30 / 04 / 2024

Ağustos ayı konut satış verileri açıklandı!

Ağustos ayı konut satış verileri açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Ağustos ayı Konut Satış İstatistikleri'ni açıkladı.




Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Ağustos ayı Konut Satış İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 oranında  artarak 114 bin 751 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 17 bin 503 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 15,3) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 12 bin 300 konut satışı (yüzde 10,7) ile Ankara, 6 419 konut satışı (yüzde 5,6) ile  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 8 konut ile Hakkari, 13 konut ile Ardahan ve 57 konut ile Şırnak oldu. 


Cumhuriyet 

Bu haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı 



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ağustos ayında 114 bin 751 konut satıldı. Geçen yılın aynı ayın­da satılan konut sayısı 112 bin 463 ola­rak gerçekleşmişti. Buna göre ağustos ayında konut satışlan yıllık bazda yüzde 2 artış gösterdi.


Konut satışlarında önceki iki ayda düşüş vardı. Temmuz ayındaki düşüş oldukça derin olmuş ve yüzde 15,8’i bul­muştu. Buradan bakınca ağustos ayındaki yüzde 2’lik artış konut satışlarında önemli bir toparlanmaya işaret ediyormuş gibi görünüyor. Ancak temmuz ayında yaşanan düşüşte bu ayda geçen yıldan 3 gün daha az işgünü olmasının önemli etkisi vardı. Geçen yıl bir bölümü hafta sonuna denk gelen Ramazan Bayramı tatilinin bu yıl tamamı hafta içine denk gelince temmuz ayında işgünü sayısında önemli bir düşüş yaşanmıştı. Bu düşüş de pek çok ekonomik göste ge gibi konut satışlarım da olumsuz etkilemişti. İşgünü sayısına göre düzeltme yapıldığında tem­muz ayındaki düşüş yüzde 3,2 çıkıyor. Benzer düzeltmeyle ağustos aymda ise yüzde 0,1’lik düşüş hesaplanıyor. Yani konut satışlarındaki eğilim gerçekte çok da fazla değişmiş gibi görünmüyor.


Ancak 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında konut satışlarında ek bir zayıflama olma­ması da önemli. Bu dumm muhtemelen 15 Temmuz sonrasında bankaların konut faizlerini bir miktar aşağıya çekmelerinden kaynaklanıyor. 15 Temmuz öncesinde yüzde 13,7 civannda olan konut kredisi faizleri, şu sıralarda yüzde 12 civarına kadar inmiş durumda. Faizdeki bu düşüş konut talebini patlatamasa da düşüşün önüne geçmiş gibi görünüyor.


 

Ekonomist 


Geri Dön