28 / 04 / 2024

AFAD hak sahipliği başvurusu nereye, nasıl yapılır? 

AFAD hak sahipliği başvurusu nereye, nasıl yapılır? 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Malatya'da, hak sahipliği başvurusu gerçekleştiremeyen depremzedelere 2 günlük ek süre verildi. Peki, AFAD hak sahipliği başvurusu nereye yapılır? İşte detaylar...



6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Hak sahipliği başvuru sonuçları kapsamında pek çok vatandaş, ağır, orta hasarlı ve yıkılmış binaları için bazı haklara sahip olabilecek. Hak sahipliği başvuru sonuçları, AFAD tarafından gerçekleştirilecek olan değerlendirmeye göre sonuçlanacak.

Bilindiği üzere hak sahipliği başvuruları kapanmıştı. Ancak,  Malatya'da, hak sahipliği başvurusu yapamayan depremzedelere 2 günlük ek süre verildi. AFAD İl Müdürlüğünden yapılan son dakika açıklamada, normal koşullarda sona eren başvuru süresince herhangi bir girişimde bulunmayan vatandaşların başvurularını 27-28 Kasım'da yapabilecekleri kaydetti. Bu haberin üzerine vatandaşlar "AFAD hak sahipliği başvurusu nereye, nasıl yapılır?" sorusuna yanıt arıyor. 

AFAD HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

AFAD hak sahipliği başvuru e-devlet üzerinden gerçekleştiriyor. Ayrıca vatandaşlar e-Devlet üzerinden veya kent merkeziyle ilçelerdeki ofislerden başvurularını yapabilecekler. Öte yandan sadece ilk defa başvuru yapacak olanların talepleri alınacak.

AFAD hak sahipliği başvurusu kapsamında pek çok depremzede, devletin tanımış olduğu haklardan faydalanma imkanına sahip olacak.

Hak sahipliği sonuçları ise başvuru ekranı aracılığıyla  https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-hak-sahipligi-icin-talep-ve-taahhutname-basvurusu  adresinden öğrenilebilecek.

HAK SAHİPLİĞİ NEDİR?

Hak sahibi olmak kaydıyla İşyeri, Konut, Ahırları Yıkık, acil yıktırılacak ya da ağır hasarlı tespit edilen depremzedeler İçin AFAD tarafından İşyeri, Konut, Ahır yaptırılabilecek.

Hak sahibi olmak kaydıyla, Ahır, Konut veya işyerleri Orta Hasarlı olduğu belirlenen afetzedeler için AFAD tarafından Güçlendirme Kredisi verilecek.

Hak sahibi olabilmek için AFAD İl Müdürlüğünce belirlenen ve ilan olunan tarihler arasında mutlaka başvuru yapmak gerekiyor.

Hak sahipliği başvuruları, e-devlet aracılığıyla ya da AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen Merkezlerde ve Kaymakamlıklarda gerçekleştiriliyor.

Afet Konutları AFAD adına  TOKİ  tarafından hayata geçirilecek. 

Afet konutlarının, işyerlerinin metrekaresi, kat sayısı, oda sayısı gibi detaylar projelendirme aşamasında netleşecek.

Afet konutu, ahır, işyeri, İnşaat maliyeti üzerinden altyapı maliyeti düşülerek belirlenen bedel üzerinden borçlandırma yapılarak afetzedelere teslim edilecek.

Konut ve Ahır yardımları için yapılacak borçlandırmalar faizsiz olacak.

ABD'de konut kredisi başvuru oranları yüzde 5,7'ye düştü!

Balıkesir'de 7 katlı 'gökdelen otel' için itiraz: Çok katlı imarlaşmanın yolu açılır! 


Geri Dön