Eğitim

Ağaoğlu'nun Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali açıldı!

Ağaoğlu Enerji Grubu´nun Mut´daki Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali´nin resmi açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı

Temiz enerji alanında yatırımlarına hızla devam eden Ağaoğlu Enerji Grubu´nun Mersin Mut´daki Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali´nin resmi açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grubun Bandırma´da yapımına başladığı Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali´nin de temel atma törenini gerçekleştirdi. İki santralin toplam 126 MW´lık kapasitesi Türkiye´nin rüzgar enerjisindeki toplam kurulu gücünün yüzde 10´unu oluşturuyor.
 
Tüm dünyada temiz enerjiye yatırım çağrıları devam ederken, Ağaoğlu Enerji Grubu 8 ay gibi çok kısa bir sürede faaliyete geçirdiği Mersin´in Mut ilçesindeki 33 MW´lık rüzgâr enerjisi santralinden sonra yeni yatırımı olarak Bandırma´da inşa edeceği 93 MW´lık Şah Rüzgar Enerji Santrali´nin de temelini attı.
 
Mersin´in Mut ilçesinde 90 milyon TL yatırımla hayata geçirilen ve yaklaşık 12 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali´nin (RES) resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş´ın katıldığı bir törenle yapıldı. Erdoğan, düzenlenen açılış sırasında Bandırma´daki Şah RES projesinin temel atma işlemini de Balıkesir Valisi Yılmaz Aslan ile birlikte canlı video bağlantısı ile yaptı.
 
Mut ve Bandırma´da eş zamanlı yapılan törenlere il protokolleri de katıldı.
 
Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali yılda asgari 120 milyon kWh enerji üretecek
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçici kabulü yapılarak üretime başlayan 33 MW kapasiteli Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali, toplam 90 milyon Türk Lirası yatırım maliyeti ile 8 ayda tamamlanarak hizmete girdi. Santralin yılda asgari 120 milyon kWh enerji üreterek 12.000 konutun elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.
 
Orta ve Batı Akdeniz Bölgesi´nde kurulan ilk rüzgâr enerjisi santrali olma özelliği taşıyan Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali, ülke ekonomisi ve çevre açısından da kazanç sağlayacak bir yatırım olma özelliği taşıyor. Santral, yıllık 72 bin tonluk karbondioksit emisyonunu engelleyecek. Bu yatırım sayesinde, ithal edilen fosil yakıtlar için her yıl ödenen 10 milyon Türk Lirası tutarında yerli kaynağın ülke dışına çıkışının da önüne geçilecek.
 
Şah RES 2010 Aralık ayında devreye girecek
 
Ağaoğlu Enerji Grubu´nun geçtiğimiz yıl Galata Wind Enerji´yi satın alarak portföyüne eklediği Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali´nin 2010 Aralık ayında devreye girmesi planlanıyor.
 
Her biri 3,0 MW üretim gücünde olmak üzere 22 tanesi Balıkesir, 9 tanesi Bursa il sınırları içinde toplam 31 adet rüzgâr türbininden oluşan proje toplam 93 MW kurulu güce sahip olacak. Şah RES üreteceği temiz enerji sayesinde her yıl yaklaşık 210 bin ton karbondioksit emisyonunu engellemiş olacak.
 
Yıllık elektrik üretimi 332 milyon kWh civarında olacak Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali´nin yaklaşık 33.000 konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.
 
Türkiye´nin petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar bakımından zengin olmadığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sadece bu ihtiyaç için her yıl 25 milyar dolar döviz harcıyoruz. Bu kaybın telafisinde en önemli yöntem alternatif enerji kaynaklarıdır. Fosil yakıtlar bakımından yoksul olsak da alternatif yakıtlar bakımından çok zenginiz" dedi. Erdoğan alternatif kaynakların kullanımında gösterdiği çabadan dolayı Ağaoğlu Enerji Grubu´na teşekkür etti.
Düzenlenen törende enerji alanındaki yatırımlarını değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "İnşaat projelerimizi kısa sürede hayata geçirmedeki başarımızı Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali´ni 8 ay gibi rekor bir sürede devreye alarak enerji alanındaki projelerimizde de gösterdik. Temiz enerjiye yatırım yapma kararlılığımızı bugün temellerini attığımız 93 MW´lık Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali´yle gösteriyoruz. Ağaoğlu Enerji Grubu olarak temiz enerji yatırımlarımıza devam edeceğiz. Biz Türk müteşebbisleri olarak bürokratik engeller azaltılır ve işleri daha hızlı yapmamıza olanak sağlanırsa ülkeyi ileri götürme hedefine daha kısa sürede ulaşabiliriz" dedi.

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Temiz enerjiye yelken kırdı

Temiz enerji alanında yatırımlarına devam eden Ağaoğlu Enerji Grubu Mersin´in Mut ilçesindeki 33 MW´lık rüzgâr enerjisi santralini faaliyete geçirirken Bandırma´da inşa edeceği 93 MW´lık Şah Rüzgar Enerji Santrali´nin temelini attı.

Temiz enerji alanında yatırımlarına hızla devam eden Ağaoğlu Enerji Grubu 8 ay gibi kısa bir sürede faaliyete geçirdiği Mersin´in Mut ilçesindeki 33 MW´lık rüzgâr enerjisi santralinden sonra yeni yatırımı olarak Bandırma´da inşa edeceği 93 MW´lık Şah Rüzgar Enerji Santrali´nin temelini de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın katıldığı törenle attı. Ağaoğlu Grubu´nun iki santrali toplam 126 MW´lık kapasitesi Türkiye´nin rüzgar enerjisindeki toplam kurulu gücünün yüzde 10´unu oluşturuyor.

Mersin´in Mut ilçesinde 90 milyon TL yatırımla hayata geçirilen santral, yaklaşık 12 bin konutun enerji ihtiyacını karşılarken yılda asgari 120 milyon kWh enerji üretecek. Orta ve Batı Akdeniz Bölgesi´nde kurulan ilk rüzgâr enerjisi santrali olma özelliği taşıyan Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali, ülke ekonomisi ve çevre açısından da kazanç sağlayacak bir yatırım olma özelliği taşıyor. Santral, yıllık 72 bin tonluk karbondioksit emisyonunu engelleyecek. Bu yatırım sayesinde, ithal edilen fosil yakıtlar için her yıl ödenen 10 milyon Türk Lirası tutarında yerli kaynağın ülke dışına çıkışının da önüne geçilecek.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Ağa' adımlarını hızlı atıyor

Grup olarak enerji sektörüne sonradan girdiklerini dile getiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Bizim önümüz açılsın, bürokratik engeller kaldırılsın biz daha hızlı yatırımlar yaparız" dedi

Temiz enerji alanında yatırımlarına hız veren Ağaoğlu Enerji Grubu'nun Mersin'in Mut ilçesindeki Mersin Rüzgâr Enerjisi Santrali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmen açıldı. Grup, Bandırma'da yapımına başladığı Şah Rüzgâr Enerjisi Santrali'nin de temel atma törenini de eş zamanlı olarak gerçekleştirdi. İki santralin toplam 126 MW'lık kapasitesi Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki toplam kurulu gücünün yüzde 10'unu oluşturuyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, grup olarak enerjiye sonradan girmelerine rağmen hızlı adımlar attıklarını söyledi. Enerji alanında hükümetin politikalarını takdirle izlediklerini belirten Ağaoğlu, 33 megavatlık bu tesisin ilk yatırımları olduğunu, bunun yanında 93 megavatlık, Bandırma'daki Şah Rüzgar Enerji Santrali'nin de temelini attıklarını ifade etti.

'YATIRIMIN ÖNÜ AÇILSIN'
Başbakan Erdoğan'ın 2023'te ilk 10 ülke arasına girme hedefi koyduğunu belirten Ağaoğlu, ''Bizim önümüz açılsın, bürokratik engeller kaldırılsın biz daha hızlı yatırımlar yaparız. Biz Türkiye'yi 2023'te ilk 10 arasına sokma sözü veriyoruz. Türk müteşebbisinin bunu başaracak bilgi birikimi var'' dedi. Törene, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Mersin Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile çok sayıda iş adamı katıldı. Ağaoğlu Enerji Grubu'nun 5 Temmuz 2007'de üretim lisansını aldığı Mersin'in Mut ilçesindeki 33 megavatlık (MW) Mersin Rüzgar Enerjisi Santrali, 19 Mart itibarıyla enerji üretimi ve satışına başladı. Toplam 90 milyon lira yatırım maliyeti ile 8 ayda tamamlanarak hizmete giren santral, yılda asgari 120 milyon KWh enerji üreterek, 12 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Mersin'deki Rüzgar enerjisi

'ALİ BEY DAMDAN DÜŞTÜ DERDİMİZİ ANLIYOR'
Ali Ağaoğlu'nun, 'Bürokratik engelleri aşabilirsek daha çok yatırım yapabiliriz' sözünü hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Ali Bey damdan düştü. Aynı sıkıntıları yaşadığımız için bunu önemsiyoruz. Biz 7.5 yıldır çektiğimiz çileyi biliyoruz. Bu ülkede bürokratik oligarşinin hegemonyasını nasıl estirdiğini biliyoruz. Bunu açık ve net görüyoruz" dedi.

'Potansiyeli tam olarak kullanabiliyor değiliz'
Göreve geldiklerinden bu yana özel sektörün alternatif enerji alanında yatırım yapabilmesinin önünü açtıklarını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kurulan rüzgar enerjisi ve hidroelektrik santralleri ile yavaş yavaş potansiyelimizi harekete geçiriyoruz. Ama bu engeller olmasa çok daha süratli gideceğiz. Potansiyelimizi tam kullanabiliyor değiliz" dedi.
Bülent YOLDAŞ/Sabah