Kentsel Dönüşüm

Afyonkarahisar'da kentsel dönüşümle 2 bin 198 bina yıkılacak!

Afyonkarahisar kent merkezinde iki bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi. Mısri Cami bölgesinde 17 hektar, İmaret Cami bölgesinde ise 25 hektar olmak üzere toplam 42 hektarlık alanda kentsel dönüşüm yapılacak.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında 2 bin 198 bina yıkılacak ve bunların yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenecek kriterlerde yeni binalar yapılacak.

 

Binaların yüzde 99'unun 12 yıl ve üzeri yaşta olduğu, yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı bölgede Afyonkarahisar Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında imar ve bölgelerin yapısıyla ilgili ihale yapılarak kentsel dönüşüm için adım atıldı. 


İhaleyi alan kentsel dönüşüm firması her iki bölgede detaylı araştırma ve incelemeler yaparak imar planı ve bölgenin analizini çıkarırken, anketler yapıldı. 


Kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda otopark ve yeşil alana önem vereceklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, "Tabi bu alanlar Afyon'un merkezinde olmasına rağmen eski alanlar. Yolların dar olmasından dolayı ambulans, itfaiye, çöp kamyonu gibi araçların girmekte zorlandığı alanlar. Hem can açısından hem mal açısından tehlike arz ettiği gibi binaların da tamamı sobalı olduğu için hava kirliliği bakımından da kentimize olumsuz etki yapan bölgelerdi. 2013 yılında bu alanların kentsel dönüşümle ilgüi çalışmalarını bitirdik. Bakanlar Kurulu'ndan çıkan kararla kentsel dönüşüm alanı içine alındı. Başlangıç ihalelerini yaptık. İhaleyi alan şirket çalışmaların yüzde 75'ni bitirdi. Bundan sonra tapu sahipleriyle görüşmeler, anlaşmalar yapılacak" dedi. 


Bunun yanında bölgenin projesinin çıkarılacağını aktaran Başkan Çoban, bu projelerde park ve bahçeleri olan, park sorunu olmayan sokak ve kaldırım genişlikleri yerinde olan alanlar oluşturulacağını kaydetti. Yeşil alan sorunu çözülmüş, yüksek katlı ve bitişik nizam olmayan, vatandaşın beklentilerini göz önünde tutarak arsaların karşılığını bulabilecek projeler düşündüklerini belirten Başkan Çoban, can ve mal güvenliğiyle hava kirliliği gibi olumsuzluklar ortadan kalkınca modern binaların kente olumlu katkı sağlayacağını anlattı. 


İki bölgede yaşayanlar arasında yapılan anket çalışmalarından da bahseden Başkan Çoban, vatandaşların yüzde 90'ının kentsel dönüşüme olumlu yaklaştığını kaydetti. Bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını en erken 2017 yüında başlatmayı düşündüklerini sözlerine ekleyen Başkan Çoban, "Kentsel dönüşümün ikinci ayağı olan yıkım ve yapım işlerini 2019 yılma kadar başlatmayı düşünüyoruz. Bu anlamda en erken 2017 yılında başlayabilir. Bu tarihten önce başlaması mümkün görünmüyor. Çünkü kayıp kişüer var mülk sahiplerinden, vakıf malları var, tescilli kültür varlıkları var. Bunlar tabi çalışmaların hızını yavaşlatıyor" diye konuştu. Diğer yandan, kentsel dönüşüm uygulanacak iki bölgede 22 tescilli kültür varlığı bulunuyor. Bu yapılar çalışmaların yavaş ilerlemesine neden olurken, hak sahibi vakıf ve kurumlara ulaşmakta zorluk yaşanıyor. Yapılan çalışmalara göre, kentsel dönüşüm yapılacak alandaki binaların yüzde 24'ii kötü durumda. Kullanılabilecek durumda olanların oranı ise yüzde 65. Binaların yüzde 99'u da 12 ve üstü yaşta. 


Ankara Son Söz