28 / 04 / 2024

Adramytteion Antik Kenti kazı çalışmaları başladı!

Adramytteion Antik Kenti kazı çalışmaları başladı!

Adramytteion, aynı zamanda Edremit Körfezi´ne hakim, deniz ticareti ve savunması açısından Antik Misya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olarak gösteriliyor, bölgede kazı çalışmaları başladı...



Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın izniyle Balıkesir Kuva-yi Milliye Müze Müdürlüğü tarafından, Burhaniye Belediyesi´nin katkılarıyla başlatılan kazılara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen başkanlık yapıyor.  Antik kentteki kazıların, 28 Eylül´e kadar süreceği belirtildi. 


10 kişilik akademisyen ve 30 kişilik öğrenci grubundan oluşan kazı ekibinin başkanı Yrd. Doç. Dr. Özgen, yaptığı açıklamada, çalışmanın ana hedefi olan Hellen ve Roma dönemi kültür tabakaların tespiti ve kent ögelerinin aşamalı olarak belgelenerek açığa çıkarılması için en uygun alanın 2. Derece Arkeolojik SİT alanında bulunan Burhaniye Belediyesi mülkiyetindeki Ören Mahallesi 243 ada 6-7-8 numaralı parseller olduğunu belirtti. Özgen, ´´Özellikle 8 numaralı parsel antik kentin genel topoğrafyasında en üst kotta yer alan, liman hakim ve kent çevresinde görülebilir konumunun yanı sıra bahsi geçen alana yakın bir konumda bugünkü yapıların arasında bir kısmı görülür durumdaki antik temel ve üzerinde ´In-situ (yerinde)´ olarak koruna gelen sütun kaidesi, alanın uygun bir çalışma alanı olabilirliğini vurgulamaktadır´´ diye konuştu.


Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova da Adramytteion´un açığa çıkarılması için yeniden başlatılan çalışmalarda, kazı ekibinden hiçbir yardımı esirgemediklerini söyledi. Kazı ekibine çalışmalarında başarı dileyen Başkan Akova, "Burhaniye´nin doğa güzelliği kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak bu bölgede eski zamanların kalıntılarının bulunması Burhaniye´mizin tarihi zenginliğini de ortaya koymaktadır´´ dedi. 


ADRAMYTTEİON ANTİK KENTİ


Adramytteion, doğusunda antik Madra Dağları, kuzeyinde ise İda (Kaz Dağları) ile çevrili, Havran ile Karıncaçay arasında bulunan, körfez kıyısında antik kent olarak biliniyor. Kurucusu Kral Alyattes´ın oğlu, Kral Kroisos´un kardeşi Adramys olan Adramytteion, aynı zamanda Edremit Körfezi´ne hakim, deniz ticareti ve savunması açısından Antik Misya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olarak gösteriliyor.


Star


Geri Dön