Kent Haberleri

AGİ nedir? Asgari ücrette AGİ uygulanacak mı?

Yeni asgari ücretin açıklanmasından sonra vatandaşlar  Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulanacak mı? sorusuna yanıt arıyor. Peki Asgari ücrette AGİ uygulanacak mı? İşte detaylar...14 yıl boyunca yürürlükte olan fakat 2022 yılında kaldırılan AGİ 2023 yılında da asgari ücrette uygulanmıyor

Gelir kaybını telafi etmek amacıyla yürürlükte olan AGİ, geçtiğimiz asgari ücret zammının ardından yapılan düzenleme ile kaldırıldı. 14 yıl boyunca yürürlükte olan fakat 2022 yılında kaldırılan AGİ 2023 yılında da asgari ücrette uygulanmıyor.

2008 yılından bu zamana, bekar, evli, çocuklu ve çocuksuz gibi bir şarta göre değişiklik göstererek verilen AGİ 2022 yılında asgari ücret zammı sonrasında kaldırılmıştı. Peki, yeni Asgari ücrette AGİ uygulanacak mı? AGİ nedir? İşte detaylar...

2023 YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yaptığı üçğncü toplantının sona ermesinden sonra, yeni asgari ücret zammı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından duyuruldu. Buna göre yeni asgari ücret miktarı 11 bin 402 lira olarak kayda geçti.

AGİ NEDİR?

Sözcü'de yer alan detaylara göre, 01.01.2008 tarihine kadar ücretliler fiş, fatura topluyor ve bir beyanname ile bunu çalıştığı kuruma ulaştırıyor, vergi iadesi alıyordu. Ücretlilere vergi iadesi sisteminin kaldırılması sebebiyle ortaya çıkan gelir kaybını telafi etmek amacıyla 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanan asgari geçim indirimi ücreti ödeniyordu.

Asgari geçim indirimi, çalışanın bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerin bakımı için aldığı maddi destekti. Çalışanın evli veya bekar olması, eşinin çalışmaması yahut çalışması ve çocuk sayısına göre asgari ücretin brüt tutarına göre ödenen bir ödenek idi. 

İktidar, asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldığı, asgari ücrete isabet eden gelir ve damga vergisinin bütün ücretliler için istisna edildiği gerekçesi ile, bütün işçiler için asgari geçim indirimi uygulamasını kaldırdı. 

Asgari ücrete isabet eden tutarın gelir vergisinden istisna edilmesi, fakat asgari geçim indiriminin kaldırılmasından en az fayda elde edenler (sadece 38 lira Damga Vergisi istisnası), eşi çalışmayan ve üç çocuğu olan çalışanlar oldu.

AGİ 2023 SENESİNDE VERİLECEK Mİ?

Geçtiğimiz uygulama alanı kalmayan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması kaldırıldı.

AGİ 2023 yılında da asgari ücretlilere de, asgari ücret üzerinde alan çalışanlara da verilmiyor.

Altının kaderi yarından sonra resmen belli olacak! Nefesler tutuldu! 1 gram bile altını olanlar dikkat!

Milli Emlak'tan 7 bin TL'ye arazi fırsatı! Tek tek yayımlanan bu Haziran 2023 ihalelerini sakın kaçırmayın!