05 / 11 / 2024

ADÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi kendi enerjisini üretecek!

ADÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi kendi enerjisini üretecek!

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Yeşil Enerji Projesi kapsamında kuracağı güneş pilleri ve doğalgaz çevrim sistemiyle kendi enerjisini üretmeye hazırlanıyor.




ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğaya zarar vermeyen ve enerji tasarrufu sağlayan sistemlerin uygulanması için örnek bir projeye adım attıklarını belirtti. 


Güney Ege Kalkınma Ajansı'na sundukları AB destekli projeyle binanın elektrik, ısıtma ve soğutma sistemi ihtiyaçlarının karşılanacağı bir trijenerasyon sistemi kuracaklarını dile getiren Çengel, ısı yalıtımı, güneş pili ve doğalgazdan elektrik üretimi etaplarından oluşan projeyle enerji maliyetlerinin önemli ölçüde azaltılacağını dile getirdi. 


Dünyada akıllı binalarda uygulanmaya başlanan teknolojileri Aydın'da deneyeceklerini anlatan Çengel, proje kapsamında bina yüzeyine uygulanacak özel yalıtım tasarımıyla yazın ısınmanın kışın da soğumanın yavaşlatılacağım, güneş kırıcılarla ısı dengelemesinin yapılacağını ayrıca ısı geri kazanım sistemi de kurulacağını açıkladı. 


Proje kapsamında 1 megavat kapasiteli güneş enerjisi panellerinin kurulacağını, doğalgazın ise elektriğe çevrilerek kullanılacağını aktaran Çengel, egzoz sistemi, soğutma suyu ve soğutma yağından da ısıtma ve soğutmada yararlanacaklarını kaydetti. 


Enerji verimliliği ve güneş enerjisinin etkin kullanımıyla birlikte hastanenin enerji kullanımının yüzde 50fye düşürülmesinin öngörüldüğünü anlatan Çengel, doğalgaz çevriminin de sisteme entegre edilmesiyle tasarruf oranının yüzde 90'a çıkmasını beklediklerini ifade etti. 


Çengel, şöyle konuştu ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin yıllık enerji faturası yaklaşık 6 milyon lira. 

Bu rakam çok fazla. Biz bunu ilk etapta 3 milyon liraya indirmeyi hedefliyoruz. Gelecekte çok daha aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Buraya harcanan ve tasarruf sağlanan para ile hastanenin diğer ihtiyaçları kolaylıkla sağlanabilir. Bir kamu binasının AB fonlarıyla enerjinin verimli hale gelmesi Türkiye'de bir ilk olacak. Zaten Avrupa'da Türkiye dışında İspanya ve Belçika'da bu sistemle enerji tasarrufu sağlanıyor. 

Projenin toplam maliyetinin 13 milyon avro olduğunu, bunun dörtte üçünün AB desteğinden karşılanacağını aktaran Çengel, projenin ihale aşamasına geldiğini, kasım ayında ihalenin yapılacağını ve ağustos ayına kadar da hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi. 


Menemen'in Sesi İzmir


Geri Dön