Afyonkarahisar'da 3 bin 262 bina riskli!
Afyonkarahisar'da riskli bina tespit çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, 3 bin 262 binanın yıkılma tehlikesi bulunduğunu kaydetti.
Kentsel dönüşüm çalışmaları ve dönüşümün dışında kalan riskli binalarla ilgili Anahaber Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, deprem riski taşıyan binalar ve kentsel dönüşüm projeleri ile insan hayatını önde tutan bir anlayışın artık benimsendiğini söyledi.
1999 yılında Düzce ve çevresinde yaşanan ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bir o kadar da vatandaşın yaralandığı deprem sonrasında yapılan düzenlemelerle kalite standardının yükseldiğini belirterek; "1999'daki deprem bizim için bir milat oldu" dedi.
19 mahalle dönüşecek Kentsel dönüşüm çalışmalarının Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütüldüğünü ancak kendilerinde de verilerin bulunduğunu ifade eden Okumuşer; "Bakanlar Kurulu kararı ile 2013 yılında Afyonkarahisar'da riskli alan olarak ilan edilen Mısri Camii, İmaret Camii ve çevrelerinde toplamda 19 mahallede bin 941 riskli binada kentsel dönüşüm çalışmaları halen devam ediyor. Bu binalarda ise şuan 6 bin 821 vatandaşımız yaşıyor' dedi. Kentsel dönüşüm dışında kalan bölgelerdeki şahıs ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalarm risk durumlarının tespit çalışmalarının devam ettiğini bildiren Okumuşer, bu çalışmalar ışığında 383 adet bina ve bin 238 adet bağımsız bölümde risk tespit edildiğini kaydetti.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ilimizde yürütülen çalışmalar ve gelinen noktalara ilişkin İl Müdürü Vahit Okumuşer'den bilgiler aldık. Anahaber Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, deprem riski taşıyan binalar ve kentsel dönüşüm projeleri ile insan hayatım önde tutan bir anlayışın artık benimsendiğini söyledi.
"2 BÖLGEDE 19 MAHALLE DÖNÜŞÜME TABİ OLACAK"
1999'da yaşanan ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği, çok sayıda vatandaşın da yaralandığı Düzce Depreminin bir milat olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, bu tarihten sonra yapılan yasal düzenlemelerle insan hayatını önceleyen yapılaşma ve riskli alanların dönüştürülmesi için çalışmalar başlatıldığım söyledi. Son olarak 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Kapsamında Afyonkarahisar'da 2 alanın Riskli Alan ilan edildiğini belirten Okumuşer, Riskli Alanların Dönüştürme iş ve işlemleri ile ilgili Bakanlığımızca Afyonkarahisar Belediye Başkanlığına yetki devri yapıldığını belirtti. Okumuşer, Mısri Mahallesi ile İmaret Camii ve çevresindeki mahallerin yer aldığı 19 mahallede Afyonkarahisar Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütüldüğünü dile getirdi.
"1941 RİSKLİ BİNADA 6821 VATANDAŞ YAŞIYOR"
Kentsel dönüşüm çalışmalarının Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütüldüğünü ancak kendilerinde de verilerin bulunduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer; "Bakanlar Kurulu kararı ile 2013 yılında Afyonkarahisar'da riskli alan olarak ilan edilen Mısri Camii ve çevresindeki 8 mahallede 17 hektar alanda 878 riskli bina bulunuyor ve bu binalarda da 3 bin 200 vatandaş yaşıyor. Bir diğer riskli alan ilan edilen İmaret Camii ve çevresinde ise 11 mahallede 25 hektar alanda bin 63 konut riskli bina olarak tespit edilirken bu alanda da 3 bin 621 vatandaş yaşıyor. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen toplamda 19 mahalle, 42 hektar alan, bin 941 riskli bina ve 6 bin 821 vatandaşı ilgilendiren kentsel dönüşüm çalışmaları halen devam ediyor" dedi.
"ÇALIŞMA BİTTİĞİNDE RİSKLİ BİNALARIN ÇOĞU YENİLENMİŞ OLACAK"
İl Müdürü Okumuşer, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ihalesi yapılan proje çalışmalarında belli bir mesafe kat edildiğini söyledi. Okumuşer; "Belediye tarafından riskli alan ilan edilen alanlardaki yapıların yıkımı ve yapımı gerçekleştiğinde Afyonkarahisar'da çok büyük oranda eski ve riskli yapılar yeni yapılara dönüşmüş olacak. Eski tabirle yap-sat uygulaması ile bir çok vatandaş ve belediye binalarını yenileme yolunu tercih etti. Bu yöntemle de hızlı bir şekilde dönüşüm gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
"RİSKLİ BİNALAR ENVANTERİMİZİ TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ"
Envanter çalışmalarının da hızla sürdüğünü belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer; "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların risk durumlarını tespit etmek, bir envantere bağlamak ve bu stoku tespit etmek için çalışma başlattık. 2015 yılı Aralık ayı sonunda kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalann risk tespitini yaparak tamamladık.
Zafer Kalkınma Ajansı tarafından oluşturulan proje kapsamında da il çapındaki tüm riskli yapıların tespitinin yapılması konusunda bir görev düştü. Bu görevi de mücavir alan sınırları içerisinde ruhsatlandırma yetkisine sahip olan Afyonkarahisar Belediyesi ile mücavir alan dışındaki alanlarda da ruhsatlandırma yetkisine sahip olan İl Özel İdaresi ile ortaklaşa olarak bu görevi üstlendik. Vatandaşlara ait yapıların riskli yapı olup olmadığının tespiti çalışmaları başladı ve henüz sonuçlanmadı. Çalışmalar sona erdiğinde binanın yapılış tarihi, yapı tarzı hususlarında bilgiye ve dokümana sahip olacağız" dedi.
"383 BİNA VE 1238 BAĞIMSIZ BÖLÜMDE RİSK TESPİT EDİLDİ"
Riskli alan olarak ilan edilen bölgelerdeki kentsel dönüşüm çalışmaları dışında riskli binalarla ilgili de çalışmalar yürüttüklerini belirten Okumuşer, 2015 yılında Afyonkarahisar'da 150 adet bina ve 503 adet bağımsız bölümün riskli bina olarak tespit edildiğini söyledi. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bugüne kadar ise 383 adet bina 1238 adet bağımsız bölümün riskli bina olarak tespit edildiğini ifade etti. Müdürü Okumuşer, vatandaşların yapılarını bakanlıkça lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara tespit ettirmeleri gerektiğini söyledi.
"UZLAŞMAZLIK SAĞLANAMAZSA RAYİÇ BEDEL KARŞILIĞI HAZİNEYE KALACAK"
Çoğunluk aranmaksızın maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile yapılan tespitler sonucunda riskli olduğu tespit edilen yapıların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirildiğini belirten Okumuşer, riskli olduğu tespit edilen binaların Tapu Müdürlüğü'ne bildirildiğini söyledi. Okumuşer; "Riskli binanın tapu kaydına satışı veya kiralanmasını engelleyen şerh konulur ve mülkiyet sahibine veya sahiplerine tebligat ile bildirilir. 15 gün içinde itiraz hakları bulunan vatandaşların tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz etmemeleri halinde 60 günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapının yıkılacağı bildirilir. Bina eğer birden fazla mülkiyet sahibine ait ise 2/3'ünün onayının alınması yeterlidir. Uzlaşma sağlanamaması durumunda rayiç fiyat üzerinden uzlaşmaya yanaşmayan mülkiyet sahibinin arazisi bakanlıkça ödemesi yapılarak resen hazine arazisi olarak tescillenir" dedi.
"DESTEKLEMELERLE VATANDAŞA BÜYÜK KATKI SAĞLANIYOR"
Kentsel Dönüşüm çalışmalarından faydalanmak isteyen vatandaşlar için önemli kolaylıkların da sağlandığına değinen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer; "Vatandaşın devlete vermiş olduğu yapım, imar, tapu, noter işlemleriyle ilgili tüm harçlardan ve vergilerden muaf tutuluyorlar. Bu uygulamayla normal bir yapıda vatandaşa çok büyük bir maddi destek sağlandığı anlamına gelir. Evini boşalttığı andan itibaren 18 ay süreli karşılıksız kira yardımı yapılıyor. Yine taşınma yardımı yapılıyor. Bankadan kredi kullanacak olan vatandaşların da kredi faizinin yüzde 50'si yine devlet tarafından karşılanıyor. Bunları topladığımızda vatandaşlarımızın lehine hem maddi, hem manevi, hem de süreci hızlandırıcı bir teşvik edici uygulama sağlandığı gözlenmektedir" diye konuştu.
Ana Haber Gazetesi