Genel

AFAD bu yılki tatbikatları tamamladı!

AFAD tarafından düzenlenen 2014 Tatbikat Programı, bugün yapılan kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tatbikatla sona erdi. AFAD Başkanı Prof. Dr. Fuat Oktay tatbikatla ilgili bilgiler verdi.

AFAD Başkanı Oktay:

-''Diğer alanlarda afet olduğu anda hazırlıksız olduğunuz alanda dahi bir şekilde biraya geldiğinizde üstesinden gelme şansınız var. Kimyasal, biyolojik, radyolojik, siber de dahil bu alanlarda eğer hazırlıklı değilseniz, afet anında yapabileceğiniz hiçbir şeyiniz yok. Biraraya gelseniz de birlikte olsanız da aynı duyguları paylaşsanız da yapabilecek hiçbir şey yok''

-''Dolayısıyla bu alanın mutlak ve mutlak olmazsa olmazı, önceden hazırlıklarınızı her anlamda yapıyor olmanız. Olası herhangi bir afette sizin üzerinize ve bizim üzerimize düşen, bu alanda çok çok daha kritik''


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) düzenlenen 2014 Tatbikat Programı, Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tatbikatla tamamlandı.


AFAD Ankara Arama Kurtarma Birliğinde gerçekleştirilen tatbikat öncesinde, Ankara Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan AFAD Başkanı Oktay, Türkiye'yi afetlere hazır hale getirmek için çıktıkları yolda emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.


Sistemlerin kurulmasının önemli olduğunu ancak bu sistemlerin uygulamaya hazır olmasının daha da önemli olduğunu vurgulayan Oktay, ''AFAD, afetlere hazırlık dediğimizde aslında 76 milyonu kastediyoruz. AFAD olarak bizim yaptığımız olay, bir sistem kuruculuğunu üstleniyor olmamız. Rolümüz şemsiye kuruluştur, bütün kurumları afete hazır hale getirmektir'' diye konuştu.


-''Ciddi bir tecrübeydi''


Bu tatbikatın 2014 yılında yapılan altıncı tatbikat olduğunu dile getiren Oktay, dağda, çığda, sel baskınlarında, su altında arama kurtarmalar yapıldığını kaydetti.


Oktay, ''Buna bugün bir yenisini ekleyeceğiz. O da KBRN. Daha fazla olmadı aslında, Türkiye bir sarı zarf olayını yeni yaşadı. Ciddi bir tecrübeydi Türkiye için de AFAD için de. AFAD olarak hazır olduğumuzu hem Türkiye'ye hem de dünyaya bir kez daha ilan etmiş oluyoruz. Bizim bu tatbikatlarımız güven verici tatbikatlardır. Kendimize özgüveni tazeleme aşamasında bu önemlidir, topluma güven verici tatbikatlardır. Ama sadece bu görsel boyutta olan tatbikatlar da değildir'' diye konuştu.


-''Amaç eksiklikleri görmek''


Tatbikata 19 ilden katılım olduğunu ifade eden Oktay, ''Bizim amacımız görsel boyutta bir şölen sunmak değil. Amacımız eksikliklerimizi fiilen görüyor olmaktır'' dedi.


''Afetlere sıfırıncı dakikada hazır olacağız'' dediklerini anımsatan Oktay, ''Bu onun gereklerinden birisidir. Kurduğumuz sistemin son noktasına gelmiş durumdayız'' ifadesini  kullandı. 


Bu hafta yapılacak müsteşarlardan oluşan koordinasyon kurulu toplantısında, Türkiye Afet Müdahale Planının ele alınacağını belirten Oktay, ''Türkiye bu anlamda kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının afetlere müdahale şekliyle, merkezde ve yerelde kimin ne zaman, nerede, ne yapıyor olması gerektiği ile ilgili hiçbir boşluk kalmayacak şekilde sistemini kurmuş olacak'' diye konuştu.


-''Bu alanda çok daha kritik''


KBRN'yi diğer alanlardan ayıran bir özelliğin bulunduğuna dikkati çeken Oktay, şunları kaydetti:


''Alanlarda mutlak hazırlık gerekiyor. Diğer alanlardaki çalışmalarda bir şekilde afet olduğu anda hazırlıksız olduğunuz alanda dahi bir şekilde biraya geldiğinizde üstesinden gelme şansınız var. Kimyasal, biyolojik, radyolojik, siber de dahil bu alanlarda eğer hazırlıklı değilseniz, afet anında yapabileceğiniz hiçbir şeyiniz yok. Biraraya gelseniz de, birlikte olsanız da, aynı duyguları paylaşsanız da yapabilecek hiçbir şey yok. Dolayısıyla bu alanın mutlak ve mutlak olmazsa olmazı, önceden hazırlıklarınızı her anlamda yapıyor olmanız. Olası herhangi bir afette sizin üzerinize ve bizim üzerimize düşen, bu alanda çok çok daha kritik.'' 


-Tatbikatta beş farklı senaryo


Ankara Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Akbaş da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer gibi tehlikeli maddelerin yaşanan bazı afetler sonrasında ortama yayılarak insan ve çevre üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten Akbaş, yapılan tatbikatla yaşanabilecek böyle bir durumda neler yapılabileceğinin ortaya konmasının hedeflendiğini söyledi.


Konuşmaların ardından KBRN tatbikatı, ''kimyasal saldırı, taşıma kazası, şüpheli zarf, fabrika kazası ve radyoaktif kaza'' olmak üzere beş farklı senaryo uygulaması ile yapıldı.


AFAD tarafından düzenlenen 2014 Tatbikat Programı, bugün yapılan kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tatbikatla da tamamlanmış oldu.


AA