Afyon'da 7000 hanenin elektrik ihtiyacı çöpten karşılanıyor!
Düzenli Depolama Tesisi ve Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi sayesinde Afyon’da 7000 hanenin elektrik ihtiyacı çöpten karşılanıyor. Afyon Belediyesi hem atık derdini ortadan kaldırmış oldu hem de kendi ekonomisine de büyük girdi sağladı...
Afyonkarahisar Belediyesi yürüttüğü çevreci projeleri bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. Belediye son olarak ilin çöp sorununu önemli ölçüde çözen "Düzenli Depolama Tesisi ve Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi"ni faaliyete geçirdi. Faaliyete giren bu tesislerle Afyon Belediyesi hem atık derdini ortadan kaldırmış oldu hem de kendi ekonomisine de büyük girdi sağladı.Yürütülen bu çalışmalar hakkında dergimiz Çevre ve Şehir'e konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı ve Çevre Hizmetleri Birlik Başkanı Burhanettin Çoban, çevreye ve çevreci projelere büyük önem verdiklerini söyledi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban projelerini şu şekilde anlattı; Çevre Hizmetleri Birliği 03.04.2006 tarihinde faaliyetlerinVe başlamış olup, Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi'nin, Ambalaj Atıkları Ayrıştırma Tesisi'nin, yedi ayrı ilçede planlanan Katı Atık Transfer istasyonlarının ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin inşaatları 2009 yılında tamamlanarak, işletmeye alınmıştır.
Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi işletmesine 01.10.2009 tarihinde başlanmıştır. Bu tesisin işletmeye alınması ile Birliğe üye 71 Belediyenin vahşi çöp depolama alanları kapatılarak, günlük yaklaşık 400 ton evsel atığın beratarafı sağlanmaktadır. Çöplerin depolandığı düzenli depolama lotlarının geçirimsizliği sağlanmış ve çöp sularından yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önüne geçilmiştir. Çöplerden oluşan sızıntı suları özel drenaj kanalları ile geçirimsizliği sağlanmış Sızıntı Suyu Toplama Havuzunda biriktirilerek bir kısmı, çöpün çürümesinin hızlandırılması amacıyla çöp üzerine geri devir edilmektedir. Geri kalan sızıntı suları ise vidanjör vasıtası ile Afyonkarahisar Belediyesi ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki Sızıntı Suyu Dengeleme Havuzuna taşınarak arıtılmaktadır.
Çöpün çürümesi sonucunda metan, C02, S02 gibi çeşitli gazlar oluşmaktadır. Oluşan gazların atmosfere salınımını azaltmak ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılmak üzere fizibilite çalışmaları sonucunda 30.03.2011 tarihinde "Düzenli Depolama Tesisinin işletilmesi ve Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi" ihale yapılmıştır. Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi yapımı tamamlanarak, EPDK ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın onayının ardından, 25.05.2012 tarihinde tesiste elektrik enerjisi üretimine başlanmıştır. Bu tesisle birlikte 2,0 MW/ saat elektrik enerjisi üretimi yapılmakta ve yaklaşık 7000 hanenin elektrik ihtiyaç karşılanabilmektedir. Ayrıca Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi işletmeye alınması sonucunda küresel ısınmaya olumsuz etkileri olan sera gazı salınımının da önüne geçilmiştir.
TIBBİ ATIK STERİLİZASYON TESİSİ
Çevre Hizmetleri Birliği ve lisanslı firma tarafından işletmeye alman Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi 10OOkg/sa. Kapasitesi ile çalışmakta olup, 2009 yılı Temmuz ayından itibaren Afyonkarahisar, Uşak, Burdur, Antalya illerinin tamamının ve Konya- Akşehir ilçesindeki sağlık kuruluşlarından oluşan tıbbi atıkları tesisimizde sterilize edilerek bertarafı sağlanmaktadır.Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi Türkiye'de yedinci tesis olarak yaptırılmış ve çevre illerde oluşan tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve bertarafının yapılması ile bölgesel bir tesis haline gelmiştir.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIM PROJESİ
2009 yılından Minaren Afyonkarahisar ilinde aşamalı olarak pilot mahalleler belirlenerek, hane eğitimleri, öğretmenlere ve öğrencilere yönelik eğitim seminerleri düzenlenerek ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplanarak geri kazanımı yapılmaktadır.
Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesinde 2009-2012 yılları arasında 10.907 öğrenciye, 696 Öğretmene, 350 Apartman görevlisi ve yöneticisine, 66.198 konutla birlikte, 1 78.679 kişiye ulaşılarak ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşüm çalışmaları yürütülmektedir. Türkiye’de birçok ilde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşümü yapılmazken Çevre hizmetleri v Birliği 9 ilçe Belediyenin de ambalaj atıklarını lisanslı firmalar vasıtasıyla toplayarak geri kazanımını yapmaktadır.
ATİK PİLLERİN GERİ KAZANIM!
Atık pillerin çevreye gelişigüzel atılmaması, su ve toprak kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla 2007 yılında Afyonkarahisar ili Çevre Hizmetleri Birliği, TAP Derneği (Taşınabilir Pil Üreticileri ve ithalatçıları Derneği) ile yapılan protokol çerçevesinde 2007 yılından itibaren başta ilköğretim okulları olmak üzere, Birliğe üye Belediyelere, kamu kurumlarına TAP Derneğinin destekleri ile 2012 yılı itibariyle 780 büyük, 800 adet küçük olmak üzere, toplam 1.580 adet atık pil toplama kutusu dağıtılmıştır. 2007 yılından itibaren 01.05.2012 tarihi itibari ile 9.372,50 kg atık pil toplanmıştır.
2012 yılında okulların ve kamu kurumların yanı sıra camilerde, otellerde, hastanelerde ve eczanelerde atık pillerin toplanması için atık pil kutuları dağıtılarak atık pillerin doğaya zararları ve geri kazanımının önemi hakkında Birlik personellerince bilgi verilmiştir.Aynı zamanda Çevre Hizmetleri Birliği tarafından elektronik atıkların da ayrı toplanarak geri kazanımı gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarla birlikte 15.657 ton elektronik atığın geri kazanımı yapılmıştır.Çevre Hizmetleri Birliği yaptığı çalışmalarla üye Belediyelerimizin ve köylerimizin doğal kaynakların korunmasına katk sağlamakta ve her bireyin temiz hava, temiz su, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına saygı göstererek çalışmalarına devam etmektedir.
Çevre ve Şehir Dergisi