10 / 05 / 2024

Ahlat taşının Bitlis mimarisinde önemli bir yeri var!

Ahlat taşının Bitlis mimarisinde önemli bir yeri var!

Bitlis´in Ahlat ilçe Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, metrelerce derinlikten çıkarılan Ahlat taşının, bölge mimarisinde önemli bir yerinin olduğunu söyledi



Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahlat taşının yüzyıllardan beri yörede rağbet gördüğünü ve yüzlerce tarihi eserin Ahlat taşı kullanılarak inşa edildiğini belirtti. Ahlat taşına günümüzde de büyük rağbet olduğunu belirten Çoban, şöyle konuştu:

"Ahlat taşı günümüzde modern mimaride sıkça kullanılıyor. Oluşumu itibariyle magmatik taş grubundan olan Ahlat taşının kırmızı, siyah, kül, gri, açık sarı ve beyaz renk seçenekleri bulunuyor. Ahlat taşı yapısı itibariyle volkanik olduğundan, oldukça hafif bir taş. Taşın yapısındaki bu hafifliğe karşılık, basınç dayanımı ise çok yüksek. Taş, çok özellikli mimaride kullanılması mümkün olan bir yapıya sahip. Ahlat dışında herhangi bir yerde bu taşla alakalı bir rezerve de rastlamanız mümkün değil. Böyle olunca da Ahlat en önemli özelliğini, bu taşla kazanmış. Özellikle 11 ve 20 yüzyıl arasındaki mimari, taşıyıcı ve kültürel özelliklerini, koruyucu niteliğe sahip bu taştan almış."

"AHLAT TAŞINA BÜYÜK TALEP VAR"

Ahlat´ta taşına vatandaşların büyük ilgisinin olduğunu açıklayan Çoban, Ahlat taşının başta bölgede, Türkiye´de ve dünya pazarında ciddi bir talep gördüğünü ifade etti.

Bu zamana kadar çok ilkel şekilde ocaklardan çıkarılan bu taşın, artık günümüz teknolojisinden de istifade edilerek, oldukça modern yöntemlerle taş ocaklarından çıkarıldığını söyleyen Çoban, şunları aktardı:

"Ocaklardan çıkarılan Ahlat taşı, kolay işlenme özelliğine sahip. 11. yüzyıldaki taşa işlenen motifler, ilçede yeniden taşlara işleniyor. Bu yönüyle de taş iç ve dış pazara sunulma özelliğini kazanıyor. Ahlat taşının diğer bir özelliği de izolasyonu sağlaması. Taşla inşa edilen evlerde ve yapılarda, insanlar kendilerini kışın soğuktan, yazın sıcaktan koruyabiliyor. Yani taş kolay işlenme özelliğinin yanı sıra, aynı zamanda sağlık içinde büyük önem taşımakta. Öte yandan dış cephede taşın bir kere kullanılmasından sonra, yapı boya, sıva gerektirmeden yüzyıllar boyu şeklini ve rengini muhafaza edebiliyor. Bu haliyle de ayrı bir tasarruf sağlıyor."

"AHLAT CİDDİ BİR REZERVE SAHİP"

Yapı mimarisiyle ilgilenen tüm firmaların, şirketlerin, özel kuruluşların Ahlat taşını iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Çoban, Ahlat´ta bu taşın çok ciddi rezervinin bulunduğunu söyledi. Çoban, "Bu taş Ahlat´ta büyük miktarda bulunuyor. Bu rezervin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bu taş aynı zamanda estetik açıdan da güzel bir görüntü oluşturuyor. Öte yandan taş, yöre insanı için de geçim kapısı anlamına geliyor" diye konuştu.

Ahlatlı taş ustalarından Cem Nacaroğlu ise, Ahlat´ta geçimini taş ocaklarından sağlayan onlarca kişinin bulunduğunu söyledi. Günün ağarmasıyla birlikte taş ocaklarına giderek çalışmaya başladıklarını belirten Nacaroğlu, büyük kayalardan, çekiç ve çivi yardımıyla belli ölçülerde taş kestiklerini ve bu taşları kamyonlara yükleyerek alıcılarına ulaştırdıklarını kaydetti. Ahlat taşının mimaride özel bir yerinin bulunduğunu anlatan Nacaroğlu, şunları dile getirdi:

"Mimari özelliğinin yanı sıra, dayanıklılığı ve görüntüsü bakımından da yüzyıllardır bölge halkı tarafından yapım malzemesi olarak kullanılan Ahlat taşı, Nemrut Dağı´nın eteklerindeki ocaklardan çıkarılıyor. Taş çıkarmak zor bir uğraş. Buradan çıkarılan taş, atölyelere taşınarak işleniyor ve kullanıma hazır hale getiriliyor. Bizlerde gün boyu yaptığımız çalışma karşılığında 20 ile 30 TL arası ücret alıyoruz."
AA

Geri Dön