Ekonomi

Ahmet Büyükgöz'den 11 enerji hissesi ile SASA ve Hektaş analizi!

Temel ve teknik analizci, uzun vade yatırımcısı Ahmet Büyükgöz, Borsa İstanbul’da işlem gören 11 enerji hissesini masaya yatırdı. Son dönemin en çok konuşulan şirketleri, SASA, Hektaş, TÜPRAŞ, KONTROLMATİK  başta olmak üzere 14 hissenin analizini yaptı. Geçtiğimiz yıl rekor yatırımcı sayısına ulaşan Borsa İstanbul’un en çok merak edilen 14 şirketini analiz eden Büyükgöz yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu

Temel ve teknik analizci, uzun vade yatırımcısı Ahmet Büyükgöz, 23 Ocak 2023 tarihinde  Perihan Tantuğ ile Hakan Kaya'nın Foreks Trader kanalından çıkardığı notları twitter hesabı üzerinden yatırımcılarla paylaştı. Geçtiğimiz yıl rekor yatırımcı sayısına ulaşan Borsa İstanbul’un en çok merak edilen 14 şirketini analiz eden Büyükgöz yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu.  İşte Ahmet Büyükgöz'den 11 enerji hissesi ile SASA ve HEKTAŞ analizi...

1. 
-Hayatınızı idame ettireceğiniz para ile borsada yatırım yapmayın
-Tasarruf ettiğiniz para ile borsada yatırım yapın
-Bu şekilde yatırım yaptığınızda düşüşlerde üzülmezsiniz ve bunun geçici bir durum olduğunu bilirsiniz

2. 
-Yatırım tasarruf ile başlıyor. Lüks yerde kahve içmektense evinizde için. 5 milyonluk araba bineceğinize 1 milyonluk arabaya binin.
-Her ay düzenli maaştan tasarruf yapanlar için endeksin seviyesinin hiçbir önemi yok.

3. Bundan 1 sene önce her ayın 15 inde maaşını alıp ayın 16'sında TÜPRAŞ alan birinin bugün (23.01.2023) ortalama TÜPRAŞ maliyeti 299 TL oluyor. Şu anki TÜPRAŞ fiyatı 600 küsür TL.

4. Toplu paranız var ise; büyük düşüşlerde yüzde 40- yüzde 50'si ile seçici olmak kaydı ile temettü veren Koç Holding kağıtlarından, ERDEMİR'den veya büyüme hikayesi olan şirketler alınabilir, Kalan para ile de her ay alıp yapılabilir yada her ayki büyük düşüşlerde alım yapılabilir.

5. Uzun vadeli yatırım yaparken gelen haberleri takip etmek gerekli. SASA Polyester Sanayi A.Ş, Kontrolmatik Teknoloji Enerji Ve Mühendislik, TÜPRAŞ gibi firmalar sürekli olarak bilgilendirme yapıyorlar. Yapılan yatırımların ciroyu ne kadar etkileyeceğini belirtiyorlar. Bundan sonrası size düşen dört işlem yaparak ne kadar kar edeceğini hesaplamak. Yaptığınız bu hesap ile önünüzü görebiliyorsunuz.

6.  
-ERDEMİR döngüsel bir temettü hissesidir.
-Büyüme hisseleri size en çok parayı kazandıran hisselerdir.
-Bilançosu iyi gelecek şirketlere de dönemsel olarak yatırım yapılabilir.
-Bir hisse temettü veriyorsa, büyüme hikayesi varsa ve Koç Holding grubu şirketiyse ona yapışın.

7.SASA Polyester Sanayi A.Ş'nin yatırımlarına bakarak geleceğe göre ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Patronun söylediği 90 TL, hissenin bugünkü ederi. Bugünkü fiyatlar 5 sene sonrasına göre ucuz.

8. 
-Büyüme hisselerini nasıl seçeceğiz? SASA Polyester Sanayi A.Ş ve Hektaş dışında.
-TÜPRAŞ büyüme hissesi 2035 vadeli plan açıkladılar
-Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. de büyüme hissesi
-Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik ve Şişecam da büyüme hissesi.
-Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. ve TÜPRAŞ büyüme, temettü ve Koç Holding şirketleri bu hisselere yapışın ve bırakmayın

9.  GELECEĞİN SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ
-Karbon emisyonu, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan karbonun atmosfer içine salınmasıdır. Doğal karbondioksit emisyonu dünyanın işleyişinde önemli bir yere sahipken, doğal olmayan karbon ve sera gazlarının salınımı çevre için büyük zararlara neden olmaktadır. Büyük çoğunluğu insan kaynaklı faaliyetler sonucu oluşan emisyonun etkileri ve sonuçları önemlidir.Özellikle sanayinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla salınım oranının hızlı bir şekilde artması, insanları büyük bir iklim sorunuyla karşı karşıya bıraktı

10. Emisyon sebepleri arasında en çok öne çıkanlardan bir tanesi kontrolsüz sanayileşmedir. Aynı zamanda sera gazı salınımının da kontrolden çıkması bu sorunun başlıca nedenleri arasında yer alır.

11. Hızlı ve kontrolsüz bir şekilde artan nüfus ve şehirleşme de salınım miktarını yükselten durumlardandır. Şehirleşmenin yeşil alanları yok etmesi sonucunda atmosferdeki karbondioksit oranı yükselir.

12. Doğanın işleyişinde önemli bir yere sahip olan karbondioksit gazının olması gereken düzeyden çok daha fazla yayılması dengenin bozulmasına neden olur. Doğanın dengesinin bozulması ise birçok farklı problemi beraberinde getirir.

13. Özellikle iklim üzerinde oluşan etkinin boyutu dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için tehlike oluşturmaktadır. Karbondioksit emisyonu atmosferde asılı kalarak hava sirkülasyonlarının engellenmesine ve yavaşlatılmasına yol açar.

14. Atmosfer özelliklerin bozulması da küresel ısınmanın en önemli etkenlerinden bir tanesidir. Dünyanın ısısının artması buzulların erimesine, büyük çaplı doğal afetlere, hayvanların neslinin tükenmesine ve canlı hayatının tehlikeye girmesine yol açar.

15. 
-Çevreye birçok açıdan zararlı olan karbon salınımına karşı farkındalığın artması ve gerekli önlemlerin alınması son derece önemlidir.
-Küresel çapta bir problem olan karbondioksit salınımı seviyesini azaltmak için uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur.

16. Emisyon oranının azaltılması noktasında sürdürülebilir enerjilerin kullanımı oldukça önemlidir. Peki sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilirlik, üretim ve çeşitliliğin devamını sağlayarak hayatın daimi olmasının sağlanması olarak tanımlanabilir.

17. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması yüksek verim elde edilmesini sağlar. Bu aşamada emisyonun azalmasını sağlayacak enerji üretimi yöntemleri tercih edilmelidir.

18. Salınımı azaltmak için atılabilecek önemli adımlardan bir diğeri de ormanlık alanların yok edilmesinin önüne geçilmesidir. Ayrıca fosil yakıt tüketiminin önemli bir bölümünü oluşturan ulaşımda karbon salınımına neden olmayan enerjiler kullanılmalıdır.

19. En çok karbon salınımı yapan ülke emisyonun dörtte birine neden olan Çin’dir. Sıralamada ikinci sırada ise ABD yer almaktadır. 27 Avrupa Birliği ülkesi de toplam salınımın yüzde 7’sinin üzerinde bir kısmına yol açar.

20. Çin, ABD ve AB ülkelerinin küresel salınım üzerindeki payları yüzde 40’ın üzerindedir. CO2 salınımı yapan ülkeler sıralamasında Türkiye ise yüzde 1,05’lik oranla 16. sıradadır.

21. Türkiye 2015 yılında Paris İklim Anlaşması adında bir anlaşma imzaladı. Dünyadaki ülkelerin bir çoğu bu anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşmanın amacı dünyanın ısısını 2 ºC den daha fazla artmasını önlemek. Bunun için bazı önlemler alınması gerekiyor.

22. Dünyanın ısısı 2 ºC fazla artarsa ne olur; buzullar eriyecek, su taşkınları olacak, bazı şehirler sular altında kalacak, kuraklık olacak, gıda krizi gibi zincirleme etkisi olacak. Bütün bunları engellemek için Paris İklim Anlaşması yapıldı.

23. Anlaşma’ya göre karbon salınımını azaltmak için yani dünyanın ısısını azaltmak için yani dünyanın ısısını artıran; kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtların azaltılması gerekmektedir. Bunun yerine doğal kaynaklardan yararlanmaya gidilecekler.

24. Güneşten, rüzgardan, jeotermallerden, biyokütle (çöpten) enerji üretimi, elektrik elde edilebilecek kaynaklara yönelecekler

25. Yenilenebilir enerjinin 5 dalı var.
1-GES
2-RES
3-Hidroelektrik (sudan)
4-Jeotermal
5-Biyokütle

GES ve RES firmalarına yönelmek lazım

26. Enerji Bakanlığı Ulusal Enerji Planı diye bir şey açıkladı. 2020 ile 2035 yılı arasındaki yol haritası çizildi.
2022 sonunda GES kurulu gücümüz 9425 MW
2030 sonunda öngörülen GES kurulu gücümüz 32900 MW

27.  2022 sonunda RES kurulu gücümüz 11396 MW
2030 sonunda öngörülen RES kurulu gücümüz 18100 MW
2022 sonunda Hidroelektrik kurulu gücümüz 31500 MW
2030 sonunda öngörülen Hidroelektrik kurulu gücümüz 35100 MW

28. Özetle borsa açısından GES ve RES firmalarına yönelmek lazım. GES 3,5 katına, RES 1,6 katına çıkacak.

GES ve RES’in şu anki elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 20 iken, 2030 yılında yüzde 40 olacak, 2050 yılında da yüzde 58 olacak. Kömür ve doğalgazın kullanım payları gittikçe azalacak

29. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artacak. Almanya bizim yarımız kadar güneşleniyor.
2022 yılı itibariyle GES Almanya’da 58.000 MW
2030 yılında ise GES Almanya’da 215.000 MW olacak. Çok büyük devasa bir Pazar var.

30. 1 MW GES kurulum maliyeti (depolama hariç) 600 bin Dolar.
1000 MW GES kurulum maliyeti (depolama hariç) 600 milyon Dolar.
Türkiye’de 23.000 MW artış olacağını düşünürsek müthiş bir rakam.

31. Türkiye şu an Avrupa’nın en büyük panel üreticilerinden. Avrupa’da kurulu güç bakımından GES 5.sıradayız. Dünya’da 12. Sıradayız.

32.  1 MW GES depolamanın ortalama 400 bin Dolar maliyeti var.
 1 MW GES’in depolamalı maliyeti 1 milyon dolar.
 Alarko Holding  850 MW depolamalı GES için başvurdu. 850 milyon dolar yapar. Bunları Alarko tek başına yapmayacak. İllaki taşeron kullanacak.

33. TÜPRAŞ yeşil enerjiye yönelecek. Yeşil enerji dönüşümü olacak. Entek adlı şirketiyle GES ve RES’den elektrik üretecekler. Bu enerjiyi satmayacaklar. Bu enerji ile suyu elektrolize edecekler. Hidrojen ve oksijeni ayıracaklar.

34. TÜPRAŞ elde ettikleri hidrojen ile piyasaya sattıkları yakıtı çevreyi daha az kirletecek hale getirecekler. Dönüşüm dedikleri bu. TÜPRAŞ 2030-2040 yıllarına kadar yine benzin, mazot, jet yakıtı, vb ürünleri satmaya devam edecekler.

35. TÜPRAŞ çevreyi daha az kirletmesi için hidrojen vb. kimyasal işlemler yaparak fosil yakıtları satmaya devam edecek. TÜPRAŞ bunu önceden gördü ve yavaş yavaş dönüşmeye başladı.

36. EPDK başkanı 23.01.2023 tarihinde bir açıklama yaptı. “GES ve RES Depolamalı elektrik üretimi için 268 milyar dolarlık, 164 bin MW’lık bir başvuru var dedi. Bunun hepsine izin verilmesi mümkün değil. Çünkü altyapımız bu kadar kapasiteyi kaldırmaya elverişli değil. Bunun 40-45 milyar doları sahaya yansıyacak. Bakanlığın düzenlediği YEKA (Yenilenebilir Kaynak Alanı) işleri hariç.

37. Bazı firmalar yurtdışında şube açıyorlar.  Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.,  Almanya’da panel fabrikası kuracak. Çok büyük bir Pazar var, nereye gideceğini kestiremiyoruz. Borsada bu sektöre yatırım yaptığında en az 2030’a kadar beklemek lazım. Önü o kadar açık ki ucunu göremiyoruz.

38. GES ve RES işinde;
1- Panel üretenler
2- Trafo ve iletim hattı yapanlar
3- Depolama işi yapanlar
şirketler var.

39. Panel üretenlerden en büyüğü Smart Güneş Teknolojileri var. Yıllık panel üretim kapasitesi 1700 MW, 2023 yılında 2900 MW olacak ve Türkiye’deki en büyük panel üreticisi olacak. GES ve RES yok.
Diğer bir panel üreticisi Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.panel üretim kapasitesi 70 MW, 2023 yılında 1290 MW olacak.

40. Yeo Teknoloji Enerji ve Endustri A.Ş.  işin sadece müteahhitlik ve mühendislik kısmını yapıyor. Sadece pano üretimi yapıyor. Dışardan malzemeyi alıp işin uygulamasını yapıyor.

41. Astor Enerji sadece trafo üretiyor. Türkiye’nin en büyük trafo üreticilerinden biri. Türkiye’de ilk 500'deki firmalardan biri.

42. Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.  bu işin her dalında her kolunda var. 
Aldığı işlerin;
Yüzde 50'si elektrik iletim ve dağıtım işleri
Yüzde 23'ü GES ve RES kurulum işleri
Yüzde 19'u trafo iş. Ayrıca depolama işi de yapıyor.
Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.  şirketinin şu an panel üretimi yok. Panelleri dışardan alıyor.

43. Ankara Sincan İlçesi Alcı OSB Mahallesi'nde bulunan 30.000 metrekare arsa üzerinde Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.  halka arzı öncesinde inşaatına başlanmış ve her katı 2 katlı (toplam 15 bin 600 metrekare) ilk etabı tamamlanmış bulunan fabrika binası,  Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.  yüzde 70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri San. Ve Tic. A.Ş. bağlı ortaklığı şeklinde kurulacak şirket bünyesinde faaliyet gösterecek;

44. Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. kuracağı panel fabrikası yıllık 500 MW üretim kapasitesine sahip istenildiğinde yıllık 1.000 MW üretim kapasitesine çıkartılabilecek opsiyonlara sahip olacak şekilde olacak. Seri üretimin 2023 yılının ilk çeyreği hedeflenmektedir.

45. Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. trafo işi de yapıyor. Yıllık 2 bin 500 adet iken, kapasitesini 10 bin adete çıkardı. Türkiye’nin yıllık trafo pazarı 16 bin adet. 2024 yılında trafo pazarında yıllık yüzde 35’e çıkma hedefleri var.

46. Güneş Enerjisi maliyetinin yüzde 10'unu oluşturan iverter diye bir parça var. Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.  bu sene sonunda üretimine başlıyor.

47. Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.'nin ortak olduğu asıl hikaye Europower’ın ürettiği euroSUNJUNIOR bir ürün var. Güneş enerjisinden elektrik üretip bunu depolayan bir ürün. Bir bavul büyüklüğünde alet. Küçük evler, ticarethaneler dahil birçok yerde kullanılabilir. Europower üretmeye başladı.

48. Bunun tanesi 15 bin dolar. 3 yıllık satış hedefleri 220 bin adet. 3 yılda 3,3 milyar dolarlık bir satış hedefleri var. 

49. Senelik 1 milyon dolar. Türkiye’deki kurulan RES’lerin bugüne kadar ki işin yüzde 35'ini Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. yapmış.

50. Kontrolmatik Teknoloji Enerji Ve Mühendislik GES ve RES de yok. Enerjinin depolama ve batarya üretim tarafında olan bir firma. Amerika’da 1 milyar dolar tutarında 3 tane teşvik alacak. Federal teşvik 100 milyon dolar, Eyalet teşviği 160 milyon dolar. 2032 yılına kadar 900 milyon dolarlık 3 ayrı teşvik alacak.

51. GES de en çok kullanılan malzemeler;
2040 yılına kadar;
1.sırada LityumEn kötü 13 katına; En iyi 42 katına
2.sırada Grafit En kötü 8 katına; En iyi 25 katına
3.sırada Kobalt En kötü 6 katına; En iyi 21 katına
4.sırada Nikel En kötü 7 katına; En iyi 19 katına
5.sırada Mangenez En kötü 3 katına; En iyi 8 katına
6.sırada Bakır  En kötü 2 katına; En iyi 4 katına

52. Mevcut hidroelektrik santrallerinde üretilen elektriğin toplam kapasitesi 44.000 MW, barajların ve göllerin yüzde 10'una yüzer GES kursak üreteceğimiz elektrik 80.000 MW.

53. 1000 MW lık bir barajı yapmak 5-10 yıl sürüyor. 1000 MW lık GES yapmak ise 5-10 ay sürüyor.
1 MW doğalgaz santralinin maliyeti 2,5 milyon dolar
1 MW kömür santralinin maliyeti 4,1 milyon dolar
1 MW Güneş Enerjisi santralinin maliyeti 1 milyon dolar

54. Doğalgaz dan elektrik üretimi şu an yıllık 25.600 MW.
2030 yılında yıllık 30.300 MW a çıkacak.
2050 yılında yıllık 36.400 MW a çıkacak. Yıllar sonra payı azalacak.

55. Kömür den elektrik üretimi şu an yıllık 20.400 MW.
2050 yılında yıllık 16.800 MW a çıkacak. Yıllar sonra payı azalacak. 
Alarko Holding ve ERDEMİR dönüşüm yapmak zorunda kalacak.

56. TÜPRAŞ 2035 yılında rafineri payı FAVÖK’ün yüzde 70'i olacak. 2035 yılında TÜPRAŞ karının yüzde 70'ini benzinden, dizelden, jet yakıtından elde ediyor olacak.

Ahmet Büyükgöz'ün twitter adresinden yaptığı o analiz için tıklayın

Konuttaki fırsat şimdi borsada!

Çocuğunuzun geleceği için yatırımda arsa mı, borsa mı?

Borsa haftalar sonra ilk kez 5 binin altına düştü, 88 binden fazla yatırımcı çıkış yaptı! Peki neden?

Borsa yerle bir olurken bu fonlar yüzde 400 kazandırdı! İşte en çok kazandıran 10 fon! Hemen bakın!