28 / 04 / 2024

Afet riski altındaki alanların yıkım kararları meclis gündeminde!

Afet riski altındaki alanların yıkım kararları meclis gündeminde!

Afet riski altında olduğu belirlenen alanlara ve alınan yıkım kararları meclis gündemine taşındı. CHP'li Antmen, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, afet riski altında olduğu belirlenen alanlara ve alınan yıkım kararlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Antmen, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Antmen, ''6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, 16 Mayıs 2012 tarihinde kabul edilmiş ve 31 Mayıs 2012 tarihinde de Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu kanunun amacı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir. Kanun; riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılarla ilgili gerekli önlemleri alarak, yaşanacak depremlerde can kayıplarının en aza indirilmesini amaçlamaktadır. Kanun, riskli alanların belirlenmesinden sonra tespit edilen bu alanların yıkılması gerekliliğine işaret etmektedir. Yine kanuna göre; riskli alanın bulunduğu bölgenin Valiliği, bunu tespit edip bakanlık kararıyla belediyeye yıkma talimatı verebilmektedir. Bu kanuna göre belediyelerin tespit edilen riskli alanları yıkma kararı alma yetkisi bulunmamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu tespit, yıkma ve önlem alma konusunda da sorumlu tutulmaktadır'' diye konuştu. 

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin soruları:
1 - 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un Resmi Gazetede yayınlanma tarihi olan 31 Mayıs 2012'den, 3 Ekim 2020 tarihine kadar geçen sürede; nerede ve ne kadar riskli alan belirlenmiştir? 
2 - Bahsi geçen riskli alanlar, sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere hangi illerdedir? 3 - 6306 Sayılı Kanununa göre; 3 Ekim 2020 tarihine kadar geçen sürede kaç yıkım kararı gerçekleştirilmiştir? Bu yıkım kararlarının kaçı uygulanmıştır? Yıkım kararı alınan ve uygulanan yerler nerelerdir? 
4 - Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'una göre; riskli zemin tespiti yapılmasına rağmen bu riskli alanlardan kaçına 31 Mayıs 2012 ila 3 Ekim 2020 arasında inşaat yapılmıştır? Bu yapılan inşaatlar nelerdir? Bu inşaatlar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere hangi illerdedir? Bu inşaatların arasında kamu kurumu bulunmakta mıdır? 
5-31 Mayıs 2012 ila 3 Ekim 2020 arasında geçen sürede; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının olumsuz görüş belirtmesine rağmen belirli bir alana yapılan inşaat bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir? 
6 – 31 Mayıs 2012 ila 3 Ekim 2020 arasında geçen sürede; Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) riskli görüş belirttiği arazi sayısı kaçtır? Bahsi geçen tarihler arasında bu arazilere herhangi bir inşaat veya yıkım çalışması yapılmış mıdır? Bu arazilerden herhangi birinde mesken veya bina bulunmakta mıdır? 
 


Geri Dön