AFAD peş peşe açıkladı! Son dakika! 5 ve 6 arası büyüklükte 47 deprem oldu!
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Yunus Sezer, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu güne kadar 22 bin 500'e yakın sarsıntı meydana geldiğine dikkat çekti. Sezer, yalnızca 5 ve 6 arası büyüklükteki artçı depremlerin sayısının 47 olduğunu da açıkladı. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin, 1668 Kuzey Anadolu ve 1939 Erzincan depremlerinden sonra en büyük üçüncü deprem olduğuna dikkat çeken AFAD Başkanı Yunus Sezer, etki alanı, yarattığı yıkım ve can kayıpları açısından ise yaşanan en büyük felaket olduğunun altını çizdi
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından çevrim içi düzenlenen Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı'nda son dakika açıklamalarında bulundu.
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin, 1668 Kuzey Anadolu ve 1939 Erzincan depremlerinden sonra en büyük üçüncü deprem olduğuna dikkat çeken AFAD Başkanı Yunus Sezer, etki alanı, yarattığı yıkım ve can kayıpları açısından ise yaşanan en büyük felaket olduğunun altını çizdi.
Sezer, depremlerin bölgede yaşayan 15 milyona yakın vatandaşı doğrudan etkilediğine dikkat çekti ve açıklamasında "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye, 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin ise 45 saniye olarak ölçülmüştür" ifadelerine yer verdi.
AFAD peş peşe açıkladı! Son dakika! 5 ve 6 arası büyüklükte 47 deprem oldu!
ŞU ANA KADAR 22 BİN 500 SARSINTI OLDU
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler ile ilgili yaptığı açıklamasında "Şu ana kadar 22 bin 500'e yakın sarsıntı meydana gelmiştir. Bu rakam bizim bir yılda kaydettiğimiz ortalama deprem sayısına eşittir" şeklinde konuştu ve yalnızca 5 ve 6 arası büyüklükteki artçı depremlerin sayısının 47 olduğunu aktardı.
Her iki deprem sonucunda da 400 kilometre civarında yüzey kırığı oluştuğuna vurgu yapan Yunus Sezer, "Yer kabuğunda 7,5 metreye varan yer değişmeleri meydana gelmiştir" şeklinde konuştu.
Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 56 bin 426 binanın yıkık veya acil yıkılacak, 206 bin 452 binanın ağır, 48 bin 984 binanın orta ve 516 bin 352 binanın az hasarlı hale geldiğine dikkat çekti.
Depremlerden hemen sonra arama kurtarma faaliyetlerine başlandığını dile getiren Sezer, 35 bin 250 arama kurtarma personelinin yanı sıra, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, asker, jandarma, sahil güvenlik ve diğer birimlerin katılımıyla yoğun bir arama yapıldığını belirtti.
Sezer, arama kurtarma faaliyetlerinin ardından geçici barınma hizmetleri ile ilgili faaliyetler konusunda ilk etapta bölgeye 160 bin çadır yollandığına, şu anda 610 bine yakın çadırın kurulduğuna, 45 bin konteynerin 289 konteyner alanına yerleştirildiğine vurgu yaptı.
İk etapta 2 milyon 800 bin, şu anda ise 2,5 milyona yakın depremzedenin bölgede barındığının altını çizen Sezer, 800 bin depremzedenin de bölge dışındaki şehirlere taşındığı bilgisini de paylaştı.
"Risk ne kadar azaltılırsa o kadar yönetilebilir hale gelmektedir ve bütünleşik afet sisteminin altın kuralı olarak bilinmektedir" açıklamasında bulunan Yunus Sezer, karşılaşabilecel risklerin azaltılması ve bunun bilimsel çalışmalarla desteklenmesinin atılabilecek en önemli adımlardan olduğuna vurgu yaptı.
Kahramanmaraş'ta depremzede esnaflar için konteyner iş yerleri kuruluyor!