Kent Haberleri

AFAD tek tek açıkladı: Tam 38 bin artçı sarsıntı yaşandı! Her an 5-5,5 üzeri deprem olabilir! 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremlerden sonra yaklaşık 38 bin artçı sarsıntının olduğuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar...  Bölgede artçı sarsıntıların devam ettiğine dikkat çeken Orhan Tatar, bir taraftan da hayatın sürdüğünü belirtti

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, sempozyuma katılmak üzere geldiği Sivas'ta son dakika açıklamalarında bulundu ve 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin pek çok şehri etkilediğinin altını çizdi. 

Bölgede artçı sarsıntıların devam ettiğine dikkat çeken Orhan Tatar, bir taraftan da hayatın sürdüğünü belirtti. 

Orhan Tatar, depremlerden sonra bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için devletin bütün gücünü ve imkanlarını seferber ettiğinin altını çizdi ve "Baktığınızda gerçekten büyük bir felaket, 11 ili etkileyen, 9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremden söz ediyoruz. Dünya tarihinde aslında baktığınızda bu kadar büyük boyutta, bir anda kırıldığında yaklaşık 500 kilometrelik bir yüzey kırığı meydana getiren, arkasından yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkisi olan bir başka doğal afet yok" açıklamasında bulundu. 

AFAD tek tek açıkladı: Tam 38 bin artçı sarsıntı yaşandı! Her an 5-5,5 üzeri deprem olabilir! 

Türkiye'de her an 5-5,5 üzeri büyüklükte deprem üretebilecek faylar bulunuyor 

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna vurgu yapan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, bu sarsıntıların ne ilk ne de son olacağını belirtti. 

Ülkenin pek çok yerinde deprem üretme potansiyeli olan çok fazla sayıda aktif fay olduğuna dikkat çeken Orhan Tatar, "Bu faylar her an her yerde 5-5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde olan faylar" dedi ve ülke olarak depremden sonra birçok konunun öğrenildiğini de dile getirdi. 

Orhan Tatar, söz konusu açıklamasında, bölgede ağır ve orta hasarlı ile acil yıkılacak binaların olduğuna vurgu yaparak, "Devletimiz şu ana kadarki yaptığı çalışmayla kısa süre içerisinde yaklaşık 36 bin civarında 11 ilimizdeki tümüyle yıkılmış, enkaz haline gelmiş binaların enkazını kaldırdı" dedi ve sonraki süreçte ağır hasarlı, orta hasarlı ve acil yıkılacak binaların hızlı bir şekilde yıkılıp enkazının kaldırılmasının gerektiğini aktardı. 

Süreç bitinceye kadar bir taraftan da artçı sarsıntıların olduğunu kaydeden Tatar, açıklamasında "O nedenle vatandaşlarımızın özellikle ağır hasarlı binalara girmemeleri, eşya almak maksadıyla bile olsa buralardan uzak durmaları son derece önem taşıyor" ifadelerine yer verdi. 

AFAD tek tek açıkladı: Tam 38 bin artçı sarsıntı yaşandı! Her an 5-5,5 üzeri deprem olabilir! 

Artçı sarsıntı sayısı 38 bin seviyesinde 

Bu tür büyük depremlerden sonra çok uzun süre artçı sarsıntıların devam edebileceğini vurgulayan Orhan Tatar, "Şu ana kadar 38 bin civarında artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD'ın deprem dairesinin 1 yılda ölçtüğü ortalama deprem sayısı 22 bin civarındayken sadece 3,5 aylık bir süre içerisinde bu depremlerin yarattığı artçı sarsıntı sayısı 38 bin civarında" dedi ve bunun çok büyük bir rakam olduğunun altını çizdi. 

Zaman zaman büyüklüklerin 5 civarına çıkabildiğini de dile getiren Tatar, "Bu tür durumlarda özellikle kaya düşmesi bizim açımızdan büyük bir risk. Adana'da 4 öğretmenimizin kaya düşmesi sonucunda yaşamını yitirmesi halen yüreklerimizde bir acı olarak duruyor" açıklamasını yaptı. 

Kaya düşmesi tehlikesi olan yerleri işaret eden Tatar, "AFAD'ın bu konuda deprem sonrası yaptığı çok sayıda saha çalışması var. Bu çalışmalar sonrasında kaya düşmesi riski altındaki birçok yerleşim yeri tahliye edildi" dedi ve ancak kırsalda bu artçı sarsıntılar sonrasında kaya düşmesi riskine maruz kalabilecek yerlerin olduğunu vurguladı.   

Hatay Altınözü'ndeki kalıcı deprem konutlarında 4 blokun kaba inşaatı tamamlandı!

Adana'da 3 bin 200 adet konutun teslimi için yıl sonu işaret edildi!

Deprem bölgesindeki 11 ilde ortofoto haritaları devrede: Sınırları değişen mülkiyetlerin yeri belirleniyor!