29 / 04 / 2024

Ağaçlıyol arazilerine özelleştirme onayı!

Ağaçlıyol arazilerine özelleştirme onayı!

İzmir'de projeleri olan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesur Sancak, mahkeme sonuçlanana kadar satışın yapılmaması için Özelleştirme İdaresi'nden ek süre isteyeceklerini, aksi taktirde satın almaktan vazgeçeceklerini söyledi...



Karayollan'na ait olan ve satışa çıkarılan  İzmir  Bornova'daki iki ayrı arazinin ihalesi Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylandı. Konuyla ilgili Danıştay'da yargı süreci devam ederken, ihalelerin geçerli olduğunu belirten ve firmaları imzaya çağıran ÖYK kararı, dün Resmi Gazete'de yayınlandı. 54 bin metrekarelik büyük arazinin ihalesini 120 milyon 420 bin lira, 27 bin metrekarelik küçük arazi için ise 76 milyon 300 bin liradan alıcı bulmuştu. 


Özelleştirme İdaresi, Bornova Ağaçlıyol'da, Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait olan iki dev arazinin imar planlarım değiştirerek, konut ve ticaret alanlarını arttırdı ve her iki arazinin de geçtiğimiz Eylül ayında satış ihalesine çıktı. 


Karayolları arazilerinin yeşil alandan çıkartılarak ticaret alanına dönüştürülmesine tepki gösteren Büyükşehir ve Bornova Belediyeleri ile meslek odaları, hem plan değişikliğinin hem de satış ihalesinin iptali için dava açtı. Bornova Belediyesi'nin itirazını karara bağlayan Danıştay, planlar için yürütmeyi durdurma kararı verdi, bilirkişilerin, plan değişikliğini yeniden incelemesi kararlaştırıldı. 


PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK? 


Karayolalrına ait arazilerin satış işlemi gerçekleşirse imar planlarının iptaline yönelik vereceği kararlar hayati önem taşır. Mahkeme planları iptal ederse, arazideki ticari nitelik ortadan kalkar ve yeşil alan olarak kalır. Her iki şirketin de Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun davetini geri çevirmesi halinde ise bir sonraki teklif veren firmalar imzaya çağrılır. O firmalar da imzaya yanaşmasa Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün ana hizmet binalarının yer aldığı 54 bin metrekarelik büyük arazi için 120 milyon 420 bin lira ile en yüksek teklifi, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili Üyesi Murat Akdemir ve Armesa şirketi verdi. Tamirhane ve atölyelerin yer aldığı 27 bin Danıştay'dan gelecek olan kararı beklemeden, her iki arazi için yapılan satış ihalesinin de geçerli olduğuna karar verdi ihale iptal edilir. y ve sözleşme imzalanması için firmaları imzaya davet etti. Karar dün Resmi Gazete'de de yayınlandı. 

VAZGEÇERİZ Satış için mahkeme kararını bekleyen alıcılar, ÖYK'nm bu kararı ile şaşkınlık yaşadı. 27 bin metrekarelik arazi için en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, mahkeme süreci tamamlanana kadar satış işlemlerinin yapılmaması için Özelleştirme İdaresi'nden süre isteyeceklerini söyledi. Sancak "Bu ihaleye girerken arazi ile ilgili dava sürecini biliyorduk. Planların durdurulması halinde hangi adımları atacağımızı da daha önce konuşmuştuk. Ortada bir mahkeme kararı var. Bu aşamada satış işlemi yapmamız mümkün değil. Özelleştirme İdaresi'nden, ek süre isteyeceğiz. Vermezlerse, satın almaktan vazgeçeceğiz" dedi. 

54 bin metrekarelik büyük arazi için en yüksek teklifi veren Murat Akdemir ise diğer ortaklar ve hukukçularla görüşeceklerini ve en doğru kararı vereceklerini söyledi. 


KARAR BEKLENMELİ 


Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, mahkemeden gelecek nihai kararı beklemesi gerektiğini ifade etti. Kararın acele verilmesini anlayamadıklarını ifade eden Sındır "Açtığımız dava üzerine Danıştay, arazilerin imar planlarının değiştirilmesi ile ilgili kararın yürütmesini durdurdu. Bilirkişilerin yeniden bir inceleme yapması ve nihai kararın bu şekilde verilmesi kararlaştırıldı. 

ÖYK'nın bu aşamada mahkeme kararını beklemesi daha doğru olabilirdi. Ancak bu halde o arazilere çivi bile çakılamaz" dedi. 


Habertürk Egeli


Geri Dön