Genel

Adnan İğnebekçili: Konut satışlarında ciddi bir sıkıntı var

'Konut satışlarında ciddi bir sıkıntı var. Reklamlardan anladığım bu' diyen Adnan  İğnebekçili, 'İnşaat şirketleri başarılı projeler yapamadıkça maliyetler yükseldi diye çimento şirketlerine dönüyorlar' dedi  

Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği (TçMB), çimento sektörünün 100 yılık değerlendirmesini yaparak, gelecek 100 yılın hedeflerini açıkladı. 1911 yılında üretim kapasitesi sadece 20 bin ton olduğunu söyleyen TçMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, 100"üncü yılında 66 milyon tonun üzerinde üretim hacmine ulaşacaklarını ifade etti.

'2010 yılında Türk çimento sektörü, yaklaşık 4,5 milyar dolar cirosu, 1 milyar dolar tutarındaki ihracatı ve Türk çimento sektörü doğrudan 15.000 kişiye yarattığı istihdam ile Türkiye ekonomisi içinde önemli yere sahip bir sanayi dalı haline geldi. Önümüzdeki 10 yılın sonunda sektörümüzün yüzde 60"lar seviyesinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle iç pazarla yetinmiyor, yaklaşık 90 ülkeye ihracat gerçekleştirmemize rağmen, yeni pazarlar geliştirmeyi önceliğimiz olarak görüyoruz.'

POTANSİYEL PAZAR BATI AFRİKA
İğnebekçili 2008 krizinden sonra önem kazanan pazarlar arasında yer alan Batı Afrika"nın Türk çimento sektörü için potansiyel pazar haline geldiğini ifade etti. İğnebekçili œTürkiye"de üretilen çimento, kalite bazında global pazarda rekabetçi konumda. Güney Asya ülkelerine kıyasla ihraç pazarlarına yakın ve ihracı gerçekleştirilen ürünler CE standardı taşımaktadır.dedi

ABD, İspanya, İtalya ihracatında azalma yaşadıklarını söyleyen Adnan İğnebekçili, en büyük durgunluğu Rusya pazarında yaşadıklarını belirtti. 3.5 milyar tonluk Rusya ihracatının 2010 yılında 10"da biri kadar gerileyerek 400 milyon tona düştüğünü ifade etti. Bu dönemi geçici dönem olarak nitelendiren İğnebekçili ekonomik durum düzeldikçe Rusya"daki ihracatlarının artacağını söyledi.

BİZİ SUçLAMASINLAR...
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İğnebekçili, inşaat firmalarının son zamanlarda artan konut maliyetlerini çimento şirketlerine yüklemelerine isyan etti.

'Konut satışlarında ciddi bir sıkıntı var. Reklamlardan anladığım bu' diyen İğnebekçili, 'İnşaat şirketleri başarılı projeler yapamadıkça maliyetler yükseldi diye çimento şirketlerine dönüyorlar' dedi. Bugün konut fiyatları ve maliyetlerinde bir artış varsa bunun sorumlusunun çimento fiyatları olmadığını söyleyen İğnebekçili, 'Kimse bizi suçlamasın. Bugün üniversitelerin ve bağımsız kuruluşların yaptığı araştırmalara göre çimentonun inşaat maliyetlerindeki payı yüzde 4. İlk bakışta çimento çok kullanılıyor gibi görülse de maliyetler üzerinde çok büyük bir etkisi yok' dedi.

KİMSE BİR şžEY SÖYLEYEMEZ
Türkiye'de TÜİK tarafından açıklanan enflasyon ile çimento üreticilerinin maliyet enflasyonunun aynı olmadığını dile getiren İğnebekçili, 'Bizim maliyetlerimiz çok değişken. çimento sektörü enerji yoğun bir sektör olduğu için enerji maliyetlerinin artması bizi çok etkiliyor. Kömür, petrokok gibi kullandığımız yakıt fiyatları bir yılda yüzde 50'lerin üzerinde artış kaydetti.
 
TÜİK verilerine göre, 2009 Aralık - 2010 Aralık ayları arasında çimento fiyatlarındaki artış ise sadece yüzde 9. Buna karşın bizim maliyet artışımız ise yüzde 25 dolaylarında oldu. Bu anlamda çimento fiyatlarındaki artışa kimse bir söz söyleyemez' dedi.
Radikal