Yeni Şirketler

Agopian Ailesi'nin 1955'te açtığı arazi davası sürüyor

Tam yarım asırdır dedesinden kalan arazileri geri alabilmek için hukuk savaşı veren ermeni asıllı vatandaş, davanın sonucunu göremeden öldü

Birinci Dünya Savaşı ve 6-7 Eylül olayları sırasında can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle topraklarını terk eden Kayserili Agopian Ailesi'nin üçüncü kuşak temsilcisi Bedros Agopian, dedesinden kalma arazileri geri alabilmek için 1955'te hukuk mücadelesi başlattı.
Agopian, dedesinin "Tarabya ve Kireçburnu sırtlarındaki 100 dönümlük arazisinin bir kısmının Hazine'ye devrolduğunu, bir kısmının üzerinde ise aralarında işadamı Mehmet Cevahir ve Ayvazoğlu gibi ünlü ailelerin milyonluk villalarının bulunduğunu tespit etti. Mahkeme, 34 dönümlük arazinin Agopian'a tescili ile üzerindeki mülklerin yıkımına karar verdi. Ancak Maliye Bakanlığı da arazilerin tapu iptali için dava açtı. Bakanlık, Agopian'ın babası Marten'in, 1. Dünya Savaşı'nda kışkırtıcı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle mülk edinme ve miras haklarının bulunmadığını öne sürdü. Mahkeme davayı reddetti. Paris'te yaşayan Agopian, geçen yıl da arazilerdeki gecekonduların yıkılması için dava açtı. Ancak Agopian'ın ömrü, davaların sonuçlanmasını görmeye yetmedi ve geçen yıl 95 yaşında öldü. Bunun üzerine eşi Colette Lucienne, kızı Agnes İsabella Marie Gümüşoğlu ile Caroline Maria Paricia Agopian, kendilerine mirasçılık belgesi verilmesi için dava açtı. 54 yıldır devam eden hukuk mücadelesini artık Agopian ailesinin kadınları yürütecek.
Gazete Habertürk