Emlak Terimleri

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da değişiklik!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, riskli yapılar hakkında 'Riskli Yapı Bina Kartı' düzenlenmesi ve bu kartların ilgili yapıların giriş kısmına açıkça görülebilecek şekilde yerleştirilmesi amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 
30 Ekim 2020 tarihinde İzmir ilinde meydana gelen ve yaşanan can kayıpları nedeniyle tüm Türkiye’yi yasa boğan 6.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin deprem riski en yüksek şehirlerinin ruhsatsız yapı stokunun çok ciddi boyutta olduğu ortaya koymuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum 13.06.2019 tarihinde yaptığı açıklamada bu süreçte imar barışından yaklaşık 10 milyon 79 bin vatandaşın faydalandığına işaret etmiştir. Hukuka ve teknik gerekliliklere aykırı olarak inşa edilen binalara ruhsat izni verilmesi yahut bahse konu yapıların kullanımına göz yumulması ciddi sonuçları beraberinde getirmektedir. 

Bu durumun en yakın ve somut örnekleri, Türkiye'deki deprem riski ve yapı stoğu nedeniyle karşılaşılabilecek telafisi mümkün olmayan vahim sonuçları ortaya koyan 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ'da meydana gelen 6.9 şiddetindeki ve 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremlerdir. Ne var ki, yaşanan vahim hadiseler hukuken gerekli adımların atılması sonucunu doğurmamıştır. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun vasıtası ile riskli yapı tespiti ve bahse konu yapıların tapuya bildirilmesi müessesesi düzenlenmiş olsa da ilgili yapıların tasarrafuna ilişkin faaliyetlerde daha açık bir bilgilendirme mekanizmasının mevcudiyeti hala sağlanamamıştır. Bu kapsamda, ilgili kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasına eklenecek riskli yapı bina kartı” uygulaması, vatandaşların üzerinde tasarruf edecekleri yapılara ilişkin daha detaylı ve kapsamlı bilgi sahibi olmalarını sağlayacak; bu vesile ile gelecekte yaşanması muhtemel deprem ve benzeri doğal afet hallerine yaşanan can kayıpların en aza indirilmesi mümkün hale gelecektir. Başka bir ifade ile binanın hangi gerekçe ile riskli yapı grubunda yer aldığını ve depreme karşı ne oranda dayanıklı olduğu bilgilerini içeren “riskli bina yapı kartının” bina girişlerine açıkça görülebilecek bir biçimde monte edilmesi vasıtası ile risk doğuran yapılar hakkında üçüncü kişiler tarafından da bilgi edinilmesi mümkün kılınacaktır. 

AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 16/05/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 3 üncü maddesinin ikinci fikrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir: 
“ Riskli yapılar hakkında ‘riskli yapı bina kartı düzenlenir ve ilgili yapıların giriş kısmına açıkça görülecek bir şekilde yerleştirilir. “ 
MADDE 2- Bu kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu kanun, hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.