başına kalkınma modelinin ana unsuru haline gelemez, gelmemelidir” uyarısı yaptı.
İmalat sanayi öne çıkmalı
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, İş Bankası şubesinin açılışını yapan Bali, burada gazetelerin ekonomi müdürlerinin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’yi bir işletme gibi düşünmek gerektiğini vurgulayan Bali, şunları söyledi: “Kullandığınız kaynağın maliyetinden daha yüksek katma değer sağlıyorsanız net katma değer üretiyorsunuz demektir. İnşaat ve benzeri yüksek katma değer sağlamayacak işlerle, ağırlıklı büyüme kompozisyonu bozulursa bu durum büyüme için yeterli desteği sağlamaz. Burada esas olan bizim nitel gelişmeleri de sağlayarak daha yüksek katma değer sağlayacak imalat sanayini öne çıkarmamızdır.”
Gürcistan’da ikinci şube
İş Bankası, Batum’dan sonra Gürcistan’daki ikinci şubesini Tiflis’te açtı. Tiflis’le birlikte yurtdışında 14 ülkede toplam 55 şubeye ulaşan İş Bankası’nın yurtdışındaki aktif büyüklüğü de 10 milyar dolara yükseldi. Gürcistan dışında Irak, İngiltere ve Kosova’da da ikinci şubeyi açtıklarını belirten Bali, hedeflerinin dış piyasalarda başlangıcı geçip derinleşmek olduğunu söyledi.
Maraton koşucusuyuz
İş Bankası yurtdışı stratejilerini, o ülkelerdeki Türk müteşebbislere destek olmak ve öncülük etmek kadar, yerel müşteriye ulaşmak üzerine de kuruyor. Türkiye’de yoğun çalıştıkları müşterilere yurtdışı desteği vermek istediklerini belirten Bali, “Özellikle perakende ve Kobi bankacılığında Türk bankacılığının son derece ciddi kapasitesi ve becerisi var. Bunu diğer ülkelerde kullanmak istiyoruz. Bir ülkede satın alma yaparak hazır piyasa payını almak yerine kendi piyasamızı inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu ülkelerde uzun dönem oyuncusu, maraton koşucusu olarak süreçlerin yönetilmesine talibiz” diye konuştu.
Faiz lobisi mi dediniz!
Adnan Bali’ye faiz lobisi de soruldu. Bali bu soruya ilginç bir cevap verdi: “Faiz yükselişinden bankacılar zarar görür. Bankalar, faizler inerken daha fazla net kâr yazar. Türkiye’de mevduatın ortalama süresi 1,5 ay ve faizler yükselirken bankaların maliyetleri yükselir çünkü mevduatları 40 gün içinde yeniden fiyatlamak zorunda kalır. Faizler düşerken siz pasifteki mevduatları ucuzlatırsınız. Yüksek getirili aktif ise kar yazmaya başlar. Biz bankacılar olarak en fazla kârı, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 16'dan, 6'ya indirdiği dönemde yaptık. Bu şartlarda fazi lobisi olur mu olmaz mı cevabını size bırakıyorum.”
Irak’ta beklenmedik gelişmeler oldu
Irak’ta Erbil ve Bağdat olmak üzere iki şubeleri olduğunu belirten Adnan Bali, IŞID tehlikesi sebebiyle, Dohuk ve Süleymaniye’de açmayı planladıkları şubeleri tekrar değerlendirmeye aldıklarını söyledi. Ülkede iş yaptıkları sermaye gruplarını bile bu gelişmeleri beklemediğini söyleyen Bali, buna rağmen Irak’ta tavır değiştiremediklerini söyledi. Bali, Azerbaycan’da da banka satın alma çabalarının devam ettiğini belirtti.
3. havalimanına teklif verdik
Üçüncü havalimanı için finansman görüşmelerinin devam ettiğini belirten Bali, “Biz bir teklif verdik zamanında ama verdiğimiz teklifin daha cazip koşullar öneren bankaların olduğu bilgisi ulaştı bize. Aldığımız istihbari bilgi, bundan daha cazip koşullarda bir paketin, başka yerli bankalarca sağlanabildiği yönünde, bu süreç devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.
Zafer Özcan-Bugün