Sektörel

AFAD'dan bina güvenliği uyarısı!

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Bizleri deprem, sel veya heyelanlara karşı koruyacak yapılar, doğru zemine, doğru tekniklerle ve o yerin afetselliğine uygun olarak inşa edilmiş binalardır" dedi...

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, 10 Temmuz 2019'da başlatılan "Afetlere Hazırlık Yılı"na ilişkinAnadolu Ajansı'ndan Orhan Onur Gemici'ye açıklamalarda bulundu. Güllüoğlu, özellikle vatandaşların afetleri hatırlaması ve bu konuda yapılması gerekenleri hatırlatmayı amaçladıklarını söyledi. 

Güllüoğlu, bir yıl boyunca her aya özel tema hazırladıklarını ve aralık ayının temasının da "bina güvenliği" olduğu ifade ederek, Tüekiye'nin afetlere hazır hale gelmesi için binaların güvenli olmasının önemli olduğunu belirtti. 

"Araba alırken birçok detayını inceliyoruz ama"

"Doğru zemine, doğru tekniklerle ve o yerin afetselliğine uygun olarak inşa edilmiş binalar, ancak bizleri deprem, sel veya heyelanlara karşı koruyacak olan yapılardır." diye konuşan Güllüoğlu, mesela araba ya da kıyafet alırken rengi, bedeni, fiyatı gibi birçok detayın incelendiğini fakat bir evi kiralarken veya satın alırken sanki görünen kısmı ve fiyatının etkili olduğunun algılandığını ifade etti. 

Güllüoğlu, binanın sağlam ve o yere uygun yapılmış olmasının binalar için hayati olduğuna değindi. Güllüoğlu, o yüzden Aralık'ta temasını oluştururken "bina güvenliği"ni öncelediklerini, sonraki aylarda başka temalarla Afetlere Hazırlık Yılı kapsamında vatandaşlardan beklentileri hatırlatmaya devam edeceklerini söyledi.

Afetlerin çok dinamik olmasından dolayı bunlara hazırlık konusunun da hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyen Güllüoğlu, bu anlamda her sene bir önceki yıla göre afetlere daha hazır olmaya yönelik faaliyetlerin devam edeceğini belirtti. 

"Binaları tekrar tekrar gözden geçirmemiz lazım"

Güllüoğlu, "Afetlere hazırlıklarımızı kamu kurumları, özel sektör ve bireyler nezdinde oturduğumuz evler, iş yerleri ve kamu binaları için her bir seviyede tekrar tekrar gözden geçirmemiz lazım" diye konuştu.

Kampanyanın 2020'nin Haziran ayında biteceğini fakat afetlere ilişkin hatırlatmaları her fırsatta yapacaklarını belirten Güllüoğlu, bina güvenliğine ilişkin şunları söyledi;

"1999 öncesinde yapılan binalar, hem iki önceki yönetmelik kapsamında yapıldığından hem de o dönem yapı denetimi olmadığı için özellikle dikkat edilmesi gereken binalar. Binasından şüphe eden ya da 1999 öncesi yapılan binalarla alakalı olarak vatandaşlarımızın çevre ve şehircilik il müdürlükleri veya belediyelerle temasa geçmesi önemli. Bunu ya o kurumlarımız eliyle ya da ücreti karşılığında yapan özel sektördeki kurumlar eliyle binalarını orasının depremselliğine uygun olup olmadığını kontrol ettirebilirler."

Afet yönetiminin 4 safhası olduğunu belirten Güllüoğlu, bunlardan "müdahale" ve "iyileştirme"nin afet sonrası yapıldığını, afetten önceki "risk azaltma" ve "afete hazırlık süreci" safhalarının hayati önemde olduğunun altını çizdi. 

Güllüoğlu, risk azaltmanın, ülke açısından bakıldığından en önemli kısmının, şehirlerin, evlerin ve iş yerlerinin alt yapısının afetlere hazır olup olmadığıyla ilgili bir durum olduğunu söyledi. 

Deprem sadece Avcılar’ın değil İstanbul’un meselesi!

Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?