Kent Haberleri

Afete Hazır Türkiye projesi Başakşehir'de uygulamaya geçti!

AFAD’ın ülkemizin afetlere yönelik olarak hazırlanması ve zarar görebilirliğe karşı kapasitesinin artırılması amacı ile tüm Türkiye’de “Afete Hazır Türkiye” adıyla başlatılan proje, Başakşehir İlçesinde de uygulamaya geçti.


Başakşehir Belediyesi ve AFAD (Afet ve Acil Durum) ile birlikte yürüttüğü “Afet Bilinci Eğitimi” projesi başladı.

 

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD’ın ülkemizin afetlere yönelik olarak hazırlanması ve zarar görebilirliğe karşı kapasitesinin artırılması amacı ile tüm Türkiye’de “Afete Hazır Türkiye” adıyla başlatılan proje, Başakşehir İlçesinde de uygulamaya geçti. 2012 yılında temelleri atılan ve 2013 yılında hayata geçirilen proje; afete hazır aile, okul, gönüllü gençler ve işyerleri olmak üzere toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı hedefliyor.

 

Afet bilinci eğitimleri ile farkındalık, bilgi ve beceri kazanan bireyler daha sonra yerel afet gönüllüsü olarak toplumsal güç birliği oluşturabilecek.


2500 öğrenci Afet Bilinci Eğitimi alacak

 

Başakşehir'de de ilk olarak bilgievlerinde başlayan temel afet bilinci eğitimleri 4 hafta boyunca belli seanslarla devam edecek. Planlanan 48 seanslık eğitimlerin ardından toplamda 2500’e yakın öğrenciye Afet Bilinci Eğitimi verilmiş olacak.

 

AFAD yetkililerinin verdiği eğitimlerde enteraktif bir şekilde anlatılan sunumlarla öğrenciler yeryüzündeki doğal afet çeşitlerini, tehlike anında neler yapıp yapmamaları gerektiğini uygulamalı bir şekilde öğreniyorlar. Aktif fay hattı üzerinde bulunan Türkiye’de sıklıkla yaşanan depremlerde önceliğin doğru davranış şekli olduğunu ifade eden yetkililer Çök-Kapan-Tutun hareketini birebir uygulatarak öğretiyorlar.


İlk 72 Saat

 

Acil durum telefonlarından, aile afet planına, afet çantasından, evde tehlike avına kadar birçok hayat kurtaran bilgiler “Afet Bilinci Eğitimleri” ile vatandaşlara ulaşıyor.

 

Her an her yerde afete yakalanma riski bulunduğundan olay anında altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saatte bireyler aileleriyle birlikte hazır bulunmaları gerekiyor. Afetin ilk anlarında yetkililerin müdahalesi bazen mümkün olamayacağı için önceden aile planlamasının hayati önem taşıdığı özellikle anlatılıyor.


Eğitimler aşama aşama ilerleyecek

 

Bilgievleri ile başlayan “Afet Bilinci Eğitimi” daha sonra Başakşehir Belediye personeline verilecek eğitimlerle devam edecek. Pilot bölge olarak seçilen Kayaşehir'de ilk aşamada siteler üzerinden devam edecek, eğitimlerin ikinci aşamasında gönüllüler devreye girerek afet durumda faydalı olabilecek bilinçli ekipler oluşturulacak. Son aşamada ise tüm ilçe geneline yayılacak olan Afet Bilinci Eğitimlerini gerek işyerleri, okullar gerekse vatandaşlar bireysel ya da grup şeklinde talep ettikleri takdirde alabilecekler.

 

Vatandaşlar bireysel ya da grup halinde “Afet Bilinci Eğitimi” almak için Başakşehir Belediyesi İletişim Merkezi’ne 444 0 669 nolu telefonuna da taleplerini iletebilecekler.

 


Başakşehir Belediyesi