Afetzede aileler için dönüşebilir barınma üniteleri tasarlanacak
Bursa’nın mimari tasarım sektöründe tek tasarım merkezi unvanına olan Hasan Sözüneri Mimarlık Tasarım Merkezi üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Biruni Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ile protokol imzaladı. İşte haberin ayrıntıları...
Hasan Sözüneri Mimarlık Tasarım Merkezi, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Biruni Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ile birlikte işbirliği protokolü imzaladı.
İmzalanan bu protokül kapsamında düzenlenecek olan atölyelerde afetzede ailelere yönelik dönüşebilir barınma üniteleri tasarlanması planlanıyor. Yüksek Mimar Hasan Sözüneri ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Koray Şahingöz birlikte imzaladığı protokole göre, İç Mimarlık Bölümü öğrencileri ile bir dizi atölye çalışması gerçekleşecek. Buna bağlamda atölyelerin temel amacı, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması gerçeğine dayanılarak, depremde zarar gören afetzede aileler için farklı dönüşebilir bir barınma üniteleri tasarlamak olacaktır.
ekonomim.com'da yer alana habere göre; “Başa Sar” adı verilen projeye kapsamında, iç mimarlık öğrencileri 2 senaryolu, çok fonksiyonlu, ergonomik, uygulanabilir ve yaratıcı barınma üniteleri yapacaklar. Buna göre ilk senaryoda, afet sonrası çekirdek bir ailenin yaşamasına imkân sağlayacak bu tasarımlar, ikinci senaryoda ise afet sonrası yaşanacak durum dahilinde atıl kalmayacak şekilde yaşama dâhil edilecekler. Barınma üniteleri afet sonrası durumda, çalışma ofisi, kafeterya, çizim atölyesi, bilgilendirme ofisi gibi çok farklı fonksiyonlarla günlük hayatta da kullanabilir duruma getirilecektir. Sözüneri Mimarlık Tasarım Merkezinden Osman Sözüneri, Ayber Yeşilyurt ve Zeynep Acar ile Biruni Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Neşe Başak Yurttaş başta olmak üzere değişik akademisyenler atölye yürütücülüğünü üstlenecek. Gerçekleştirilen bu projenin sonrasında başarılı olan öğrenci grubunun tasarımının ise üretilmesi ve prototip olarak sergilenmesi hedefleniyor. Bu sürecin belgelenmesi ve örnek teşkil etmesi amacıyla tüm çalışmalar projenin diğer işbirlikçisi YEM Kitabevi tarafından tasarlanarak kitap haline getirilerek basılacak.
Atöyle çalışmaları, on dört hafta boyunca devam edecek ve İstanbul ve Bursa’da gerçekleştirilecek. Yapılan bu atölye çalışmaları sayesinde, yaratıcı tasarımların ortaya çıkması hedefleniyor. Öte yandan bu sene içinde tasarımın tamamlanması ve projenin bu kapsamda hayata geçirilmesi amacı ile çalışmaların başlatılması isteniyor.
2023 e-Devlet yardım başvurusu! Bu şartları sağlayanlar aylık 5 bin TL destek alacak!
2023 e-Devlet yardım başvurusu! Bu şartları sağlayan herkes aylık 5 bin TL destek alacak!