11 / 10 / 2024

Ağustos'ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı! 

Ağustos'ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı! 

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 12,3 milyona inerken, Ağustos'ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı. İşte o son dakika rakamlar...




Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının ardından artış yaşanan kredi faizleri vatandaşları ihtiyaç kredisinden uzaklaştırdı. Nisanda yüzde 82’yi aşan ihtiyaç kredi faizleri sonrasında ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre ağustos sonu itibariyle 12.3 milyon kişiye düştü. 

Türkiye Bankalar Birliği risk merkezi aylık bültenine göre bankalarda ihtiyaç kredisi bakiyesi ağustos ayının sonu itibarıyla 950.9 milyar TL'ye çıktı. Buna karşılık geçen yıl ocaktan bu yana düşüş eğiliminde olan ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı ise 12.3 milyon kişi ile son senelerin en düşük rakamını gördü. 

Ağustos ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı! 

AĞUSTOS'TAN BERİ FAİZ DÜŞÜYOR

Ekonomimcom'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; Merkez Bankası verilerine göre bu yıla yüzde 62 seviyelerinden başlayan ihtiyaç kredisi faiz oranları nisan ayında yüzde 82'nin üzerine yükselmişti. 

Mayısta yüzde 78'a, temmuzda yüzde 76'lı seviyelere inen ihtiyaç kredi faiz oranları ağustosta yüzde 73,5'e kadar düştü. Eylül ayında da düşüş devam etti. Merkez Bankası verilerine göre eylül yüzde 71,9 faiz oranıyla tamamlandı. 

İhtiyaç kredisi kullanımında kredinin toplam maliyeti yüzde 120’nin üzerine olurken, bankalarda Ekim ayında yüzde 4-5,8 arasında değişen aylık faizler uygulanıyor. 

Ağustos ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı! 

AĞUSTOS'TA 11 BİN KİŞİ İLK KEZ KONUT KREDİSİ KULLANDI

TBB verilerine göre bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, yüzde 46 arttı ve 3.5 trilyon lira olarak belirlendi. 

Bireysel kredilerin yüzde 47’sini kredi kartları, yüzde 27’sini ihtiyaç kredileri, yüzde 13’ünü konut kredileri, yüzde 3’ünü taşıt kredileri ve yüzde 10’unu kredili mevduat hesabı meydana getirdi. 

Ağustosta 213 bin kişi ilk kez kredi kartı, 154 bin kişi ilk defa kredili mevduat hesabı, 133 bin kişi ilk defa tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 11 bin olarak belirlendi. 

AKtarılan rakamlara göre, 14 bin kişi ilk defa ise taşıt kredisi aldı. 

Ağustos ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı! 

TAKİPTEKİ ALACAKLAR 22 SENENİN ZİRVESİNDE 

TBB verilerine göre kişi başı kredi riski ağustos sonu itibariyle 77 bin TL'yi aştı ve bu tarihi en yüksek seviyeye işaret etti. İhtiyaç kredilerinde takipteki alacak oranı da ağustos sonunda yüzde 3,8 şeklinde belirlendi. 

Bunun yanı sıra, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da eylül sonunda yaptığı tebliğ değişikliği ile, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma fırsatını hayata geçirdi. Takipteki alacak oranındaki yükseliş trendi sonrası gelen bu hamle ile ihtiyaç kredileri anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda ek kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlunun 1 sene içinde yapılandırma için başvuurması gerekli. 

Babasından miras kalanlar dikkat! Tapudaki o şart kalktı!

Konut fiyatlarındaki artış durulsa da kiralar son 4 yılda yüzde 600 arttı!

1 milyon TL'nin faiz getirisi uçtu...


Geri Dön