Kentsel Dönüşüm

Adnan Polat: Kentsel dönüşümün hızlanması için yeni düzenlemeler gerek!

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “Kentsel dönüşümde örnek bir iş yapacağız” dedi ve dönüşüm sürecinde yaşanan zorluklara dikkat çekti.

Polat Holding, İstanbul Piyalepaşa’daki kentsel dönüşüm projesi için 12 yıldır çalışıyor. Ülke genelinde kentsel dönüşümün hızlanması için yeni düzenlemeler gerektiğini söyleyen Adnan Polat “Hem hak sahibi hem de yatırımcı şirket tarafında fırsatçılar var. Bunlara karşı devlet müdahalesi şart. Birkaç kişinin insafına kaldık” dedi.


İstanbul’da en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini Polat Holding yapıyor. Şirket Beyoğlu ilçesine bağlı Piyalepaşa’da 82 dönüm arazideki dönüşüm için 12 yıldır çalışıyor.


Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “Kentsel dönüşümde örnek bir iş yapacağız” dedi ve dönüşüm sürecinde yaşanan zorluklara dikkat çekti. Yatırımcı firmaların sorunları tek başına çözmesinin imkansız olduğunu, devlet desteği gerektiğini belirten Polat, dönüşüm yasasında düzenlemeler gerektiğini dile getirdi. Polat, fırsatçıların süreci tıkadığını söyledi ve yaşanan sorunu şöyle anlattı: “Dönüşüm yapılan yerde mülk sahiplerinin hakkı verilmeli. Mülkiyet hakkı anayasal hak. Ama şu da var; bin kişi ile anlaşma yapılmış o kişiler evlerinden çıkmış ve yeni evini bekliyor. 2-3 hane engel olmaya çalışıyor. Peki o bin kişinin hakkı ne olacak. Kanun var ama çalışmıyor.” Yatırımcı şirket tarafında da fırsatçıların olduğunu belirten Polat, vatandaşa zarar verecek kişilerin tespit edilmesi gerektiğini söyledi.


YARIM M2’DE 4 ORTAK


Polat, projelerinde belli adalarda yüzde 100, tapulu olmayan yerlerde ise yüzde 96-97 anlaşma oranına ulaştıklarını söyledi. Bölgede 150’den fazla yarım ve 1 metrekare arsası olan hissedarlar olduğunu belirten Polat, “Bu arsalarda veraset intikalleri yapılmamış. Yarım metrekarede 4 ortaklı yerler var. Bu kişi ile nasıl kat karşılığı anlaşma yapılsın. SPK onaylı firmalar gelip değerini belirlemeli, yatırımcı firma bu bedelleri hak sahiplerine ödemeli. Yoksa 150 yıl uğraşsak bu karmaşa çözülmez” diye konuştu.



Yeni bir dönüşüm projesi olur mu sorusuna Polat, “Çok pozitif değilim. Dönüşümde birkaç kişinin insafına kalıyoruz” yanıtını verdi. Hacıhüsrev bölgesinde 6 bin haneli bir bölgenin kendileri ile çalışmak istediğini söyleyen Polat, “Verasetten 3 nesil geriye gidince o 6 bin hane 26 bin kişiye çıkar. Bunla nasıl başa çıkarız” dedi.



ALIŞVERİŞİ SOKAĞA TAŞIYACAK


GAYRİMENKUL sektöründe ilklere imza attıklarını söyleyen Polat, “Polat Tower ile stüdyo ve akıllı bina kavramlarını gündeme getirdik. Şimdi Piyalepaşa’da alışveriş sokağı yapıyoruz. AVM değil AVS olacak. 120 civarı dükkan olacak” dedi. Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, konut, otel, ofis ve mağazaların yer aldığı projede 760 daire ve 190 rezidans yer alacağını söyledi. İnşaat çalışmalarının sürdüğünü belirten Yücel, projenin tamamının 2018 sonunda biteceğini dile getirdi.


ENERJİDE KRİZ KAPIDA


ENERJİDE ciddi bir kriz tehdidi olduğunu belirten Polat, “Bizim harcamalarımız ve kullandığımız krediler dolar ve Euro. Ancak yenilebilir enerji olduğu için, devlet 10 yıl bizden enerji almak zorunda. Anlaşmalar dolar bazında olduğu için kurdan etkilenmiyoruz. Doğalgaz yatırımı yapanlar, yatırımı kömür ya da başka kaynaktan yapan, ithal makina alıp döviz bazında borçlananlar için durum farklı. Onlar serbest piyasa satmaya kalkınca ciddi sıkıntı oluyor. Dağıtım firmaları da anormal yüksek fiyatla alıp döviz bazında borçlandılar. Vatandaştan döviz bazında elektrik parası toplamıyorlar. Enerji Bakanlığı ve EPDK da sektördeki bu riskli durumun farkında” dedi.


TOPLUMDA SIKINTI PATLAMASI VAR


TÜRKİYE’de son dönemde yaşan terör ve siyasi belirsizlik sürecini değerlendiren Adnan Polat, tüm olumsuzluklara karşım iyimser olduğunun altını çiziyor. Türkiye’nin çok kriz yaşayan ve atlatan bir ülke olduğunu söyleyen Polat, “İstikrarı sağlasak iyi şeyler olmaya devam edecek. Herkes gayret göstermeli. Devleti, özel sektör ve tüm vatandaşlar. Bu ülke çok kriz gördü. Hatta bir dönem kriz kolik olduk. 3-4 sene olmayınca niye olmadı diyorduk. Şimdi mülteci krizi var. Avrupa’da 40-50 bin mülteci için kıymet koptu. Biz 2 milyonda fazla kişi ağırlıyoruz. Bir yandan terör, bir yandan boğulan mülteciler artık toplumda ciddi bir sıkıntı patlaması var. İnsanların tansiyonu yüksek, herkes gergin. Seçimle birlikte bir hükümet kurulursa, istikrar olursa bu sorunlar çözülür” diye konuştu.


Yeni Akit