Genel

Türkiye Afet Bilgi Bankası Nisan 2014'te bitirilecek!

ODTÜ ve AFAD işbirliğiyle afetler özellikle de depremlerle ilgili mevcut kaynaklar, Türkiye Afet Bilgi Bankası adı altında elektronik ortamda derlenecek...


ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) afetler özellikle de depremlerle ilgili mevcut kaynaklar, Türkiye Afet Bilgi Bankası adı altında elektronik ortamda derlenecek. 

     Merkez Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burçak Başbuğ Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD tarafından yürütülen Ulusal Deprem Araştırma Programı kapsamında, Türkiye'deki afetlerle ilgili her türlü elektronik ve basılı materyalleri ortak bir platforma taşımak üzere çalışma başlattıklarını söyledi. 

     Verilerin portala Türkçe ve İngilizce olarak ayrı ayrı sunulacağına işaret eden Erkan, banka sayesinde üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşları gibi değişik birimlerdeki kaynaklara tek bir noktadan ve kolayca erişilebileceğini belirtti. 

     Erkan, bankada, afetlerle ilgili yapılan her türlü çalışma, üniversitelerde hazırlanan ve YÖK'e sunulan tezler, raporlar, dokümanlar, çekilmiş fotoğraflar ve videoların bir arada toplanacağını anlattı. 

     

     -Proje 18 ay sürecek- 

     

     Ekim 2012' başlayan projenin Nisan 2014'te bitirilmesinin planlandığını ifade eden Erkan, ''Kuruluşlardaki elektronik veri ve bilgi kaynakları alınarak, birden çok dil desteği verebilecek şekilde tasarlanmış veri tabanına aktarılmasını amaçlıyoruz. Web portalımızı hazırladık, test aşamasında. Bir süre sonra kurumlara yazı gidecek. Veriyi nasıl girmeleri gerektiği konusunda bilgilendirilecekler. Daha sonra veri akışı da başlayacak'' diye konuştu. 

     Erkan, araştırmacı niteliği taşıyan herkesin veri girişi için başvuruda bulunabileceğini dile getirerek, şöyle konuştu: 

     ''Araştırmacılara kaynak sağlamayı amaçlıyoruz. Hedefimiz 81 ildeki mevcut yayınları bir araya toplamak. Belçika'daki afet ve acil durum data bankasını örnek aldık. Benzer yapıyı Türkiye Afet Bilgi Bankası olarak oluşturuyoruz. Örneğin Türk Kızılay'ın elinde çok geniş bir veri tabanı var. TÜBİTAK ULAKBİM'in elinde çok geniş materyaller bulunuyor. Kütüphanelere ulaşacağımız kaynaklar bulunuyor. Bunları Türkiye Afet Bilgi Bankası'nda toplayacağız. Özetle bankaya her yerden bilgi akışı olacak.'' 

     

     -Vatandaşı bilinçlendirme noktasında önemli- 

     

     Banka bilgilerinin, yerli ve yabancı araştırmacılarla afetlerle ilgilenen toplumun her kesiminden insana açık olacağını vurgulayan Erkan, ''Örneğin evinde çocuklarını büyüten 40 yaşındaki bir ev kadını, afetlerle ilgili bilinçlenmek istiyor. Bu kişi, portala girerek, oradaki mevcut kaynaklara ulaşabilecek. Böylelikle birey, aile ve çevresinin bilinçlendirilmesi adına çok büyük bir adım atılacak''dedi. 


AA