Kent Haberleri

AFAD'dan deprem bölgesine son dakika uyarısı: 5'ten büyük artçılar olabilir! 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremden etkilenen şehirlerdeki artçı sarsıntılar ile ilgili konuştu. Orhan Tatar, bölge için önemli uyarılarda bulundu.  AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, komisyonda bir sunum yaptı ve Türkiye'deki diri fay hatları ile ilgili açıklamalarda bulundu

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin bütün yönleriyle araştırılması, depreme dirençli yapı stokunun hazırlanması ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğinin yükseltilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında bir araya geldi. 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, komisyonda bir sunum yaptı ve Türkiye'deki diri fay hatları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

"Bugünlerde çok konuşuluyor. MTA'nın diri fay haritası bizim için önemli bir harita. Bunlara ait birtakım farklı parametreleri daha net olarak anlayabiliyoruz ama şu anda Türkiye'de 485 tane diri fay var" ifadelerini kullanan Orhan Tatar, bunların toplam uzunluğunun 14 bin 500 kilometre civarında olduğuna dikkat çekti. Tatar, bu fayların her birinin de en az 5 ya da üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli olduğunu da belirtti. 

AFAD'dan deprem bölgesine son dakika uyarısı: 5'ten büyük artçılar olabilir!

Hürriyet'te yer alan habere göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerin kırım uzunluğu bakımından istisnai bir yere sahip olduğunun altını çizen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Kırılan fay parçasının uzunluğunu birkaç ülkeyle kıyasladığımızda, işte Tayvan'dan, Güney Kore'den, Portekiz'in kara parçasının neredeyse uzunluğuna eşit olduğunu söyleyebiliyoruz" açıklamasında bulundu. 

Ülkemizde, bu son 2 deprem sonrasında yıkımların meydana geldiği yerlerin çoğunlukla faylar üzerinde olduğunun görüldüğünü de dile getiren Orhan Tatar, depremlerin ardından yer kabuğunda 7,3 metreye varan yer değiştirmelerin olduğunu da dile getirdi. 

Açıklamasında "O yüzden sürekli 'Fay Yasası' diyoruz. Bu 'Fay Yasası' meslek şovenizminin çok ötesinde bir şey. Bu, gerçekten çok ciddi şekilde ele alınması gereken bir husus ve en kısa zamanda da bunu inşallah hep birlikte yasalaştırmak durumundayız" ifadelerine yer veren Tatar, her bir fayın teker teker parametresinin ortaya konulması gerektiğinin oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. 

5'İN ÜZERİNDE ARTÇILAR OLABİLİR 

Depremden etkilenen şehirlerdeki artçı sarsıntılara da değinen Orhan Tatar, konuya ilişkin "Ben dün de bölgedeydim, herkesin temel korkusu şu; 'Yeni bir deprem olacak mı? Artçı olacak mı?' Köpek havladığında, kedi miyavladığında insanlar kaçışıyor, bu noktaya gelmişler; tabi, onların depremi biraz daha erken hissettiğini varsayarak" diye konuştu ve gelecek dönemlerde bölgede 5'in üzerinde artçı sarsıntıların olabileceğini dile getirdi. 

Tatar, konuya ilişkin açıklamasını "Çünkü 7,7- 7,6 büyüklüğündeki bir deprem, bu depremin oluşturduğu etki alanı, ortaya çıkan enerji, kırdığı fay parçasının büyüklüğü ve diğer bütün parametreler dikkate alındığında bu belki de 6'nın üzerine ulaşabilecek büyüklükte artçı sarsıntılar yaratabilir" ifadelerine yer vererek tamamladı. 

Marmara'da fayın kilidi kırıldı kırılacak! Uzmanlar bir bir açıkladı! Büyük İstanbul depremi geliyor...

İstanbul otogarı için korkutan açıklama geldi! Depreme dayanıklı değil!

Depremzedelerin elektrik ve doğalgaz borçları resmen silindi! Yeni faturaların ödeme tarihleri de ertelendi! Son dakika!

Son dakika! Afet Yeniden İmar Fonu kuruldu!