Ekonomi

 Afet bölgesinde kısa çalışmaya geçildi! Maaşları devlet ödeyecek!

Kahramanmaraş depreminin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, İnsanların hayatları kolaylaşsın diye kısa çalışma ödeneği için de çalışmalar devam ediyor.İnsanların kısa çalışma ödeneği için  başvuru yapması kafi sayılırken inceleme yapılmayacağı da ifade edildi

TÜM İŞLEMLER DAHA HIZLI YAPILACAK

Pandemi döneminde geçerli olan kısa çalışma ücretleri ve ücretsiz izin yeniden gündeme geldi. İnsanların kısa çalışma ödeneği için  başvuru yapması kafi sayılırken inceleme yapılmayacağı da ifade edildi. Bu bağlamda kısa çalışma ödeneğinin süratli bir halde hesapları aktarılacağının altı çizildi. Kısa çalışma ödeneği ile zor durumda kalan işverenler ve çalışanların aylıkları da devlet aracılığı ile karşılanacak.


UYGULAMALAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Kısa çalışma ödeneği işverenin yol açmadığı doğal afet, salgın hastalık ve benzeri hallerde verilen ücret olarak bilinmektedir. Bölgesel  kriz ve mücbir nedenlerle çalışanlara verilen para haftalık çalışma sürelerinin en az üçte birini karşılamaktadır. Devamlılık şartı aranmadan en az 4 hafta vakitle kapalı kalması halinde çalışanlara verilen tutarlar kısa çalışma ödeneği bağlamında yer alıyor.

DEPREM ZORLAYICI SEBEPLER ARASINDA YER ALIYOR

İşverenin kendi sevk ve idaresinden sebep olmayan bir durumda kısa çalışma ödeneğinden faydalanabileceği söylendi. Çalışma zamanlarının belirli bir zaman kısmen ya da tamamen durdurulması gibi halleri içeren deprem, sel, yangın, salgın hastalık ya da seferberlik gibi durumlarda mücbir neden olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda Bu kişiler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor. Bu zamanlar içerisinde vatandaşlara 
genel sağlık sigortası ve maaş ödemesi de yapılmaktadır. Çalışanlar asgari ücretin en az %60'ı en fazla ise %150'si miktarında ödeme alabilmektedir. Ödemeler brüt maaş üstünden hesaplanır.


ŞARTLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI MI?

Koşullarda herhangi bir farklılık olup olmadığı merak edilirken kısa çalışma ödeneğinin başladığı tarihten itibaren son 120 gün içerisinde prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Son 3 sene baz alındığında ise ödemenin en az 600 gün olması şartı var. Pandemi sürecinde esnetilen koşulların deprem bölgesi içinde esnetilebileceği ifade ediliyor. Bu bağlamda tespit edilen 120 gün şartı 60 güne 600 gün koşulu ise 450 güne indirilebilir.

MAAŞ HESAPLAMALARI NASIL YAPILIYOR?

Kısa çalışma ödeneği ile sigortalının son bir yıllık primi esas kazancına bakılmaktadır. Yapılan hesaplamalar bağlamında günlük brüt ücretin  %60'ından al %150'sinden de çlk bir ödeme yapılamaz. Yapılan hesaplamalar kapsamında asgari ücretin %150'si 15.012 TL'ye denk gelirken bu meblağdan daha çok bir ödeme yapılamaz. 2023 senesi için kısa çalışma ödeneği 6.004 TL 80 kuruş olarak tespit edildi. İşçinin aylığının çoğalması halinde ise kısa çalışma ödeneği de artış gösteriyor. Bu denekten ise sadece damga vergisi alınmaktadır.

MAAŞLARA GÖRE ÖDENEKLER NE KADAR?

Kısa çalışma ödeneği kapsamında işçilere verilen maaşlar şu şekildedir:

Brüt maaşı 10.008 TL olan kişiler - 6.004,80 TL
Brüt maaşı 13.000 TL olan kişiler - 7.800 TL
Brüt maaşı 15.000 TL olan kişiler - 9.000 TL
Brüt maaşı 20.000 TL olan kişiler - 12.000 TL
Brüt maaşı 25.000 TL olan kişiler - 15.000 TL
Brüt maaşı 30.000 TL olan kişiler - 15.012 TL
Brüt maaşı 35.000 TL olan kişiler - 15.012 TL

ÜCRETSİZ İZİN DESTEĞİ DE SAĞLANACAK

Kısa çalışma ödeneği hakkından yararlanamayan işçiler için ücretsiz izin desteği de sağlanacak. Pandemi sürecinde uygulanan bu uygulama ile ücretsiz izindeki  işçiler de devletten ödenek aldı. Depremden zarar gören 11 il içinde ücretsiz izin desteği sağlanacağı ifade edildi. Kısa çalışma ödeneği hakkından faydalanamayan işçiler
 ücretsiz izinli sayılarak tespit edilen tutarda her ay nakliyi destek alabilecek.