Kent Haberleri

Ahmet Akkurt: Mersin'de projeler kaderine terk ediliyor!

MESİAD ve Çukurova SİFED Başkanı Ahmet Akkurt, kente yapılacak yatırımların sıkı takip edilmesi gerektiğini belirterek, Mersin'deki şehrin gelişimini sağlayacak bir çok projenin kaderine terk edildiğini söyledi...

MESİAD ve Çukurova SİFED Başkanı Ahmet Akkurt, kente yapılacak yatırımların sıkı takip edilmesi gerektiğini belirterek; "Mersin'in gelişmesini sağlayacak birçok yatırım ilgisizlik yüzünden kaderine terk edilmiş görüntüsü veriyor. Mersinlilerin, ekonomik ve sosyal refahını sağlayacak yatırımlarda kent dinamiklerinin birlikte hareket etmesi şart" dedi.


Yeni yatırımlar, yeni istihdamlarla halkımızın refah düzeyi yükselir. 

Başkan Akkurt açıklamasında, 1/5000'lik imar planının 5 yıldır yapılamamasının kentimizi kilitlediğini, Mersin'e istihdam ve zenginlik sağlayacak birçok projenin kent gündeminde yer almadığını eleştirerek; "Herkeste bir rehavet var. Kimse kılını kıpırdatmıyor. Adeta herkes yerel yöneticilerden umudunu kesmiş gibi bekliyor. 3 yıl önce gündemi oluşturan projeler bugün kaderine terk edilmiş görüntüsü veriyor. İl ve ilçe belediyeleri asli işlerini güçlerini bırakmış, yeniden aday olma yarışına girmiş modundalar. Tamam, bunu herkes anlayabilir ama, bununla birlikte tıkanmış olan il ve ilçelerin önü açılması gerekli, hayat devam ediyor ve kentimizin her kademesi hizmet bekliyor. Yeni yatırımlar, yeni istihdamlar ve halkımızın refahını sağlamak, yatırımcılara imarlı arsa sağlamakla olur, burada yerel yöneticilere görev düşüyor" diye konuştu. 

Hükümetin eylem planındaki, Kurvaziyer Rıhtım Projesi için harekete geçilmeli Başkan Ahmet Akkurt, hükümetin 2023 Turizm Stratejisi çerçevesinde oluşturulan Eylem Planı'nda yer alan Mersin'e kurvaziyer rıhtımı yatırımı için Mersin'den tek bir ses çıkmadığına dikkat çekerek; "Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım, 10 turizm kenti, 11 kurvaziyer limanı için harekete geçildiğini söylüyor. Bu kentlerin içinde Mersin de bulunuyor. 

İlgililerce bu yatırımın takibi yapılıyor mu, yapılıyorsa çıkıp açıklansın, yapılmıyorsa neden yapılmadığı açıklansın" dedi. 

Mersin lojistikte uluslararası alanda koltuk kazandı, Konya lojistik merkezi 2015 yılını hedefledi Açıklamasında lojistik konusunda yapılan çalışmalara da değinen Başkan Ahmet Akkurt; "Mersin'de başlayan lojistik merkez çalışmaları sonucunda, ASCAME' DE uluslararası temsil yetkisi kazanıldı. Bu önemli gelişmeye rağmen bizim hala limanımızı ve sektörü rahatlatacak yeri net belli olmuş bir Lojistik Merkez sahamız yok. Fakat Konya, Balo Projesi'nde kendine yer bularak, Frankfurt'tan Hindistan'a kadar olan bölgede demiryolu hattı ile önemli bir merkez olmak için çalışma başlattı. Konya Lojistik Merkezi'nin 2015 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Mersin'in Türkiye Lojistik Master Planı içinde nerede durduğunu sorgulayıp ona göre yol haritası çizmeye ihtiyacı var. Bunun için de bölgesel işbirliği şart. MESİAD ve Çukurova SİFED olarak kentlerin birlikte kalkınması için çaba harcamak zorunda olduğumuzu açıkladık. 

Komşu illerden bu konuda tüm desteği alıyoruz, şimdi sıra Mersin olarak harekete geçmekte." dedi. 

Konya, Mersin Limanı'na ihtiyaç duyuyor Lojistik konusunda Konya ve Mersin'in işbirliği yapması için Mersine de lojistik merkez kazandırılmasının şart olduğunu belirten Başkan Ahmet Akkurt; "Bugün Konya dinamikleri, tren yolunun yanında, liman için Mersin'le birlikte hareket etmek istediklerini söylüyorlar. Ekonomi Bakanımız, Çandarlı ile birlikte Mersin Limanı'nın 2023 hedefine uygun hale getirilmesi için çalışma yürütüyor. Fakat kendimize sormak zorundayız, lojistik merkez için Mersin'de ne yapıyoruz? Doğu Akdeniz'de etkin bir liman kenti olarak, lojistik merkez için yaptığımız çalışmalar ne durumda? Bunları sorgulayalım" diye konuştu. 

Tarım Teknoparkı için bölgesel birliktelik şart Mersin'in itici gücü olan TarımGıda sektörüne yönelik bir Teknopark kurulması için çalışma başlatıldığını belirten Başkan Akkurt; "Ticaret Borsamızın yaptığı narenciye festivaliyle başlayan tanıtım süreci, AKİB'in başlattığı ihracat atağı ve Bakanımız Zafer Çağlayan'ın gayretleriyle 2020 yılında Mersin'de gerçekleştirilecek 14. Narenciye Kongresi gibi başarılarımızın yanında, Tarım Gıda Teknoparkı Projesi unutulmamalı. 

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi'nin çalışmalarını incelemek için yurtdışından uzmanlar işbirliğine gelirken, Mersin bu kuruma dolayısıyla çiftçisine ne kadar sahip çıkıyor. Tarım Teknoparkının Mersin'e değil tüm bölgeye hizmet edecek şekilde planlanıp uygulamaya geçmesi gerekli. Bütün bu sektörlere yapılacak yatırımlar için birlikte çalışmak zorundayız" dedi. 

Resmin tamamını görmek yerine parçalarla uğraşıyoruz Kentin sorunlarının bir bütün olduğuna dikkat çeken, Ahmet Akkurt; "Fakat sorunları parça parça ele almaya kalkarsak büyük resmi göremeyiz. Nitekim Lojistik Merkez, D-400 Karayolu ve Organize Sanayi Bölgesinin sorunları nasıl birbiriyle bağlantılıysa, Turizmde Kurvaziyer rıhtımı, kent içi düzenleme ve derelerin kente kazandırılması birbiriyle ilişkilidir. Enerji yatırımı düşünürken Turizm ve Tarım yatırımlarını ayrı düşünemezsiniz. 

Kentsel dönüşümü 3 mahalleye endeksleyip bu iş olmuyor demek, Mersini ve Mersin halkını hiçe saymak demektir. Bu sorunları bir bütün olarak görüp çözüm önerilerini ona göre hazırlamak zorundayız. Mersin'e kaybettiren araştırma yapmadan fikir beyan ederek, Mersinin önünü açacak yeni fikirleri ipotek altına almaya çalışan ve resmin tamamını görmeyen zihniyetlerdir." diye konuştu. 

MİY, başarılı olsa da olmasa da kentimizin takımı Kentin markalaşma sürecinde en önemli adımın Mersin İdman Yurdu'nun (MİY) süper lige çıkması olduğunu kaydeden Ahmet Akkurt; "MİY'in başarısıyla övündüğümüz gibi başarısızlığında da yanında olmalıyız. 

Mersin'in ruhunu temsil eden bu takım hepimiz için önemli. Kent kurumlarımızın ve kent dinamiklerimizin bir masa etrafında toplanarak, nasıl bir başkan ve nasıl yönetimle, Mersin İdman Yurdu'na nasıl sahip çıkılabilir ve yeniden Süper Lige çıkması sağlanabiliri tartışmak ve çözüme gitmek gerekir. Marka kent kavramının anlamı da budur" dedi. 


(Çukurova BARIŞ)