Ahmet Ahlatcı: Türkiye'nin en ucuz kira bedeline sahip AVM'si olduk!
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahlatcı,” Biz temmuz ayından itibaren AVM kiralarında Euro kurunu 4,90 TL'ye sabitledik. Ağustos ayında Euro kuru 8,10 TL'ye çıktı. Biz yine kira bedellerini 4,90'dan almaya devam ettik. Bu sayede Türkiye'nin en ucuz kira bedeline sahip AVM'si olduk.” dedi…
Çorum'un kuyumculuk merkezi olan Eğridere Çarşısı'nda 1984'te açtığı küçük bir :u dükkanıyla iş dünyasına adım atan Ahmet Ahlatcı, bugün Türkiye'nin en büyük altın üreticilerinden ve ihracatçılarından biri. Ahlatcı Holding, başta altın ve enerji olmak üzere altı sektörde 49 şirketle faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin altın üretimi ve ihracatı alanında önemli bir yere sahip olan holdingin 3 bin 100 çalışanı bulunuyor. Türkiye'deki "Darphane" yetkisine sahip sekiz özel kuruluştan biri olan Ahlatcı, başta BAE olmak üzere 28 ülkeye ihracat yapıyor. 2018 sonu itibariyle yıllık cirosunun yaklaşık 50 milyar TL'ye yükselmesi beklenen Ahlatcı Grup, Türkiye iç pazarında bilezikte yüzde 40, alyansta yüzde 25, spot altın piyasasında ise yüzde 20 pazar payına sahip. Ekonomist'ten Aram Ekin Duran, Ekonomist Dergisi'nin 2017'de açıkladığı "Anadolu'nun En Etkin 50 iş insanı" araştırmasında 25'inci sırada yer alan Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı ile yeni dönem planlarını konuştu.
2018'i nasıl bir mali yapıyla kapatacaksınız?
Biz 2017'yi 8 milyar dolar ciroyla kapatmıştık. 2018'i ise yüzde 25 büyümeyle kapatmaya hazırlanıyoruz. Bu yılki ihracatımız yaklaşık 450 milyon dolar olacak. 2019'da da yine başta altın ve enerji olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz alanlarda büyüyeceğiz. 2019 için de yüzde 25 büyüme hedefimiz var.
2019 için planlarınız neler?
2019'daki en büyük hedefimiz TMSF bünyesinde bulunan Koza Altın'ı bünyemize katmak. Mutlaka almak istiyoruz. TMSF ihale açtığı zaman en yüksek teklifi verip alacağız. Hesaplarımıza göre, 1,3-1,5 milyar dolar civarında bir değeri var. Zaten son üç yıldır Koza Altın'ın rafinasyonunu biz yapıyoruz. Kayseri Himmetdede, Eskişehir Kaymaz, Ovacık Bergama ve Gümüşhane Masra'dan çıkarılan altınlar bize gönderiliyor. Biz bu altınlardan külçe yapıyoruz ve her pazartesi Altın Borsası'na gönderiyoruz. Rafinerinin günlük 1 tonluk üretim kapasitesi var. Fabrikamızın günlük üretim kapasitesi ise 500 kilogram. Türkiye genelinde 2 bin 500 kuyumcuya hizmet veriyoruz. Her yıl yüzde 25 büyüyerek, bu rakamı da yukarılara taşımayı hedefliyoruz.
Son dönemde altın fiyatlarındaki düşüş işlerinizi nasıl etkiledi?
Bizim kilogramımız neyse ona göre hareket ediyoruz. Yani piyasada o günkü fiyata göre değil, elimizdeki tonaja göre kâr-zarar hesabı yapıyoruz. Tonumuz neyse odur. Fiyatı çıkmış satayım, fiyatı inmiş alayım gibi bir bakışımız yok. Hatta biz altın fiyatlarının daha da düşmesini isteriz. Çünkü altın fiyatı düştükçe daha çok insan altın almaya başlıyor.
Önümüzdeki dönemde altın fiyatlarında nasıl bir seyir bekliyorsunuz?
Açıkçası biz altın fiyatlarının yeniden yükseleceğini öngörüyoruz. Geçen yıl bugünlerde altının onsu 1.320 dolar civarındaydı, şimdi ise 1.220 dolar civarında. Altın fiyatı, Ukrayna-Rusya gerginliği, İran'a ambargo gibi gerginliklerden dolayı yeniden yükselişe geçecek diye düşünüyorum. Yakın dönemde ons fiyatı 1.400 doları aşabilir.
Enerjide nasıl bir yol haritanız olacak?
Enerji sektörü bizim toplam işlerimizin yüzde 25'ini oluşturuyor. Doğalgaz ve güneş enerjisi alanlarında faaliyetlerimiz sürüyor. Ankara çevresindeki Çorum, Karabük, Kastamonu, Yozgat ve Çankırı olmak üzere beş kent ve 40 ilçenin doğal gaz dağıtımını biz yapıyoruz. Güneş enerjisinde ise Çorum, Afyon, İzmir ve Manisa'da toplam 28 megavatlık kurulu gücümüz bulunuyor. Yeni dönemde ana işkollarımızda daha da büyüme hedefimiz var. Bu nedenle halihazırda faaliyette olan yan işlerimizi kapatmak istiyoruz. Yani ayağımıza takılan bize yük olan küçük işlerimizden çıkacağız.
Sizin Çorum'da AHL Park ve Çorum AVM olmak üzere iki büyük AVM yatırımınız da var. Kur fırtınası işlerinizi nasıl etkiledi?
Biz temmuz ayından itibaren AVM kiralarında Euro kurunu 4,90 TL'ye sabitledik. Ağustos ayında Euro kuru 8,10 TL'ye çıktı. Biz yine kira bedellerini 4,90'dan almaya devam ettik. Bu sayede Türkiye'nin en ucuz kira bedeline sahip AVM'si olduk. Hala şu anda aynı seviyeden işlem yapıyoruz. Bu da mağazalarda ağır kaybı engelledi. Dolayısıyla şu an itibariyle bu alanda hedeflediğimiz yerdeyiz. 2019'da da AVM açısından işlerin iyiye gideceğini düşünüyoruz.
"İhracatçıya yüzde 8 ile kredi verilmeli"
“Devleti yönetenlere her fırsatta şunu söylüyorum: Ne olur ihracatçılara yüzde 8-9 faizle kredi imkanı sağlayın. Normal faiz yine yüzde 25 olsun, tüketici faizi yine yüzde 40 olsun. Bir insan ikinci araba alıyorsa, ikinci telefon, üçüncü ev alıyorsa yine yüzde 40 faizle kredi verin. Ama ihracatçı tüm geliriyle yatırım yapıyor, adeta canını ortaya koyuyor, yine de kazandığı bir şey olmuyor. Ağustos ayında yaşadığımız şokta yatırımı olanların mal varlığı yarıya indi, parasını bankada faizde tutanların varlığı ikiye katlandı. Bunun neresi doğru? Artık her üretimimizi ihracat yapacak şekilde planlamamız ve desteklememiz lazım.”
"Akşama para olan işi seviyorum"
“Ben inşaat işi gibi sonradan getirisi olan işleri sevmem. Ben akşama para olan işi seviyorum. Ayrıca para yönetimi de güzel bir iş. 0 nedenle Milli Piyango ihalesine katıldık, ikinci en yüksek teklifi verdik ama daha sonra ihaleyi alan şirketin çekilmesiyle ihale bizde kaldı. Ancak yazılan sözleşmedeki sorunlar nedeniyle Milli Piyango ihalesi ortada kaldı. Tabii artık Milli Piyango, Varlık Fonu’na devredildi. Dolayısıyla yakın dönemde herhangi bir özelleştirme girişimi söz konusu değil. Milli Piyango’yu almış olsaydık çok önemli projelere imza atacaktık."