04 / 05 / 2024

Ağaoğlu İnşaat'tan İstanbul'a 2010 armağanı

Ağaoğlu İnşaat'tan İstanbul'a 2010 armağanı

Ağaoğlu'nun İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti armağanı olan "İstanbul Haritaları 1422-1922" adlı kitabın tanıtımı yapıldı



 

Fetih öncesinden başlayıp Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine uzanarak İstanbul'un gizli kalmış güzelliklerini dönemin haritaları ve gezginlerin tanıklıklarına dayanarak anlatan "İstanbul Haritaları 1422-1922" adlı kitap, Ağaoğlu sponsorluğunda İstanbul sevdalılarına tanıtıldı.

Sanat tarihçisi Dr. Ayşe Yetişkin Kubilay tarafından yayına hazırlanan ve önsözünü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın kaleme aldığı "İstanbul Haritaları 1422-1922" eski bir İstanbullu olan Nick Adjemoglou'nun 100 farklı ve nadide İstanbul haritasından oluşan koleksiyonundan yararlanılarak oluşturuldu. Kitap, İstanbul tarihine dair gözden uzak ayrıntılara ışık tutan içeriğinin yanı sıra eşsiz bir koleksiyonu gün ışığına çıkarmasıyla da önemli bir kaynak olarak göze çarpıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi'nde gerçekleştirilen kitap tanıtımının ardından açılan ve 40 haritanın yer aldığı sergi 14 Şubat 2010 tarihine kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde gezilebilecek.

Kitabı yayına hazırlayan Dr. Ayşe Yetişkin Kubilay, eserle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "İstanbul Haritaları 1422-1922, İstanbul kent tarihi ya da İstanbul haritaları kitabı değildir, ancak haritalardaki İstanbul'u anlatır. Bu kitabın başlıca amacı, akademik altyapı ve içeriğinin ötesinde beş yüzün üzerinde nadide İstanbul haritasından oluşan bir koleksiyonun `dile gelmesini' sağlamaktır" dedi.

Proje sponsoru Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise "Bir yıl kadar önce bu projeyi duyduğumda, büyük bir sevgiyle bağlı olduğum İstanbul'un beş yüzyıllık öyküsünün görsel bir anlatımla kâğıda nasıl yansıyacağını merak etmiştim. O gün, bu eserin dünyaya tanıtılmasına destek olmaya karar verdim." diyerek kitabın sahip olduğu önemi vurguladı.

"İstanbul Haritaları 1422-1922" kitabı ve sergisi Ocak ayı sonunda dünyanın en büyük harita fuarı olarak bilinen ve ABD'de düzenlenen Uluslararası Miami Harita Fuarı'na "özel davetli" olarak katılacak. Kitap daha sonra, Londra ve Paris'te gerçekleştirilecek harita fuarlarında da ülkemizi temsil edecek.

emlakkulisi.com


Geri Dön