Genel

Afetlere Hazırlık Yılı'nın bu ay teması, Afet Sigortası oldu!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), maddi varlıklara gelebilecek zararın afet sigortasıyla giderilmesi ve bu şekilde afet etkilerinin azaltılmasını hedefleyerek, "Afetlere Hazırlık Yılı"nın bu ayki temasını "Afet Sigortası" olarak duyurdu...

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), maddi varlıklara gelebilecek zararın afet sigortasıyla karşılanması ve bu sayede afet etkilerinin azaltılması amacıyla "Afetlere Hazırlık Yılı"nın bu ayki temasını "Afet Sigortası" olarak belirledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yaptığı yazılı açıklamada, afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümün hedeflendiği "Afetlere Hazırlık Yılı" kapsamında, insanlara "Afetlere hazır ol" çağrısının yapılacağı 12 ay boyunca, çok sayıda etkinlik yer aldı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, her ay farklı konu ile ilgili dikkat oluşturan AFAD, bu ay süresince "Afet Sigortası" olarak belirlediği teması dâhilinde vatandaşlara, "canın yongasını" korumak için afetlere karşı sigorta çağrısı yapacak. 
Etkinliklerde,  Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ve Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile tarlalarını ve evlerini maddi güvence altına alabilmeleri konusunda vatandaşları bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek. 

AFAD, konut ve deprem sigortasını teşvik etmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. DASK ile AFAD’ın birlikte yürüttüğü "Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor Projesi"  ile depreme yönelik güvenceli ve sigortalı bir hayatı yaygınlaştırmak için yerel sivil toplum kuruluşların harekete geçirilmesine de öncülük edilecek. 

Düzenlenen yarışma ile uzun soluklu, farkındalık yaratan ve Zorunlu Deprem Sigortası oranlarını yükselten projeler de hayata geçirilecek. Bu sene 8'incisi düzenlenen yarışmaya, 24 AFAD İl Müdürlüğü katılım sağlayacak. 

Afetlerden oluşan hasarları güvence altına alan farklı sigorta sistemlerinin yer aldığı açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"Bunlardan biri olan DASK, deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağlıyor. DASK, ister oturulamaz durumda isterse kısmi hasarlı olsun, bina zararını en hızlı şekilde karşılayarak yaşamın normale dönmesine aracılık ediyor. Konutlar, özel sigortalar yaptırılarak deprem dışındaki afetlere karşı güvence altına da alınabiliyor.

TARSİM, tarım alanlarında meydana gelen don, aşırı yağış gibi afetler sonucu oluşan hasarları karşılıyor. Kar amacı olmayan bir havuz sistemi olan TARSİM, çiftçilerin sigorta şirketlerine ödediği primleri ortak bir hesapta topluyor. Hasarlar, çiftçilere bu hesaptan ödeniyor. Sigortalı çiftçilerin primlerinin yüzde 50'sini (don riskinde yüzde 66'sını) ise devlet ödüyor."

AFAD'dan Van depremi infografiği!