Afyon TOKİ Konutları'nın kredi taksitleri ve faiz oranları TBMM gündeminde!
Afyon'un Merkez ilçesi Çetinkaya Mahallesinde TOKİ konut alımında kullandırılacak kredilerin taksit ve faiz oranları meclis gündemine taşındı. CHP'li Köksal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Afyon'un Merkez ilçesi Çetinkaya Mahallesinde TOKİ konut alımında kullandırılacak kredilerin taksit ve faiz oranlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Köksal, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Köksal, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96.maddeleri gereğince arz ederim'' diye konuştu.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın soruları:
1- Afyonkarahisar merkez Çetinkaya mahallesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 496 konut projesi kapsamında inşa ettirilen 2+1 nitelikli 333 adet konut için 07 Ocak- 08 Şubat 2021 tarihleri arasında, 3+1 nitelikli 143 adet konut için 09 Şubat – 20 Şubat 2021 tarihleri arasında satış sözleşmeleri imzalanacağı belirtilmiştir. Hak sahiplerinin T.C. Ziraat Bankası Afyonkarahisar Şubesi ve Ziraat Katılım Bankası A.Ş. Afyonkarahisar Şubesinden konut kredisi kullanarak veya Toki ödeme şartları ile satın alabilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca ilanda alıcılara satış fiyatının yüzde 10'u peşin kalan tutarın tamamı T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Ziraat Katılım A.Ş. tarafından aylık yüzde 0.49 oran ve 240 ay vadeyle sabit taksit ödemeli kullandırılacak krediyle Gayrimenkul Satış sözleşmesini imzalayacakları ilan edilmiştir. Ancak sözleşmeyi imzalamak için müracaat ederek Ziraat Bankasından kredi kullanmak isteyen alıcılara ödemelerin tefe tüfe oranlarına göre her yıl Ocak ve Temmuz aylarında değişiklik göstereceğini taksitlerin sabit kalmayacağını belirtmişlerdir. Bu durumda bu konutları almak isteyen hak sahiplerinin sabit taksit ve düşük faiz oranıyla ödeme yapabilecekleri için müracaat etmelerinden dolayı taksitlerin tefe tüfe oranlarına göre artış göstermesi yüzünden bir mağduriyet ortaya çıkacaktır. Bu
konuda bakanlığınızca alıcılar lehine bir çalışma yapılacak mıdır?
2- Bu konutlar ilana çıkarken niçin taksitlerin tefe- tüfe oranına göre Ocak ve Temmuz aylarında artış göstereceği belirtilmemiştir?
3- ilanda belirtilmeyen koşulların sonradan sözleşmeye eklenmek istemesi doğru bir uygulama mıdır? Vatandaşa niçin baştan tüm şartlar belirtilmemiş ilanda yer almamıştır?
4- Hayatında ilk kez ev sahibi olma hayali kuran hak sahiplerine sonradan taksitlerde artış olacağı hükmünün dayatılarak sözleşme imzalatılması baştan bu hususa yer yer verilmemesi hakka hukuka ve hakkaniyete uygun mudur?
5- Proje de 2+1 nitelikli 336 adet ve 3+1 160 adet olmak üzere toplamda 496 adet konutun yapılacağı anlaşılmaktadır. Sözleşmesi imzalanacak konutların sayısına baktığımızda 2+1 konut tipinde hak sahibi belirlenen 333 adet ve 3+1 konut tipinde ise 143 adet konutun her ikisinin toplamının 476 konut olduğu görülmektedir. 496 konutun yapıldığı düşünüldüğünde sözleşmesi imzalanmayan 20 konut hangi yolla satılacaktır?