Kent Haberleri

Ağırnas Vadisi'ndeki tarihi yerleşimler araştırılıyor!

Ağırnas Vadisi'ndeki tarihi yerleşimler araştırılıyor. Mimar Sinan'ın doğduğu belde olan Ağırnas'taki eski Bizans kaya yerleşimlerinde yapılan araştırmada, kilise, konut ve ambarlardan oluşan 50 yapı belirlendi...

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından, 2005 yılında 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen ancak bugüne dek araştırma yapılmayan Ağırnas beldesindeki vadide, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle geçen yıl başlatılan çalışmanın ikinci etabı sürüyor. 


Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Karakaya başkanlığında doktora öğrencileri Savaş Maraşlı ve Derya Güneri ile yüksek lisans öğrencileri Kemal Karaca ve İsa Kapçak'tan oluşan ekip, bakanlık temsilcisi Hamdi Oktay gözetiminde, bölgede yaptığı incelemelerde, Bizans dönemine ait çok sayıda kilise ve konut ile ambar tespit etti.


Doç. Dr. Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Koramaz Dağı'nın batısında kalan Ağırnas Vadisinin kuzeydoğu bölgesinde çalışmalar yaptıklarını ve yaklaşık 30 güvercinlik bulduklarını anımsattı.


 


- "Büyük bir nekrapol alanı tespit ettik"


 


O dönemde yaşaya insanların gübresini tarımda kullandıkları güvercinler için kayalara çok itinalı ve özenli mimariye sahip yuvalar yaptıklarını ifade eden Karakaya, şöyle devam etti:


"Ancak, vadinin kuzeybatısındaki çalışmalarımız bu yıla kalmıştı. Bu bölgede sürdürdüğümüz çalışmalarda ise geçen yılın aksine hiç zirai yapıya rastlamadık. Buradaki yapılar tahmin ettiğim gibi konutlardan, dini mimariden oluşuyor. Çok ilginçtir, konutlara bağlı olarak yapılmış, oldukça özenli, itinalı bir mimariye sahip depolardan oluşuyor. Burada aynı zamanda 7 kilise tespit ettik. İlginç olan taraf da özellikle bu vadinin sonlarına rastlayan, halkın 'Eğri Asi' dediği bölgedeki kilisenin etrafından büyük bir nekrapol (mezar) alanı tespit ettik. Genellikle en erken 10. yüzyıla tarihleniyor ama 11. yüzyıla kadar yaşam izleri buluyoruz burada."


 


- Çok gelişmiş konut mimarisine sahip bir yerleşim 


 


Karakaya, burada çok gelişmiş bir konut mimarisi bulunduğuna dikkati çekerek, "Bunlar Bizans mimarisinde araştırma yapılmamış alanlar. Bu konuda çok fazla yayın ya da araştırma yok. Onun için biraz zorlanacağız. Ancak yeni tespitlere ulaşıyoruz. İnşallah güzel sonuçlar alacağız" dedi.


Bu yıl ki çalışmalar kapsamında yaklaşık 50 yapı tespit ederek tek tek incelediklerini vurgulayan Karakaya, bu yapıların yoğun olarak iki katlı konutlardan oluştuğunu anlattı. 


Karakaya, bağlantı tünelleri kapandığı için ulaşamadıkları birimler de olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Bu konutların çok özel bölümleri, içerisinde fırın da bulunan mutfaklara ayrılmış. Mutfakların hemen yanında ise sıcak olması amacıyla büyük bir salon olabiliyor. Salonların yanında da gecelemeye ayrılmış küçük birimler bulunuyor. Ambarlar da 2-3 birimden oluşuyor. Kiliseler ise tek nefli yani doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı basit yapılar. Dikkat çekici olan vadinin kuzeybatı yakasının başında iki nefli büyük bir kilise de var. Bu vadinin en büyük kilisesi. Halkın genel olarak kullandığı bir kilise olabilir." 


AA