Kent Haberleri

Taşhan restorasyon çalışmaları 2016 yazına tamamlanacak!

Taşhan Restorasyon çalışmasının Şantiye Şefi Mimar Eyüp Güngör, çalışmanın 2016 yılı yaz döneminde tamamlanacağını söyledi

Mimar Restorasyon Uzmanı Çekül Vakfı İl Temsilcisi Eyüp Güngör, Şantiye Şefliği görevini yürüttüğü Taşhan Restorasyon çalışması sürecini değerlendirdi.



2. PROJE İHTİYACI ZAMAN KAYBETTİRDİ

Korunması tescilli kültürel varlık statüsünde olan Taşhan restorasyon çalışmasının büyük oranda bitirildiğini belirten Şantiye Şefi Mimar Eyüp Güngör, çalışmanın öncesinin olduğunu hatırlattı. Güngör, bu tür çalışmalara son derece önem veren Vali Muzaffer Dilek döneminde hazırlanmış olan projenin yetersiz kalması sonucu Taşhan restoresinin günümüze kadar yapılamadığını söyledi. İlk çizilen restorasyon projesinin yetersizliği nedeniyle yeni bir restorasyon projesi çizildiğini aktaran Güngör; "İkinci bir proje çizimi ve ilgili kurulun inceleme süresi zaman kaybına neden oldu. Yoksa çalışma şimdiye kadar bitirilmişti. İşi üstlenen müteahhit iyi niyetli bir insan. Talihsiz bir süreç yaşandı." dedi.



FONKSİYONEL HİZMET VEREBİLECEK

Taşhan restorasyonu için çizilen yeni proje sonucu çalışmanın 2015 yılı yaz ortasında başladığını kaydeden Eyüp Güngör, işin aralıksız yürütüldüğünü ifade etti. Taşhan restorasyonunda dış revaklarda ki bozuklukların tamamının düzeltildiğini belirten Güngör; "Şantiye Şefi olarak yürütülen çalışmaları sıkça denetliyorum. Çok güzel şeyler yapıldı. Çalışanlar da sağ olsunlar ellerinden geleni yaptılar. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimleri de bura ile yakından ilgilendiler. Yapılacak herşeyin yapılmasını istediler. Çatı kaplaması yoktu. Kubbeler vardı, onlardan vazgeçilerek çatıya dönüldü. Kirpi saçaklar yapıldı. Çok kullanışlı bir hale getirildi. Hangi amaca tahsis edilirse çok iyi fonksiyon göreceğini düşünüyorum." diye konuştu.



TAŞHAN ESKİ NİTELİĞİNDE ÇARŞI OLMALI

Son proje üzerinde de tadilatların gerçekleştirildiğini anlatan Eyüp Güngör, resdtorasyon çalışmasının 2016 yaz döneminde bitmiş olacağını açıkladı. Taşhan'ın içinde bulunduğu doku itibariyle Arasta olarak kullanılmmasının uygun olacağı düşüncesini bildiren Güngör; "Gönül ister ki burası Arasta olsun. Çünkü eski Kasaplar Çarşısı ile birlikte Taşhan şehrin arastasıdır. Taşhan 1700'li yıllarda o günün Valisi himayesinde yapılan aslında bir kooperatiftir. Aynı havanın devam ettirilmesi, ayakkabıcılar, tamirciler, süs eşyası satıcıları cıvıl cıvıl bir çarşı görünümü kazanması gerektiğine inanıyorum. Gönlümden Taşhan'ın orta bahçesinde çay içilebilecek bir düzenleme yapılması düşünülebilir. Bir diğer noktada Taşhan çarşının merkezi konumundadır. Eski niteliğinde çarşı olmalı. Çalışma tamamlandığın da Taşhan ve çevresini değiştirecek bir yapı ortaya çıkacak." şeklinde konuştu.


Afyon Haber