26 / 12 / 2024

Adnan Sarıhan, 1.5 milyon liralık yatırımla Etiler’de restoran açtı

Adnan Sarıhan, 1.5 milyon liralık yatırımla Etiler’de restoran açtı

Adnan Sarıhan, 1988’de Esenler’de başladığı çorbacılığı, Bakırköy İncirli’de büyüttü ve mönüye ‘dil karpaçyo’ gibi ilginç yemekler de ekledi



Sarıhan’ın İncirli restoranı haftasonları 1500-2 bin kişi ağırlıyor. Sarıhan, 1.5 milyon liralık yatırımla Etiler’de yeni bir restoran açtı.

TÜRK mutfağının en ilginç lezzet grubu olan ‘sakatat’larını uluslararası ‘hijyen sertifikalarını’ da alarak yeni bir klasmana taşıyan girişimcilerden Adnan Sarıhan, Etiler’de Sabancı Ailesi’nden kiraladığı 1000 metrekarelik bir mekanda 1.5 milyon dolarlık yatırımla, sosyeteye ‘işkembe çorbası’ satmaya başladı. Bayburt’ta dedesi ve babasının hayvancılık yaptığını belirten ve 1970’lerin başında İstanbul ve Almanya’ya uzanan maceradan sonra ‘çorbacı olmaya’ karar verdiğini anlatan Sarıhan Gusto Restoran ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Sarıhan, Bakırköy İncirli’deki 450 metrekarelik tek restoranda haftasonları 1500-2 bin kişilik bir müşteri kitlesini ağırladığını söylüyor. Bu restoranda ayda 15 ton işkembe işlediklerini ve aylık 450 bin lira civarında (yıllık yaklaşık 5 milyon lira) ciro yaptıklarını da vurgulayan Adnan Sarıhan, “İncirli Caddesi’ndeki restoranımızda 65 kişi çalışıyor. Etiler’e de 30 kişi aldık. Öyle her yere yayılmayacağız. Belki bir tane de Bağdat Caddesi’ne açarız” diyor.

Sarıhan Köyü’nden

Adnan Sarıhan “Aslen Bayburt Sarıhan Köyü’ndenim. Dedem, babam orada hayvancılıkla iştigale ederlerdi. Ailece 1970’lerde önce İstabul’a geldik. Ben 14-15 yaşımdaydım” diyor ve şöyle devam ediyor: “Babam aileye biraz küstü ve Almanya’ya ya gurbetçi gitti. Ben de yanına gittim. Orada Essen yakınlarında 10 yıl kadar maden işçisi olarak çalıştı. Beni de ‘madencilik konusunda bir sanat okulu’na gönderdi. 1986’da Türkiye’ye döndük. Babam ve amcalarım Tahtakale’de gıda toptancılığı yapmaya başladılar. Ben ayrı iş yapmak istedim. 1988’de bir akrabamla Esenler Dörtyol’da otururken bana ‘bak şurada çok iyi çorbacı olur ama para yok ki yapalım’ dedi. Ben de ‘para var hadi yapalım’ dedim. 1996’da da Bakırköy İncirli Caddesi’ne taşındık. Sakatata bağlı çorbacılık sektörüne Almanya’da gördüğüm iş disiplinini, hijyeni, kaliteyi getirdim” diyor.

Kokoreç fajita, dil karpaçyo

Müşterinin de talebiyle işkembe ve sakatatlarla yeni yemekler de denediklerini anlatan Adnan Sarıhan şöyle konuşuyor: “İşkembeciydik ama diğer çorbaları da ekledik. Mönümüzde 50 çeşit yemek var şimdi. Ağırlık tabii ki işkembede. Ama mesela kokoreç fajita bile yaptık. Külbastı da yoğurtlu kebap da veriyoruz. İşkembeli Fejituna da (bir tür makarna) yaptık. Dil karpaçyo, ciğer wrap, kokoreç wrap, işkembeli fettucini de var. (Karpaçyo: 1950 Venedik’inde Harry’s Bar’ın aşçısı Giuseppe Cipriani, doktorun et yemesini yasakladığı bir müşterisi için özel hazırladığı tabağın tablo gibi olduğunu görünce adını dönemin ünlü ressamından etkilenerek carpaccio-Karpaçyo koymuş. Orijinali sığır etinden filetoluk, yağı ve siniri tamamen ayıklanmış bir parçanın buzdolabında bekledikten sonra incecik kesilmesi ve üzerine sos ilave edilmesiyle hazırlanıyor.)”

Başka yerde şubemiz yok, taklidimiz çok

ADNAN Sarıhan, “Bakırköy dışında hiç şubemiz olmadı. İlk ‘diğer’ şubemiz Etiler oluyor” diyor. Benzer adla çok sayıda işkembeci açıldığını vurgulayan Sarıhan şöyle konuşuyor: “Adımıza yakın, benzer çok sayıda işkemceci açıldı. Hukuki mücadelelerimiz sürüyor. Bizim ilk tescilimiz Sarıhan İşkembe Salonu’ydu, Sarıhan Daynight oldu. Adnan Sarıhan’ı tescil ettirdim. Son olarak da Sarıhan Gusto olduk.”

Arda Turan ısrar etti Ali Sabancı’dan kiraladık

ADNAN Sarıhan, “Etiler Nispetiye Caddesi’ndeki yatırımımız 1.5 milyon doları buldu. Yer konusunda en iyi müşterilerimizden Arda Turan ısrar etti. Ali Sabancı’dan burayı kiraladık. Mimarımız Eren Yorulmazer oldu. 1000 metrekarelik bir yer. Bir çorbacıya bu kadar masraf çok gelebilir ama biz ne yaptığımızı biliyoruz. Markamızı daha da güçlendiriyoruz. İki oğlum, kızım, başkaca akrabalarımız hep birlikte çalışıyoruz” diyor. Sarıhan’ın verdiği bilgiye göre ünlü müşteriler arasında Şahan Gökbakar, Adnan Polat, Rıdvan Dilmen, İbrahim Tatlıses, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, Abdülkadir Aksu gibi ünlü isimler var.

Turkar’da seri üretim bu yıl başlayacak

ESKİŞEHİR’de kurulu Hisarlar A.Ş. Genel Müdürü Zafer Türker, Türkiye’nin ilk 4x4 hafif arazi kamyonu Turkar’ın bu yıl siparişe bağlı olarak seri üretime geçeceğini söyledi. Türker, Almanya’da bir firmayla elektrikli araç üretimi konusunda müşterek çalışmalar yaptıklarına da değinerek, “Bu proje de ticari araçlarda elektrikli ilk model olacak. Üzerinde çalıştığımız proje ile araç, bir şarjda yaklaşık 100 kilometre yol gidebilecek ve saatte 80-90 kilometre hız yapabilecek. Yetiştirebilirsek nisan ayında Almanya’daki fuarda sergilemeyi düşünüyoruz” dedi. Türker şöyle konuştu: “TÜBİTAK’ın desteklediği Turkar projesinde seri üretime bu yıl başlayacağız. 9 adet prototipi bitmek üzere. Başlangıç aşamasında toplu siparişlerle seri üretim planlıyoruz. Bu yılın sonunu kadar 40-50 adetlik siparişi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

Dünya çelik devleri İstanbul’da toplanıyor

AVRUPA Yapısal Çelik Birliği (ECSS), Dünya Çelik Yapılar Haftası’nı 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da kutlayacak. 21-24 Eylül tarihlerinde Taksim The Marmara Oteli’nde gerçekleştirilecek etkinliklere ünlü italyan mimar Zoppini de katılacak. Etkinlik sonunda “ECCS’in İlk Kadın Başkanı” üvanını da taşıyan Başkanı Prof. Nesrin Yardımcı, bir yıldır sürdürdüğü görevi devredecek. Prof. Yardımcı, Türk Yapısal Çelik Derneği’nin (TUCSA) birlikte düzenlenen Sergi-Sempozyum-ECCS Çelik Köprü Yarışması-Yapısal Çelik Günü-ECCS Toplantıları ekinliklerinden oluşan “Çelik Yapılar Haftası 2010 İstanbul” dolayısıyla dünyanın en ünlü çelik devlerinin İstanbul’da buluşacağını belirterek, “Bu organizasyon ülkemizin tanıtımı için de çok yararlı olacak” dedi.
Sadi Özdemir/Hürriyet


Geri Dön