Ağır hasarlı binalar ne olacak? Evin depreme dayanıklılığını anlamak için nelere bakılmalıdır?
Deprem gerçeği vatandaşları bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyor. Bundan dolayı eğer bir bina ağır hasarlı ise neler yapılmalı, nasıl bir karar alınır? soruların sayıları artmaya başladı. İşte bu konuya dair detaylar!Konut tapusunun kaydına riskli yapı şerhi işleniyor
BİNA RİSKLİ ÇIKARSA NE OLUR?
Riskli yapı tespit raporu riskli çıkar ise bu taşınmazlar yıkılmak ya da güçlendirilmek zorundadır. Konut tapusunun kaydına riskli yapı şerhi işleniyor.
İşte depreme karşı vatandaşların sorduğu diğer sorular ve yanıtları…
AĞIR HASARLI BİNALAR NE OLACAK?
Ağır hasarlı binanın sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve kriterlerinde yeni konut yapılması mümkün olur. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanmasının ardından hemen yıkımı yapılacaktır.
EVİN DEPREME DAYANIKLIĞINI ANLAMAK İÇİN NELERE BAKILMALIDIR?
Depreme dayanıklılığını araştırma aşamasında incelenen hususlar şunlardır;
İlk önce binanın yaşına bakılmalıdır. Yapının hangi deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapıldığı konusundaki bilgi binanın yaşını vermektedir. Daha sonra da zemin durumuna bakılmalıdır. Dere yatağı veya dolgu alanlar doğal afetlere karşı daha güvensiz, savunmasız, sert zeminlerdeki yapılar da daha dayanıklı kabul edilmektedir. Ancak binanın temelinde yer altı suyu olup olmadığını da bakılmalıdır. Bu sular motopomplar ile temelden çekilip dışarı atılmış olsalar da zeminde tekrardan su birikmesi ve bu durumun temele zarar vermesi göz önünde bulundurulmalıdır.
Onaylanan projeye uygunluk da önemli bir husustur. Yapılar, onaylanan proje kapsamında inşa edilmeli ve inşa ardından da bu projeye bağlı kalınmalıdır. Binaya sonradan kaçak kat çıkılması, asansör yapılması, tadilat için de kolonların kesilmesi gibi projede bulunmayan uygulamaların hayata geçirilmesi güvenlik sorunlarını da beraberinde getirir. Eğer bina da böyle bir durum söz konusuysa mutlaka bir uzmana danışmanız önerilir.
Kiriş ve kolon durumu da önemli bir etkendir. Kolon ve kirişlerde meydana gelen çatlaklar binanın dayanıklılığı hakkında bilgi verebilir. Fakat kiriş ya da kolonlarda herhangi bir çatlak bulunmuyor ise bu da bina dayanıklılığının yüksek olduğu anlamına da gelmeyebilir. En doğru sonucu deprem dayanıklılık testi ile öğrenebileceğinizi belirtmek isteriz.
Binadaki rutubet durumunu da bakılmalıdır. Rutubet, binanın su yalıtımının iyi yapılmadığı anlamına gelebilir. Bilhassa bodrum kattaki rutubet zamanla binanın taşıyıcı sistemleri zarar görebilir.