Genel

AFAD’a yılda tam 500 milyon dolar birden kazandıracak formül !

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, deprem bölgesinin yeniden inşasını ve deprem riski yüksek bölgelerdeki hazırlıkları finanse edecek bir teklifle Ankara’ya gidecek. Dünya

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, yaraların sarılması için yapılan çalışmalar hızlandı. Dünya.com’dan Fikret Çengel’in haberi şöyle. Yapılan açıklamaya göre deprem bölgesinde 450 bin konutun inşa edileceği ve bunun için de asgari 20 milyar dolarlık bir kaynak aktarılacağı ifade edilmişti. Kaynak konusunda bir teklif hazırlayan gayrimenkul sektör temsilcileri bir çok ülkede uygulanan bir modelle bölgenin yeniden imarı için bir afet fonunun kurulabileceğini ifade ediyor.

Teklifte vatandaşlık veya oturum hakkı elde etmek isteyen yabancıların AFAD’a 50 bin dolar bağışta bulunması öngörülüyor. Sektör temsilcileri geçen yıl yaklaşık 70 bin konutun yabancılara satıldığını, bu konutların 10 binden fazlasının ise vatandaşlık veya oturum hakkı için satın alındığını belirterek, şart olarak asgari 400 bin dolarlık konut almak zorunda kalan yabancının 50 bin dolar da afet fonuna veya AFAD’a bağış yapması sağlandığında yıllık 500 milyon dolarlık bir kaynak oluşacağını ifade ettiler.

 


 

BU UYGULAMA BİRÇOK ÜLKEDE YAPILIYOR

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanma uygulaması dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Amerika veya AB ülkeleri oturum hakkı için istihdam yaratıcı yatırımlar isterken, İngiltere gibi bazı ülkeler finansal yatırımları tercih ediyor. Türkiye gibi bazı ülkeler de konut satışını yeterli buluyor. Türkiye’de asgari rakam ise 400 bin dolar.

Karayipler, yaşadığı doğal afetler nedeniyle bölgenin yeniden imarı için yatırımcılara uygun şartlar sağlıyor. Yardım fonlarına yapılacak 150 bin dolarlık bir bağışla pasaport alınıyor. Ayrıca, Antigua ve Barbuda, Grenada, St Lucia ve Dominik gibi ülkelerde 100 bin dolarlık bağışla vatandaş olunuyor. Malta’da da yatırım dışında bağış yapmak zorunlu. Avusturya, vatandaşlık karşılığında, 6-10 milyon Euro’luk sermaye yanında vakıflara 2 milyon Euro’luk bağış alıyor.

Türkiye’de yabancıların satın aldığı konut sayısı geçen yıl 67 bin 490 olarak gerçekleşti. Yabancıya konut satışında ilk sırayı 24 bin 953 konut satışı ile İstanbul yer alırken bu kentimizi 21 bin 860 konut satışı ile Antalya, 4 bin 316 konut satışı ile Mersin izledi.