Sektörel

Ağaoğlu'nun dev konut anketi!

Ağaoğlu Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, Güneşli'deki Ağaoğlu My Residence 212 projesi hakkında konuştu

Anadolu kentlerinde yaygındır... Arazi ve arsa fiyatlarının ucuz olması dolayısıyla 300-400 metrekare evlerde oturulması... Mersin, Adana, Konya ve Kayseri gibi... Söz konusu İstanbul olunca evlerin metrekaresi ister istemez küçülüyor... Neden? İnşaatta en temel girdi arsa ve arazi... İstanbul'da arsa ve arazi fiyatları çok yüksek. Temel sorun bu...

Ağaoğlu Grubu geçtiğimiz aylarda sessiz sedasız çok önemli bir çalışma yürüttü. 30 bin kişiye sordu: Nasıl bir ev istersiniz? sonra çalışmayı daralttı, "hedef kitle" niteliği taşıyan 5 bin kişiye düşürdü... 18 kişinin Haziran ayında başlattığı çalışma Kasım ayı ortalarında bitti. Grup bünyesinde yapıldığı için 600 bin TL'ye mal olan çalışmayla ilgili Ağaoğlu Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı "Kendi bünyemizde olduğu için bu kadar ucuza mal oldu. Dışarıya yaptırsaydık en az bir kaç katını harcardık" diyor.

Bu çerçevede ilk projesini Ispartakule'de satışa çıkaran Ağaoğlu Grubu şimdi ikinci projesini Güneşli'de satışa çıkardı.

Biz de Milliyet Emlak adına grubun Genel Müdürü Hasan Rahvalı'nın kapısını çaldık ve araştırmayı istedik. İstanbululların konut tercihlerini önemli olan bu araştırmayı yayınlamak için. Şimdi sizinle bu çalışmayı paylaşıyoruz.

Neden büyük metrekare tercih ediliyor?

1) 2004 ve 2005'te başlayan 1+1 ve 2+1 ağırlıklı az alanlı konut alanların senaryosu şuydu: Tamam 3+1'de oturuyordum. Ama ev kullanışsızdı. Bir odası karanlıktı. Şimdi ise 2+1'de oturuyorum. Ama eski evime oranla 4+1 gibi. Bırakın tüm metrekareler kullanışlı. Bırakın metrekareleri santimetrekareler bile iyi değerlendirilmiş. Kullanıcılar zamanla bu metrekarelere alıştı. Şimdi yetmiyor.

2) Yapılan gözlemlere göre tüketiciler yeni evlere taşındığında çocuk yapıyor. Hiç çocuğu olmayanlar ilk çocuğunu, bir çocuğu olanlar ikinci çocuğunu, iki çocuğu olanlar ise üçüncü çocuğunu yeni eve taşınınca yapıyor. Geçen 4-5 yıllık süreçte hane nüfuslarında artış var. Bu artış büyük evi zorunlu kılıyor.

3)Tabi şunu da unutmamak gerekiyor. 2004 ve 2005'te alınan borçlar bitit veya bitmek üzere. küçük metrekarelerden büyük metrekarelere geçişte bu da önemli bir faktör.

En fazla göze çarpan gerçek İstanbul'daki trafik sorunu gibi sorunların senteziyle ev ve ofisin birbirine yakın olması isteniliyor. Yan yana olması tercih ediliyor. Bir adım daha öteye gidiliyor hev-ofis konsepti önemseniyor.

Bir bütün olarak baktığımızda site tarzı yaşamda "güvenlik" asayiş sorunları nedeniyle artış eğiliminde. Güvenliğin etkisi, geçmiş yıllara göre çok fazla artıyor. İnsanlar güvenlikli siteyi çok fazla önemsiyor. Birinci sırada güvenlik var.

İkinci öncelik sitedeki sosyal imkanlar ve donatılar. Kapalı otopark üçüncü sırada. 10 yıl önce otopark birinci sıradaydı. Otopark sıradanlaştı.

Siteyi tercih ettiğinizde neyin öncelik olduğunu sorduğumuzda ilk sırada lokasyon alıyor. Evin metrekaresi, solonu, odası ve kullanışlılığı gibi etkenler ön plana çıkıyor.

Ailelerin otomobilleri olsa bile sitenin toplu ulaşım araçlarından faydalanması önem taşıyor.

Komşuların kim olduğu ve siteyi tercih edilen profil ön plana çıkıyor. Birinci tercihi profilin olanların oranı yüzde 5. Ama bütün içinde baktığımızda ev alacaklar siteyi tercih edenlerin profilini önemsiyor.

10 yıl öncesine göre mutfak, kapı ve inşaat malzemelerinde markaları tanıdığını görüyorum. Eskiden malzemeler bu kadar tanınmazdı.

Geçmişte çok katlı binalarda balkonun önemini ölçmemiştik. Şu anda tercih yüzde 90'lara kadar çıktı. Tüketiciler balkon istiyor. Bununla sınırlı kalmıyor işlevsel balkon istiyor.

Projeyle ilgili yapılan anket çalışmasını görmek için tıklayın...

Tebernüş Kireçci /Milliyet