Ahmet çalık: DAPRAş inşaatı 7 bin kişiye istihdam sağlayacak!
çalık Grubu, EPDK ya yapmış olduğu başvuru üzerine 6 Aralık 2007 de rafinerici lisansı alıp bu lisans ile hazırlanan projenin, inşaat döneminde yaklaşık 7 bin, işletme döneminde ise yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi...
çalık Holding, grubun, 'siyasi çekişmelerin ve birtakım hesaplaşmaların' konusu haline getirilmek istenmesini
kınadıklarını bildirdi.
çalık Holding 'den yapılan yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'nun partisinin grup toplantısında, çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet çalık ve çalık Holding 'in sürdürdüğü rafineri projesi hakkında kullandığı 'rencide edici ve üzüntü verici' ifadelerin basında yer aldığı, bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için açıklama gereği doğduğu belirtildi.
Açıklamada, çalık Grubu şirketlerinden Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret A.ş 'nin (DAPRAş), petrokimya ve rafineri kurulmasına ilişkin olarak EPDK 'ya yapmış olduğu başvuru üzerine 6 Aralık 2007 'de 'rafinerici lisansı' almaya hak kazandığı, bu lisans çerçevesinde hazırlanan projenin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği, inşaat döneminde yaklaşık 7 bin, işletme döneminde ise yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağlayacak olan projenin, halihazırda Türkiye 'nin 'en büyük özel sektör yatırımı' özelliği taşıdığı ifade edildi.
Grubun, Samsun-Adana-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi nedeniyle de kamuoyunda dönem dönem, 'haksız ve mesnetsiz iddialara' maruz kaldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
'Ülkemiz açısından son derece büyük önem taşıyan proje, çalık Enerji tarafından üstlenilen bir müteahhitlik işi olmayıp bir yatırım projesi niteliğindedir. çalık Holding, artan petrol tankeri trafiğinin boğazlarımızda yarattığı tehlikeyi bertaraf etmeyi de hedefleyen petrol boru hattı projesi ile ilgili çalışmaları 2003 'ten bu yana sürdürmektedir. Belge başvurusu, 12 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazete 'de yayımlanmış, devletin tüm birimlerinden görüş alınarak Nisan 2006 'da Bakanlar Kurulunun 17 Haziran 2006 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 'in onayı ile resmileşmiştir. çalık Enerji 'ye Samsun-Adana-Ceyhan Boru hattı yapımı izni verilmesi, tartışma ve kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ilgili yasalara ve mevzuata uygun olarak gerçekleşmiştir.'
Rafineri ve petrol boru hattı projelerinin birbirinden ayrı ve bağımsız projeler olduğu ifade edilen açıklamada, nükleer santral ihalesi için teklif sürecinin de bu projelerden çok daha sonra Eylül 2008 'de gerçekleştiği, bu proje ile grup tarafından yürütülen boru hattı projesinin veya rafineri projesinin herhangi bir ilgi ve irtibatının olmadığı kaydedildi.
1981 'de Ahmet çalık tarafından kurulan grubun hiçbir resmi kurum, siyasi parti ve kişi ile doğrudan veya dolaylı organik bağı ve ilişkisi olmadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
'Grubumuzun siyasi çekişmelerin ve birtakım hesaplaşmaların konusu haline getirilmek istenmesini kınıyoruz. Grubumuz iş dünyasında açık, şeffaf, dürüst ve ilkeli çalışma biçimiyle ve yılların gayreti sonucu elde ettiği başarılarla ülkemiz için katma değer yaratmış olmanın, faaliyet gösterdiği 14 ülkede toplam 20 binden fazla kişiye istihdam sağlamanın haklı gurur ve sorumluluğunu taşımaktadır. çalık Grubu, Malatya 'daki tekstil işletmeleriyle Doğu Anadolu 'nun en büyük işverenlerinden biri konumundadır. Diğer yandan, bir Türk şirketi olarak Orta Asya 'da gerçekleştirdiği büyük ve öncü yatırımlarla 20 yıldır ülkemizi, bayrağımızı en iyi şekilde temsil etmektedir. Bunun yanında Grubumuz Arnavutluk ve Kosova 'da yaptığı yatırımlarla da Balkanlar 'daki en büyük Türk gruplarından biri olmuştur. Siyasetle ilgimiz olmadığı gibi siyasetin içine çekilmeyi de kabul edemeyeceğimizi hassasiyetle belirtiriz.'
AA