Genel

Afgan: NATO 1000 evimizi yıktı!

NATO güçleri, Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayetinde kontrolü ele geçirdikleri yerlerde halkın boşalttığı evleri bubi tuzağı korkusuyla yıkıyor

NATO sözcüsü, 174 evi yıktıklarını açıklasa da, Afgan yetkililere göre bu sayı 1000 civarında. ABD Başkanı Barack Obama'nın 30 bin ileve asker göndermesinin ardından General David Petreaus komutasındaki NATO birlikleri güneyde Taliban'a karşı operasyonları arttırmıştı. Mağaralara çekilen Taliban güçlerinin köy yollarına mayın döşemesi ve boş evlere bombalı tuzaklar kurması üzerine NATO askerleri de, çareyi tarlaların ortasından geçen yeni yollar açmakta ve şüphelendikleri boş evleri yıkmakta buldu.

Çiftlik çitleri de yıkılıyor

Bu sene Afganistan'ın güney bölgesinde onlarca askerini bubi tuzakları veya mayınlara kurban veren NATO birlikleri, en ufak bir şüphe halinde evleri yıkmaktan çekinmiyor, NATO kuvvetleri ayrıca kontrolü ele aldığı bölgelerde Taliban militanlarının saklanabilecekleri endişesiyle ağaçları kesiyor, çiftlik çitleri ve duvarlarını yıkıyor. NATO birlikleri kimi köylerde bütün evleri yıktı. Arghandab Valisi Şah Muhammed'e göre sadece kendi bölgesinde 130 ev yıkıldı. NATO kuvvetlerinin Petreaus'un sivil hayatların yanı sıra mülklere de saygı duyulması emrine ve Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin askerlerin sivil halkı gücendirecek eylemlerden kaçınmaları çağrısına ters düşen uygulaması tartışmalara neden oldu. Kandahar Valilik sözcüsü Zalmai Eyubi "Yıkılan ev sayısını tam bilmiyoruz ama çok büyük bir rakam söz konusu" diyerek NATO kuvvetlerine sitem etti. Ancak sözcü asıl suçlunun Taliban militanları olduğunu belirterek "Evlere bombalı tuzak kurarak bu durumu yaratan Taliban'dır" diye konuştu.

Tazminat var ama...

NATO birlikleri yıkmak istedikleri evlerin sahiplerini tespit ederek bulabildiklerine tazminat ödüyor. Ancak bir kısmı şehirlere, bir kısmı Taliban'la beraber mağaralara gittiği için ev sahiplerini bulmak her zaman mümkün olmuyor. Afganistan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Ekmel Davi uygulamayı "NATO kolay yolu seçiyor. Tazminat ödeseniz dahi kışın yaklaşması ve çatışmalar dolayısıyla bu insanların hemen yeni evler yapabilmeleri mümkün değil" diye eleştirdi. Yerel halk da NATO'yu ayrım gözetmeden içinde patlayıcı madde olmayan evleri de yıkmakla suçluyor.

NATO, 2014'ten sonra da kalabilir

NATO'nun Afganistan'daki en üst düzey sivil görevlisi Mark Sedwill, bitmek bilmeyen gü¬venlik sorunları nedeniyle NATO birliklerinin güvenliği Afgan güçlerine devretmesinin geci-kebüeceğini söyledi, Bu sene Afganistan'a 30 bin asker daha gönderen ABD Başkanı Barack Obama, Temmuz 2011'de asker çekmeye başlamayı ve 2014 sonunda güvenliği tamamen Afgan güçlerine bırakmayı hedefliyor. Ancak Sedwill 2014'ün görevin bitişi için değil 'görev dönüşümü' için hedef olduğunu savundu. 2014'e kadar pek çok bölgede istikrarın sağlanmasını beklediklerini belirten Sedvvill gelişmelere göre çekilme takviminde değişikliklere gidilebileceğinin altını çizdi.
Radikal