Kent Haberleri

AFAD İstanbul'da deprem riski en yüksek ilçeleri açıkladı! Uzman isim değerlendirdi: Hiçbir şekilde bina yapılmaz...

AFAD, İstanbul'da beklenen olası İstanbul depremi için tehlikeli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine değinen uzmanlar bu ilçelerde hiç bir şekilde bina yapılamaz diye bir şeyin söylenemeyeceğini açıkladı.

İstnbul'da olasın deprem için en yüksek risk taşıyan ilçeler belli oldu. AFAFD İstanbul'daki en riskli 15 ilçeyi açıkladı. AFAD'ın zemin sıvılaşması riskine göre oluşturduğu listede , Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler, Başakşehir, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Tuzla, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli, Üsküdar ve Fatih ilçeleri yer alıyor. 6 Şubat'ta yaşanan depremde de zemin sıvılaşmasının görüldüğünü belirten Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, yapıların zemine göre yapılmasını söyledi.


HİÇ BİR ŞEKİLDE BİNA YAPILAMAZ DİYE BİR ŞEY SÖYLENEMEZ'

Bu 15 ilçede hiçbir şekilde bina yapılmaz diye bir şey söylenemez. Aygörmezi, her koşulda, eğer bir yerde dolgu zemin varsa, alüvyon zemin varsa, suya doygun bir zemin olursa, bu su deprem anında yüzeye doğru hareket edeceğini söyledi..

Özellikle Bakırköy, Yeşilköy' gibi bölgelerde dolgu zemin var. Doğa üzerine yapılan yapay bir şeye her zaman tepki oluşturur, bu risk buralarda çok yüksek olduğunu söyleyen Aygörmez '' O yüzden orada yaşayan vatandaşlarımız mutlaka bilinçli olması gerekiyor ve bu durumu depremin olacağı zamanı beklemeden şimdiden çözüm alması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un zemin sıvılaşmasının olduğu bu 15 ilçede yaşayanların zemin sıvılaşmasından korkmamaları ve önlem almaları gerektiğine vurgu yapan Aygörmez, "Üç tür etkisi oluşabilir. Birincisi yapı devrilebilir, ikincisi yan yatabilir, üçüncüsü içeri doğru göçme yaşanabilir." ifadelerini kullandı.

Aygörmez, hiçbir yapının üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir ve kuvvetli olmadığını belirterek, bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerektiğine vurgu yaptı.

Zemin sıvılaşması denilen olayın, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaknaklandığı9nı belirten Aygörmez ''Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar." dedi.

Aygörmez, zemin sıvılaşmasının dere yataklarının olduğu alanlarda sık görülen bir durum olduğuna dikkat çekti.

BU BÖLGELERDE YAŞAYANLAR KORKMASIN!

Zemin sıvılaşmasının olduğu bölgelerden korkmmalarını söyleyen Aygörmez, ''"Zemin sıvılaşması olacak, kesinlikle olacak diye bir risk kimse diyemez. Bir risk var, bu riski en az seviyeye düşürmek gerekiyor. Güçlendirme yaparken de mevcut bina stokunda bu durumun dikkate alınması gerekiyor.''dedi.

Beklenen büyük İstanbul depremi fazla uzakta değil! Naci Görür yine uyardı: 10 bin bina yıkılsa, 400 bin insan ölebilir!

Deprem uzmanı tek tek açıkladı! Marmara'da 7'den büyük deprem olur mu? Son dakika!